Akce kulový blesk: Kdo je kdo

V tomto článku se pokusíme vysvětlit úlohu jednotlivých aktérů akce "kulový blesk". Vejsada, Švarc, Zlámal, Böhm - ti všichni hrají důležitou roli v nečekaných transakcích, které v posledních dnech ovládly vršovický klub.

Akce kulový blesk: Kdo je kdo

Úterý ráno - v deset hodin začala valná hromada klubu. trvala devadesát minut a měla očekávaný výsledek. Vládu nad klubem převzala společnost Euro Grill zastoupená jednatelem Michalem Vejsadou. Vejsada tak získal akcie po vleklém sporu. Bývalý majitel Bohemians Pavel Švarc si od něho v minulosti půjčil několik miliónů. Nesplatil je v řádném termínu a podle smlouvy tak Vejsada získal jako náhradu 825 akcií klubu, to znamená 53% z celkového počtu. To Švarc odmítal uznat. Vejsada podal na Švarce dvě žaloby a na konci minulého týdne Švarc velkému tlaku podlehl. "Rozhodl jsem se Bohemku opustit a uznal jsem nárok pana Vejsady na akcie," řekl dnes Pavel Švarc. "Já stahuji jednu z žalob, ale trestní oznámení pro podvod se už stáhnout nedá, takže uvidíme, jak dopadne," doplnil Michal Vejsada. Závěr této transakce tedy zní: Švarc přenechal Vejsadovi požadované akcie výměnou za stažení žaloby.

Otázkou je úloha Zdeňka Zlámala, kterému Švarc před nedávnem prodal 51% akcií. Švarc se zřejmě chtěl zbavit akcií, které požadoval Vejsada a využil toho velmi dobrého známého - Zdeňka Zlámala. Fakticky si však Švarc stále udržoval vliv a ztratil ho až současným obchodem. Zlámal se transakce s Vejsadou vůbec nezúčastnil a smlouvu za něho podepsal obchodní ředitel Svoboda, který dostal od Zlámala plnou moc. Výsledkem akce "kulový blesk" je většinový podíl pro Michalu Vejsadu - v klubu má teď rozhodující moc.

V pozadí se stále objevuje jméno Tomáše Böhma, generálního ředitele české odbočky vydavatelství Ringier. Jeho společnost První sportovní a.s. si pronajala vršovický Ďolíček od firmy Bohemians Real, takže se dá očekávat, že právě Böhm bude chod Bohemians v budoucnu ovlivňovat. Mezi akcionáři zůstavají i dva členové nedávného vedení Kavalírek a Klíma, kteří odešli po sporech se Švarcem.

Předešlé rozdělení akcií: 51% Zdeněk Zlámal; 31,5% Pavel Švarc; 15% Jan Kavalírek; 2,5 Karel Klíma.

Současné rozdělení akcií: 53% Michal Vejsada; 29,5% Zdeněk Zlámal; 15% Jan Kavalírek; 2,5 Karel Klíma