Beckham nepřijde, stačil by Siegl

To byla jediná věta, při které se nový majitel klubu Michal Vejsada alespoň trochu pousmál. Jinak při půlhodinovém rozhovoru měl ve tváři vážný, chvílemi až kamenný výraz. Krizové situace se naučil zvládat na světových sportovních kolbištích. V roce 1979 vybojoval stříbrnou medaili na mistrovství světa v zápase, o rok později se zúčastnil olympijských her v Moskvě. Daří se mu i v podnikání. Vlastní společnost Euro Grill, která provozuje především stánkový prodej pečených kuřat. Teď před bývalým zápasníkem stojí další výzva - záchrana Bohemky.

Beckham nepřijde, stačil by Siegl

Konkurz

"Na zasedání úterní valné hromady obchodní ředitel Bohemians Svoboda řekl, že situace je velmi kritická a doporučuje se připojit ke konkurzu," zahájil rozhovor zostra Michal Vejsada. Konkurz zdaleka neznamená konec klubu. Ze známých případů v českém fotbale lze použít Brno či Drnovice, kteří konkurzem též prošli a dnes jsou v lepší situaci, než před ním. "O definitivním rozhodnutí, zda pošleme naši akciovou společnost do konkurzu, se teprve poradíme. Teď proběhne analýza účetnictví a do týdne by mělo být jasno, co bude dále," pokračoval Vejsada.

"Už teď víme, že musíme snížit nákladovost. Ta je u Bohemky o sto procent vyšší, než u jiných druholigových týmů. Rezervy vidím v dopravě, omezíme mobily a také sáhneme hráčům na smlouvy. Chci všechny zainteresované brzy kontaktovat," uvedl Vejsada, který v nebližších dnech zřejmě odjede za týmem do Vrchlabí, kde se svěřenci trenéra Hrušky připravují na jarní část sezóny. "Máme moc široký kádr hráčů, tuším tak pětadvacet až třicet. To se musí změnit. Hodně jich propustíme. Musíme klást důraz na kvalitu a ne na kvantitu."

Licence

Pokud by na klub byl vyhlášen konkurz, znamená to automatické zahájení  o přezkoumání licence. Virtuálnímu ďolíčku to potvrdil předseda Licenční komise ČMFS Stanislav Rýznar. To však ještě neznamená odejmutí licence. "S novými majiteli klubu si každopádně musíme sednout za jeden stůl a pobavit se o jejich záměrech," připravuje se na první kroky v této kauze šéf Profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas. 

Bohemce může být odebrána licence kvůli velkému zadlužení, které se údajně pohybuje okolo pětadvaceti miliónů korun. "Bude to zřejmě nějaká podobná částka, ale více budeme vědět za týden. Navíc se obávám úroků z jednotlivých dluhů," podotýká Vejsada. "O odejmutí licence nic nevím. To je pro mě nová informace. Brzy ale zavolám panu Lubasovi a seznámím ho se situací," dušuje se nový majitel klubu. Ovšem ani případné odebrání licence není žádnou tragédií. "Druhou ligu může klub bez licence hrát, v první to možné není," doplňuje Lubas. Pokud však klub nemá licenci, není profesionální a hráči jsou bráni za amatéry. Mohou tak víceméně volně odcházet.

Trenéři  

"Kontaktoval jsem Stanislava Levého, ale ten je v současnosti vázán smlouvou v třetiligovém německém klubu Saarbrücken. Ve finančních možnostech Bohemky není ho ze smlouvy vyvázat. Nicméně, chtěl bych, aby jednou Standa Levý Bohemku trénoval," přiznal Vejsada zájem o dalšího z mistrovské party Bohemians. "Když nevyšlo angažmá Levého, spojil jsem se s trenérem Pulpitem. Ale pokud mám správné informace, tak ten už podepsal smlouvu v Hradci Králové." Pulpit je znám svou nákloností k zelenobílým barvám. V mládí pravidelně navštěvoval zápasy Bohemky a většinou nechyběl v kotli, tedy v sektoru vlajkonošů pod světelnou tabulí. Po angažmá v Mladé Boleslavi si však rychle našel nové působiště na východě Čech.

Trenérské hlédání pokračuje dále. "Samozřejmě nezatracuji ani trenéra Hrušku. Ale pánové Dobiaš s Panenkou odmítli hrát za starou gardu Bohemians dokud se v ní budu angažovat já, a tak předpokládám, že se mnou nebudou chtít spolupracovat ani v elitním týmu klokanů. Prý to byl vzkaz i od trenéra Hrušky, který je zraněný. Z toho důvodu si myslím, že všichni tři dají výpověď. Ale opakuji - je to jen můj předpoklad," poodhaluje vztahy ze současným trenérským triumvirátem Michal Vejsada. "Každopádně se s panem Hruškou a s kapitánem mužstva brzy spojím a probereme nejbližší kroky."

Změny ve vedení

Už v úterý dopoledne, ihned po zasedání valné hromady, se funkce ředitele klubu vzdal Miloš Vobořil, který nastoupil během podzimní části druhé ligy. "Vyhodnotil jsem situaci a dospěl jsem k názoru, že nejlepším řešením bude rezignace," objasnil Vobořil a doplnil: "Děkuju fanouškům za spolupráci, byli skvělí. Snažili jsme se ozdravit klub, ale bohužel se nám nepodařilo dotáhnout slíbené věci do konce. Vše je připravené, ale změna majitele zřejmě nastolí jiná pravidla. Přeju Bohemce jen to nejlepší."

Odpoledne pak ze svých funkcí v představenstvu odstoupili pánové Brückler a Zvolský (do představenstva "nominovaný" Brücklerem). Michal Vejsada do vedení klubu i do představenstva dosadil své lidi, na což  má jako majitel plné právo. Předsedou představenstva se stal sám Vejsada, místopředsedou Josef Plachý, bývalý člen výboru Slavie ještě z dob mecenáše Borise Korbela. Mezi členy představenstva pak najdete jména: Karel Pech (bývalý vzpěrač Bohemians, majitel Club hotelu Průhonice), Tomáš Vágner (šéf pozemního hokeje Slavie Praha) a Vojtěch Křížek, který jako jediný obhájil svůj post v představenstvu. Do funkce výkonného ředitele klubu byl jmenován Jiří Křížek. Ten v minulosti vlastnil reklamní agenturu Rencar, v současnosti se angažuje v klánovickém fotbale. "Obklopil jsem se lidmi, kteří mají kontaky na sponzory a jsou schopní přinést do klubu peníze," odůvodnil svoji volbu Vejsada.

Spolupráce s Pardubicemi

"Chystáme se velmi úzce spolupracovat s druholigovým klubem Pardubic, jelikož tam působí Zdeněk Koukal, bývalý výborný hráč Bohemians, s nímž máme velmi dobré kontakty," přednesl Vejsada konkétní informaci. "Jakým způsobem bude probíhat spolupráce, to ještě upřesníme." Na profesionální licenci pražských Bohemians se váží dluhy ve výši desítek miliónů korun. Vejsada by proto mohl odkoupit licenci od Pardubic a východočeský klub přestěhovat do Prahy. Vyhnul by se tak výše zmíněným závazkům a u Botiče by udržel druhou ligu. "Variant je několik, nic nevylučuji," reagoval na tuto spekulaci.

Zdroje blízké vedení pardubického fotbalu však hovoří jasně: "V Pardubicích nechtějí o sloučení ani slyšet. Muselo by to odsouhlasit celé představenstvo a to je v současnoti neprůchodné. Bohemku by to stálo hodně peněz," říká zdroj.

Co bude s Bohemkou...

Dohraje Bohemka letošní sezónu? "Musíme počkat na výsledky finanční analýzy, ale já myslím, že Bohemka sezónu dohraje. V Ďolíčku se fotbal hrát bude," dává Vejsada fanouškům naději. Ovšem příznivci zelenobílých už slyšeli spousty slibů od mnoha majitelů. "Já jsem o Bohemku moc stál, protože ji chci dostat z krize. Každý máme svoje patro. Když dostanu klub alespoň do prvního patra, tak můžu předat štafetu dál, někomu, kdo bude schopen myslet zase výš," předkládá Vejsada svůj plán. V této souvislosti se často skloňuje jméno Tomáše Böhma, ředitele české odbočky vydavatelství Ringier. "Jsem připraven spolupracovat s kýmkoliv," vyhýbá se Vejsada přímé odpovědi na otázku, zda Böhm stojí v pozadí celé transakce.

Kde hodlá Vejsada brát peníze na chod klubu? "Zpočátku musíme vystačit z vlastních zdrojů. To znamená z našich firem, mojí a dalších členů vedení. Po analýze učetnictví budeme vědět více. Mám připravené tři firmy, které by měly do klubu vstoupit," slibuje Vejsada. "S každým zaměstnancem budu mít pohovor. Musíme snížit stavy, protože se bude hodně šetřit. Nepřijdou žádné velké posily. Beckham se v Ďolíčku neobjeví. Mně by bohatě stačil Siegl, ale i to je možná velké sousto. Uvidíme...," představuje Vejsada první z možných posil. "Ještě hledám sportovního ředitele, který bude zároveň vedoucím týmu." V této souvislosti se často objevuje jméno bývalého hráče a sekretáře vršovických Jiřího Nováka. "To zatím nemůžu potvrdit," říká Vejsada.

Co z té změti informací plyne pro obyčejného fanouška? Musíme ještě týden počkat, až se pohnou ledy. Michal Vejsada ve středu definitivně převezme akcie, vyřadí tak bývalého majitel Pavla Švarce definitivně ze hry a začne vládnout klubu. O tom, zda bude mít prostředky na chod klubu a jaké změny udělá v samotném mužstvu, se dozvíme snad v příštím týdnu.