Když chudý ženich chce chudou nevěstu

Zasedání Výkonného výboru ČMFS začalo v úterý v deset hodin. Na pražském Strahově se sešla generalita českého fotbalu, ale chybělo několik důležitých osob. Předseda svazu Jan Obst je nemocen, Vlastimil Košťál na služební cestě v Rusku, Josef Hadraba na dovolené. Z dvanácti členů tak zbylo devět, kteří na čtyřhodinovém jednání rozhodovali mimo jiné o přesunu opavského klubu do Prahy. Krátce po obědě už byl znám verdikt. Celou situací se bude zabývat až Výkonný výbor ČMFS 20. ledna 2005. Chybí důležité písemné podklady.

Když chudý ženich chce chudou nevěstu

Tři bossové mrzli zbytečně

Krátce před desátou hodinou dopolední dorazila do sídla svazu i trojice zástupců Bohemians a Opavy: majitel Bohemians a člen představenstva SFC Opava Jiří Křížek, bývalý výkonný ředitel Bohemians a v současnosti člen představenstva SFC Opava Michal Vejsada, právní zástupce firmy UB Corporation a předseda představenstva SFC Opava Oldřich Knotek. Tato trojice čekala v předsálí a doufala, že bude přizvána k zasedání Výkonného výboru. "Včera (v pondělí) jsem telefonicky mluvil s panem Kubíčkem (člen Výkonného výboru - pozn.aut.) a ten mi potvrdil, že by bylo vhodné, kdybychom navštívili úterní zasedání, abychom vysvětlili naše kroky. Proto jsme přišli už brzy ráno a čekali jsme, až nás někdo pozve dovnitř," zdůvodňoval Michal Vejsada přítomnost trojice v sídle fotbalového svazu. Po dvou hodinách už začali být funkcionáři netrpěliví. Vejsada s Křížkem na chvilku předsálí opustili a odešli si do automobilů pro zimnní výbavu. "Je tady hrozná zima, tak jsme si museli vzít čepice a šály. Je to tady jak v mrazírně, patnáct stupňů a ještě to vypadá, že jsme tady úplně zbatečně," postěžoval si Vejsada.

Během čtyř hodin pozvánka na jednání nepřišla. Když členové Výkonného výboru odcházeli z jednání, neskrýval Vejsada své rozčarování. "Tohle, že je demokracie! Tohle je slušný chování!" Sekretář ČMFS Petr Fousek si výtky Michala Vejsady vyslechl a na následné tiskové konferenci prohlásil: "Zasedání Výkonného výboru se řídí jistými pravidly a pokud je někdo na jednání přizván, je to podle jasných řádů. Dostane písemné pozvání s dostatečným časovým předstihem. Zástupce obou klubů však na jednání nikdo oficiálně nezval," řekl Fousek. Rozčílení Michala Vejsady to však nezmírnilo. "Pokud se takto chová svaz k lidem, kteří dávají do fotbalu peníze, tak to svědčí o prostředí, ve kterém se pohybujeme. Je to strašné," reagoval Vejsada. Křížek a Knotek v tichosti opustili Strahov a k nastalé situaci se po zasedání nevyjadřovali.

Moc se mi to nezdá, řekl Vacek

Po jednání přišli na tiskovou konferenci členové Výkonného výboru ČMFS Pavel Mokrý (místopředseda svazu), Jaroslav Vacek (místopředseda svazu) a generální sekretář ČMFS Petr Fousek. Jako první se k plánovanému přesunu Opavy do Prahy vyjádřil Jaroslav Vacek. "Výkonný výbor zhodnotil předložené materiály a rozhodl, že nejsou dostatečné a proto odložil rozhodnutí na další zasedání, které bude 20. ledna 2005. Chceme to hodnotit z hlediska fotbalového práva. Zajímá nás, co se stane se závazky obou klubů, aby věřitelé nepřišli o své peníze. Oba kluby musí doplnit své představy o budoucnosti mládeže, o podmínkách licence. Neznali jsme odpovědi," řekl Vacek.

Na odpovědi se však členové Výkonného výboru mohli zeptat představitelů obou klubů, kteří stáli v předsálí. "Tady jde především o množství písemných záruk a smluv, to nevyřeší jeden pohovor," zdůvodnil Vacek a pokračoval. "V rozehrané soutěži je to hodně nestandardní požadavek. Na stůl jsme dostali i vyjádření menšinového vlastníka Opavy, kterým je město Opava. To s přesunem do Prahy nesouhlasí, což je pro nás také důležité hledisko. Celou situací se bude zabývat i Ligové shromáždění, protože toto rozhodnutí může mít dalekosáhlé důsledky," řekl Vacek. Ligové shromáždění by se mělo konat v polovině ledna příštího roku, těsně před zasedáním Výkonného výboru.

Michal Vejsada, jako člen představenstva SFC Opava, pohrozil, že se klub odhlásí z první ligy. Na svazu to jako výhružku neberou. "Bylo by to sice poprvé, co by se liga dohrávala s patnácti týmy, ale když prostě někdo bude chtít skončit, tak mu v tom nezabráníme. Na leccos jsme si už zvykli, nebereme to jako nátlak. Rozuměl bych té snaze, kdyby byla bohatá nevěsta a chudý ženich. Teď se mi to ale moc nezdá. Finanční problémy Bohemians jsou známé, podobně je na tom také Opava," uvedl Vacek. Spíše to vypadá, že se chce dát dohromady chudá nevěsta a chudý ženich. "Moc rád bych viděl předmanželskou smlouvu," doplnil Vacek.

Vánoce bez dárečků

Odložení celého problému na leden zkomplikovalo život hlavně hráčům Opavy a Bohemians. "Výplaty určitě nebudou. Nechci dávat peníze do něčeho, co má nejasnou budoucnost," prohlásil Jiří Křížek, majitel Bohemians. Fotbalisté vršovického mužstva měli výplaty za listopad dostat ve středu. Neuvidí však ani korunu. Podobně na tom budou hráči Opavy. "V současné době nedá do klubu nikdo ani korunu. Opavští hráči prostě budou mít Vánoce bez dárečků. To je důsledek odložení celého problémů na leden," prohlásil Vejsada z pozice člena představenstva SFC Opava.

Švýcarskou společnost ukrajinských majitelů UB Corporation zastupuje právník Oldřich Knotek. "Teď musíme čekat. V lednu provedeme v Opavě forenzní audit. Dluhy klubu jsou okolo padesáti miliónů korun. Firma UB Corporation nabídla městu, které má v držení dvacet procent akcií, odkoupení tohoto podílu, vše je otázka dalšího jednání. Chceme vše řešit ve prospěch fotbalu, ale v současnosti nevidím možnost, že by ukrajinští majitelé dál investovali do opavského klubu, protože se v minulosti nesetkali s pochopením," řekl Knotek. "Teď už nikdo do Opavy nedá ani korunu," doplnil Křížek, člen opavského představenstva. Dohraje tedy Opava ligu? "To nikdo neví. Můžeme jí dát do konkurzu, odhlásit ze soutěže, těch variant je několik," připomíná Vejsada. "V lednu bude další Valná hromada opavského klubu, která mnohé napoví," doplňuje Knotek.