Rozhovor s majitelem stadiónu v Ďolíčku

Akciová společnost Bohemians Real je už osm let vlastníkem stadiónu ve Vršovicích a fotbalovému oddílu jej dosud pronajímala. V současné době nájemní smlouva vypršela a na stadiónu došlo v uplynulém víkendu k nečekaným úpravám. Byly strženy sloupy umělého osvětlení. Je to začátek demolice? "To v žádném případě. Statik zjistil, že sloupy jsou na vrchu zcela prohnilé a proto jsme rozhodli o jejich demolici, aby nespadly třeba do tramvajové zastávky," zdůvodnil krok vlastníka stadiónu jednatel Bohemians Real Petr Juruš. Stojí v čele firmy, která stále vlastní vršovický stánek. "Hovoří se o zájmu města, ale k prodeji zatím nedošlo. Je ovšem pravda, že stadión v současné době prodáváme. Máme tři zájemce," potvrdil Juruš.

Rozhovor s majitelem stadiónu v Ďolíčku

Mnohé fanoušky překvapilo bourání stožárů osvětlení, které proběhlo v sobotu. "Byla to plánovaná akce. Když se začalo hovořit o tom, že by do Prahy šla hrát Opava první ligu, začali jsme se zajímat, co je zapotřebí na stadiónu udělat, aby se ve Vršovicích mohla povolit nejvyšší soutěž. Osvětlení bylo jednou z hlavních podmínek. Proto jsme povolali statiky, kteří zjistili, že stav stožárů je katastrofický a na základě toho jsme rozhodli o jejich odstranění. Rekonstrukce by stála šest miliónů korun, nová světla stojí dvanáct miliónů," vysvětlil Petr Juruš. Další demolice stadiónu není plánována. "V současné době vyčkáváme a do žádných úprav se pouštět nebudeme. Stadión je na prodej," dodal. "My už se stadiónem nic dělat nebudeme. Podrželi jsme si ho ve svém vlastnictví a díky tomu teď není v konkurzu. V tom případě, by už možná ani nepatřil Bohemce a byl by zničený."

Ve výpisu z obchodního rejstříku je uvedeno, že společnost Bohemians Real má základní kapitál 78 400 000 korun. Jelikož jediným majetkem společnosti je stadión, je to zároveň i hodnota stadiónu. Tržní cena se ale může podle našich odhadů pohybovat o třicet miliónů korun výše. "V současné době máme tři zájemce o koupi stadiónu. Město má předkupní právo. Rok a tři měsíce městská část Prahy 10 projednává tuto investici, zatím na konečný verdikt čekáme. Město hledá investora, protože se samozřejmě jedná o velkou investici. Pokud město řekne ne, přijdou na řadu další dva zájemci," řekl Juruš. Žádný konkrétní čásový údaj neexistuje. "Město se může rozhodnout za půl roku nebo třeba za rok."

Prodej stadiónu do rukou nového investora rozhodně neznamená jednoznačnou výhru pro fotbalovou Bohemku. "V územním plánu je zakresleno sportoviště, ale nemusí to být fotbalové hřiště. Může tam vyrůst například tenisová hala. Ale město se stadiónem počítá. Ve studii, kterou si město nechalo zpracovat se plánuje stadión a na škvárové ploše vedle by měly vyrůst byty. Samozřejmě se počítá i s komerčními zónami, které by živily chod stadiónu. Podle územního plánu je povoleno patnáct procent komerčních zón ze stávající plochy sportoviště. Tento projekt, nepočítám do toho byty na škváře, by měl stát 400 - 500 miliónů korun," vypočítal Juruš případné náklady. "K plánům města se staví i jeden z případných investorů, který by se zachoval stejně. Plány dalšího ze zájemců neznáme," dodal jednatel společnosti Bohemians Real.