Vznikl projekt na záchranu Bohemky

Současný ředitel fotbalového klubu Bohemians Praha Michal Vejsada se v sobotu vrátil ze zahraniční cesty a viděl už nedělní remízu proti Vítkovicím. V pondělí pak začala série jednání, která by měla vyvrcholit ve čtvrtek 25.března. Právě v tento den se Vejsada sejde s Tomášem Böhmem, který prostřednictvím firmy Habanera stále drží majoritu v klubu. "Mám připraveny čtyři varianty možného vývoje Bohemky. Na jednání s panem Böhmem je předložím a uvidíme, na čem se dohodneme," říká Michal Vejsada. Situace je následující: Böhm už nemá zájem působit v Bohemians. Chce vrátit akcie, které převzal od Vejsady. Ten je přijme jen v případě, že ve spolupráci s firmou Habanera bude zajištěn chod klubu do konce sezóny. Co se tedy skrývá za čtyřmi variantami možného vývoje slavného klubu?

Vznikl projekt na záchranu Bohemky

"Na čtvrteční jednání mám připravený projekt záchrany Bohemky. Naším společným cílem je, abychom dovedli klub do konce této sezóny a poté se odpíchli k lepší budoucnosti. Do 30.června bych nechtěl měnit žádné lidi ve vedení. Minimalizovali jsme náklady na provoz. Stabilita vedení je moc důležitá. Není dobrou vizitkou klubu, když každou chvíli chodí na Finanční úřad nebo na ČMFS někdo jiný. Do 30.června se musí pracovat a ne měnit vedení. To chci prosadit a tím se chci řídit," popisuje Vejsada svoji prioritu. Čtvrteční jednání mezi Vejsadou a Böhmem se bude odvíjet od těchto čtyř variant, které představuje Michal Vejsada:

Varianta 1 - akcie rozprodat firmám

"Znamenalo by to, aby Habanera dal akcie bez náhrady na stůl. Akcie by se poté rozprodaly třeba firmám jako jsou Geosan nebo Tokoz, které mají zájem v Bohemce působit. Klub by tak vlastnilo více firem, které by měly své zástupce v představenstvu a společeně by klub řídily. Získané peníze za prodej akcií by se použily na chod Bohemky a na splacení dluhů. Sezóna by se dohrála a firmy by poté mohly klub sponzorovat. Je to o několika středních firmách a nešlo by o tak velké investice. Myslím, že je to nejlepší varianta pro Bohemians a nikoho by to nebolelo."

Varianta 2 - vzít si půjčku

"Tato varianta znamená, že bych si vzal na chod klubu půjčku. Dluhy by se nemohly splatit. Každý měsíc bychom museli získat půl miliónu od sponzorů a 1,5 miliónu bychom si brali půjčku. Dva milióny měsíčně stačí na udržení klubu do konce sezóny - na platy hráčů a na provoz. Akcie by byly v depozitu a nemohl by s nimi nikdo obchodovat. Do depozitu by se uložily i smlouvy hráčů. Prostě by se přežilo do konce sezóny a pak by se musely udělat další kroky. Žili bychom na dluh, ale získali bychom čas."

Varianta 3 - konkurz

"To je špatná varianta, ale musíme s ní počítat. Nemůžeme si být jistí ničím. V tuto chvíli může každý z větších věřitelů podat návrh na konkurz a naše snahy přijdou vniveč."

Varianta 4 - prodej dvěma zájemcům

"Vedu jednání s dvěma zájemci o Bohemku. Ale v současnosti bych nechtěl prodávat klub jednomu či dvěma vlastníkům. Po zkušenostech s AAA Auto nechci Bohemku pustit někomu, kdo by za chvilku mohl zase odejít. Preferuji variantu s menšími firmami a více vlastníky."

Čtvrtek zřejmě nerozhodne o budoucnosti Bohemians, ale mnohé naznačí. "Musíme se rozhodnout pro jednu z těchto variant, aby klub přežil. Nemyslím si, že přijde Santa Klaus a nasype do Bohemky peníze na oddlužení a ještě přidá deset miliónů na chod klubu. Tomu dávám tak dvě procenta," zasnil se nakonec Michal Vejsada.