Byl to boj: Kavalírek versus Károlyi

Když ředitel Bohemians Jan Kavalírek přicházel do strahovského sídla ČMFS, usmíval se a prohlašoval. "Dostaneme 100 tisíc a jeden zápas. Víc si netroufnou." Když Kavalírek odcházel ze strahovské sídla, neusmíval se a prohlašoval. "Nesouhlasíme s tím. Je to velká rána. Vyřadili nás ze soutěže." Bohemka právě dostala největší pokutu v historii českého fotbalu. Českomoravskému fotbalovému svazu musí do patnácti dnů zaplatit 500 tisíc korun. Jinak nedostane licenci a nemůže hrát první ani druhou ligu.

Byl to boj: Kavalírek versus Károlyi

Disciplinární řízení vedl předseda komise Alexander Károlyi a ještě před zahájením nejen on vyslovoval obavy o bezpečnost účastníků. Na oficiálním serveru Bohemians se prý objevila výzva, aby fanoušci přišli na Strahov podpořit svůj klub. Ačkoliv nikdo z autorů tohoto webu o podobné výzvě neví a ani na těchto stránkách nebyla publikována, povolali svazoví činovníci na svoji ochranu dva policejní vozy. Ty poctivě odstály tři hodiny před budovou ČMFS a poté v klidu ojely na základnu.

Kauza „inzultace rozhodčího Talpy“ přišla na řadu jako poslední bod čtvrtečního zasedání. Na „lavici obžalovaných“ nahradil nemocného prezidenta klubu Pavla Švarce ředitel Bohemians Jan Kavalírek a jako právník se od úvodu pustil do boje. Ovšem proti němu stál kolega z oboru – Alexandr Karolyi. Předseda disciplinární komise nejprve přečetl zápisy jednotlivých pozorovatelů utkání i přímých účastníků. Snad nejvíce pobavil přítomné podrobný zápis technického delegáta Jaroslava Šíbala, který měl na starosti hodnotit bezpečnostní situaci v ochozech.

Předkládáme vám vybrané pasáže za zápisu delegáta Šíbala: 8.minuta – sektor hostů skanduje MISTŘI! MISTŘI!. Sektor domácích SMRT SPARTĚ. 20.minuta – hosté vhazují na trávník dvě dýmovnice. 24.minuta – na hrací plochu vstoupil maskot klokan, stalo se tak po gólu domácích. 35.minuta – hlavní tribuna skanduje UHRIN VEN. Sektor domácích HOŠI BOJOVAT!

Poté komise vyslechla všechny přítomné, ovšem největší výměna názorů se týkala právě dvou právníků – Károlyi vytýkal, Kavalírek vždy začínal oponenturu slovy „Nechci s vámi polemizovat, ale…“. Zasvěcení tvrdí, že předseda Disciplinární komise nemá takové diskuse rád. Z ostatních případů přece jen není zvyklý na příliš odborné rozhovory a co řekne, to platí. Hlavní spor se točil okolo viny Policie ČR na celé záležitosti. „Byli jsme předem dohodnutí na určitých pravidlech a ty policie nedodržela, což velitel zásahu podplukovník Pražák také přiznal,“ říkal Kavalírek. „V řádech je napsáno, že pořadatel utkání je povinen zajistit bezpečnost aktérů, což se vám v žádném případě nepodařilo,“ zněl názor Károlyiho.

Další zajímavou diskusi rozpoutal názor jednoho z členů komise. „Vy jste hlavně neměli pana Urbana vůbec na stadión pouštět. Opilý člověk nemá na fotbale, co dělat, to říkají řády. Už tam se stala první chyba.“ Tím nadzdvihl hlavního pořadatele  Jiřího Feita. „Osobně jsem toho fanouška po incidentu vyváděl ze hřiště. Řekněme si to na rovinu, mám nos velice citlivý a když na mě dýchal, tak jsem žádný alkohol necítil. Poznám, když si člověk dá fernet nebo borovičku. Ale ten kluk mně připadal jako pod práškama. Podle mě byl zfetovanej jako kráva,“ použil už tradičního příměru hlavní pořadatel a sálem se nesl hlasitý smích přihlížejících.

Na pořad jednání přišla i mediální omluva Zdeňka Urbana. Předseda Károlyi toto téma ale rychle ukončil: „Stav a problémy pana Urbana, nechť posoudí někdo jiný. Nás jeho přiznání a dodatečná lítost nezajímá.“ Ještě předtím však Kavalírek poznamenal: „Urbanova omluva nebyla iniciativou Bohemky. Ten člověk se najednou zjevil v naší kanceláři. Zřejmě mu někdo poradil, že učiněná lítost je polehčující okolnost. Ale svoji roli hrál špatně.“

Dvouhodinové zasedání se odbývalo právě tímto způsobem. Jednotlivé detaily byly rozebírány vždy ze dvou stran – nejdříve vyslovil svůj pohled Károlyi, poté mu oponoval Kavalírek. Bylo tomu tak i u posledního tématu. Předseda komise připomněl, že Bohemka není u disciplinárního řízení poprvé. „Když se podíváme do našich archívů, tak Bohemians měli v této sezóně opakované problémy při domácích zápasech. Máme zde připomínky k utkáním proti Českým Budějovicím, Liberci, Teplicím, Viktorii Žižkov, Hradci Králové, Příbrami, Zlínu a teď Spartě. Převážně se jednalo o fanoušky či různé předměty na trávníku.“ Kavalírek byl zjevně připraven, protože ihned reagoval. „Nerad bych, abyste tyto věci slučoval. Například ve Zlíně nešlo o jednání klubu, ale jednotlivců. Tudíž, za to nemůže pykat klub a byl bych rád, kdybychom to oddělili.“

Krátce před šestou bylo zasedání přerušeno a komise půl hodiny diskutovala o samotě. Poté si zástupce Bohemians, pana Kavalírka a pořadatele Feita, předvolala a sdělila tvrdý verdikt: pokuta půl miliónu korun, zavřené hřiště na 3 zápasy, půlroční zákaz činnosti pro pořadatele Feita. Ředitel Kavlírek byl očividně zaskočen. „Asi to budeme muset zaplatit. To ale ohrožuje chod Bohemky. Teď nevíme, zda splníme licenční podmínky pro příští rok. O tom, zda se odvoláme, rozhodne představenstvo klubu. Já se chci odvolat.“ Na druhém konci místnosti s klidnou tváří odpovídá na dotazy Alexander Károlyi. „Bohemians argumentovali tím, že zklamala policie. Ta ale není součástí ČMFS. Bohemians tedy nesou plnou zodpovědnost a případné škody pak mohou vymáhat na policii,“ zdůvodňoval tvrdý verdikt předseda komise. „Rozhodnutí bylo jednomyslné.“