Mistrovská sezóna 1982/83 - III.díl

<b>Bohemians v 1. kole Poháru UEFA porazili Admiru/Wacker 5:0<br/></b> Ve fotbale rozhodují góly! Střelecky se tentokrát "klokanům" dařilo a v úvodním utkání 1. kola Poháru UEFA rozdrtili ve Vršovicích vídeňskou Admiru/Wacker pětigólovým rozdílem. To by mělo stačit k postupu, protože Rakušané nejsou takové mužstva, které by mohlo v odvetě na Jižním stadionu podobný náskok dohnat. Kanonýrem středečního zápasu se stal 27letý Miroslav Příložný, který se podruhé vrátil do Prahy a splnil to, co se od něj očekávalo předtím v Edenu, kde góly za Slavii nedával. Tentokrát dal tři, ve 41. minutě trefil tyč a měl ještě další šance. Druhým rozhodujícím faktorem utkání byla chladnokrevnost, s níž "klokani" využívali hrubých chyb v obraně soupeře.

Mistrovská sezóna 1982/83 - III.díl

Bohemians - Admira/Wacker Vídeň 5:0

Branky:
27., 32. a 89. Příložný, 18. Čermák, 70. V. Hruška.
Rozhodčí: Tuominen (Finsko).
ŽK: Messlender, Weigl.
Diváků: 7000.
Bohemians: Z. Hruška - Jakubec, Bičovský, Prokeš, Ondra - Chaloupka, Zelenský, Sloup - Čermák (73. Levý), Příložný, V. Hruška (80. Mičinec).
Admira: Fleischmann - Demantke, Kuna, Meslender, Bronkhorst (46. Degeorgi) - Knaller, Stöffelbauer, Weigl (73. Binder), Kern - Krejcirik, Igesund.

Domácí nastoupili bez zraněného Jaroslava Němce a v závěru utkání se objevili na hřišti ještě  v 72. min. Levý za Čermáka a v 79. min. Mičinec za V. Hrušku.  Hosté hráli poločas bez reprezentačního obránce Degeorgiho, který nastoupil až po změně stran.

Bohemians v tomto utkání výkonem v poli určitě neoslnili, dokonce do přestávky se jim kombinačně příliš nedařilo. Soupeř z Vídně byl kompaktnějším celkem a s přesným rozehráním a zaútočením vypadal i fotbalověji (v poločase poměr střel 9:9!), ale to všechno byl optický klam. Ve 31. min. byl na ukazateli skóre totiž stav 3:0 pro domácí! Po rozpačitém začátku se sice pokoušeli o protiútoky, na závadu byla však nepřesná rozehrání, pozdní odevzdání míče a chvílemi statické pojetí. Jenže míč ze sítě lovil bezmocný brankář Fleischmann, protože hosté lehkomyslně bránili, poměrně lehce přicházeli o míč a udělali v obranné činnosti trestuhodné chyby, které „klokani" využili: v 17. minutě zůstali stopeři Kuna – Messlender stát, Čermák (s Příložným) proběhl a získal vedení 1:0, ve 26. min. po akci Bičovský – Chaloupka zvýšil Příložný na 2:0, ve 31. min. Čermák uvolnil přes osamoceného Kunu opět Příložného – 3:0.

Po změně stran zvýšili domácí tempo, zlepšili pohyb, zrychlili protiútok. Rakušané bránili často i nečistě (Messlender, Weigl, Demantke), ale nebezpečí přesto spíš hrozilo brance hostí: v 58. min. Zelenský dokonce trefil břevno! Až v 70. min. pokračoval brankostroj, když po akci Ondra - Jakubec trefil V. Hruška tyč a odražený míč znovu poslal - tentokrát do sítě - 4:0. V 89. minutě Zelenský odcentroval a Příložný hlavou upravil na 5:0.

V obraně to skřípalo. Má tohle zjištění vůbec oprávnění, jestliže mužstvo dosáhne výrazného vítězství a odchází s čistým kontem do kabin? Hosté měli několik příležitostí ke skórování už proto, že zahrál slabě Prokeš a z krajních obránců Ondra nebyl příliš jistý při bránění. Silnější soupeř toho mohl využít.

Asistent trenéra Zadina: S výsledkem jsem spokojen, tak výrazné vítězství jsem nečekal. V obraně jsme však měli příliš okének a nedařila se nám dlouhá přihrávka, protože uprostřed pole bylo mnoho nepřesností.

Trenér hostí Latzke: Udělali jsme mnoho chyb v obraně a nabídli soupeři góly. Za stavu 0:1 jsme neproměnili tři vyložené příležitosti.



Příložného střelecký koncert
V naší kopané je o hráče, který dá tři góly během jednoho utkání, skutečná nouze. Proti Admiře-Wacker se to v 1. kole Poháru UEFA podařilo na vršovickém trávníku Miroslavu Příložnému.
 
V  Bohemians se vám střelecky daří. Ve Slavii tomu tak nebylo..
Za červenobílé jsem dal za půldruhého roku šest branek,  v zelenobílém dresu za kratší dobu - jsem tu od léta – proti Lokomotivě Košice jeden a teď tři Admiře. Kdyby to tak i vydrželo.

Napadlo vás, že se takto prosadíte?
Ne. Přál jsem si to, ale nevěřil bych tomu.

Co říkali spoluhráči po utkání v kabině?
Kapitán Bičovský mi podal ruku, kluci blahopřáli.

A co vy na to?
Bez nich bych to nedokázal.

Jaký je vlastně rozdíl mezi hrou v Edenu a ve Vršovicích?
Klokani jsou kompaktnější tým, hrají všichni, přečíslení soupeře je jiné, hráči dovedou šanci připravit a pak záleží na jejím proměněni. Ve Slavii byli jedinci a CO si člověk sám neudělal, to nebylo.

Byl jste před utkáním s Admirou nervózní?
Trochu. Přece jen to byl můj první veliký zápas, a říkal jsem si po zkušenostech ze Slavie, když to nevyjde…

Už jako kluk jste chtěl střílet branky?
Určitě. V Bílině jako žák, dorostenec, i hráč divize.

Jak jste se dostal do Vršovic?
Z Bíliny jsem šel na vojnu do Žatce a pak hrál za Most, Jablonec, Slavii, rok v AŠ Mladá Boleslav a teď tady.

Co říkala třem brankám manželka?
Byla překvapena, měla radost a dostal jsem pusu!