Z viníka těžko něco dostaneme, ví Kavalírek

Horší scénář závěru ligy si většina těch, kteří mají v srdci vyhrazen alespoň kousek místa pro Bohemku, představovat nemohla. Zatímco se fotbalisté na hřišti statečně sportovně prali o jiskřičku naděje, několik primitivů si své komplexy rozhodlo léčit úplně jinou cestou. Podrobnosti jistě všichni znají, takže jen shrnutí. Ten nejaktivnější zoufalec za přihlížení pořadatelů přelezl plot a nikým neobtěžován naprosto zbaběle zaútočil zezadu pěstí na nic netušícího rozhodčího Talpu. Jen opilost mu zabránila v tom, aby plnou silou zasáhl sudího do zátylku a způsobil mu tak pravděpodobně velmi těžké zranění. Během dalších nepokojů rozhodčí Hlaváč zcela správně utkání ukončil a klub tak čeká jistě mimořádně vysoký trest...

Z viníka těžko něco dostaneme, ví Kavalírek

Zodpovědnost za incident si zatím jako horký brambor přehazuje pořadatelská služba s policií, všichni paradoxně tvrdí, že odvedli dobrou práci. Jenže fakta hovoří jasně. Celá tribuna několik dlouhých vteřin před samotnou událostí sledovala tlupu "fanoušků", kteří mířili k rozhodčímu Talpovi a k sektoru svých nepřátel z Letné. Jen pořadatelům na tom asi nebylo nic divného, možná ani nic nezpozorovali, protože sledovali hru. Narozdíl od fotbalově vyspělých zemí totiž pořadatelé u nás nesledují dění v hledišti, ale baví se fotbalem. I televizní záběry ukazují, že se přítomní pořadatelé a policisté vůbec netrápili faktem, že dva fanoušci přelézají plot a chystají se k útoku. Co říci k fotograii, na které mladý pořadatel se založenýma rukama sleduje se vzdálenosti dvou metrů fyzický útok na rozhodčího?

Po utkání byla nálada v útrobách stadionu na bodu mrazu. Generální ředitel klubu Jan Kavalírek studoval televizní obrazovku a nechápavě kroutil hlavou. I on samozřejmě věděl, že trest pro Bohemku bude trhat rekordy. "Že nebudeme hrát na svém stadionu a dostaneme pořádný flastr, je v tuto chvíli více než pravděpodobné," přiznával tiše, že Bohemka silně doplatí na chování člověka, který si myslí, že je fanoušek klubu. V to, že se finanční trest podaří přenést na viníka celé události, Kavalírek nevěří. "Na tom člověku si nic nevezmeme. On dostane dva tisíce pokutu za výtržnictví a má po problému. My ho samozřejmě můžeme zažalovat soudní cestou o náhradu škody, ale on nahlásí, že nemá příjem a bude měsíčně splácet dvě stovky. Že by ho v případě neschopnosti zaplatit čekal tvrdší trest, to u nás nehrozí," vysvětluje právnicky vzdělaný Kavalírek.

Ani na pořadatelské službě, která působila v celé záležitosti více než trapně, nebude zřejmě možné náhradu vymoci. "Už při minulém incidentu, kdy jeden z fanoušků vběhl na hřiště, nás na svazu ujistili, že nemáme šanci od pořadatelské služby něco dostat," přibližuje patovou situaci Kavalírek.

Že by spravedlnost nemusela být tentokrát slepá, naznačila neděle, kdy byl tupcův čin překvalifikován z pouhého přestupku na trestný čin výtržnictví, za který mu hrozí až dva roky odnětí svobody. Bohemce to ale asi stejně nepomůže.

Jak to funguje v Anglii? Žádné ploty. Tam je samotná přítomnost fanouška na hřišti trestným činem a trest bývá velmi vysoký, z fotbalového hlediska často viníkovi odzvoní na celý život, protože už se na stadion nikdy nepodívá. U nás se tradičně čeká, až se něco stane.