Sobotní koncert pro Bohemku: Fantazie!

"A teď jednu písničku pro všechny bývalé majitele Bohemky," vykřikl zpěvák Ivan Hlas před plným sálem a spustil svůj starý dobrý hit: "TÁHNĚTE DO HÁJE A VŠICHNI PRYČ..." Fanoušci v zelenobílých barvách tancovali v rytmu rock´n´rollu a skvěle se bavili. Balbínova poetická strana přichystala na sobotní večer do své hospůdky Koncert pro Bohemians, který se náramně vydařil. Zpívali se snad všechny pokřiky známé z vršovického Ďolíčku, zpěváci se vyznávali ze své lásky ke Klokanům a navíc ještě několik stovek příznivců přispělo dobrovolným vstupným do kasičky. Celkem se vybralo 17.600 korun.<br/> <i>Pokud máte ze sobotního večera fotografie, prosíme Vás, posílejte je na emailovou adresu me04@seznam.cz. Fotogalerii uveřejníme v nejbližších dnech na těchto stránkách.</i>

Sobotní koncert pro Bohemku: Fantazie!

V sobotu po poledni se Balbínova poetická hospůdka převlékla do zelenobílých barev. Šály, dresy, vlajky, velký transparent Družstva fanoušků Bohemians - to vše tvořilo kulisu pohodovému odpoledni. "Ještě nikdy jsem nedělal koncert pro fotbalové fanoušky. Snad to vyjde," vyjádřil trochu obavy Jiří Hrdina, duchovní otec koncertu a "geniální guvernér" Balbínovy poetické strany. "Vždycky jsme na straně slabších a navíc tohle je nádherná myšlenka," zdůvodnil své rozhodnutí uspořádat koncert pohádkový muž s buřinkou na hlavě a zelenobílou šálou okolo krku.

Ve tři hodiny už se hospůdka poblíž Václavského náměstí začala pomalu plnit. Na pódiu se představila i první kapela - Pepa Pilař and Rock´n´Roll Band. Svižnou muziku poté vystřídal pohodář Sváťa Karásek. Muzikant, poslanec a slávista. "Nemůžu za to. Od čtyř let mě táta vodil na Bicana a už mi to zůstalo. Ale znám se s Tondou Panenkou, se kterým jsem se dohodl, že tady zahraju. Hrozně moc toužím po tom, aby se Bohemka vrátila na hřiště. S vaší pomocí se to určitě podaří. Moc vám fandím," řekl na úvod svého vystoupení a s kytarou v ruce připomněl své nejslavější písničky. V Balbínce se sešla výjimečná umělecká společnost. Dorazila i Jana Koubková, ačkoliv původně nebyla uvedena v programu. "Vyšel jí čas, tak říkala, že se ráda zastaví. Zpěváci se mi nabízeli sami, bylo to spontánní," přiznal Jirka Hrdina. "Jsem ženská, tak se mezi vás asi moc nehodím, ale je to dobrá věc, tak vás chci podpořit. Tradice se kvůli penězům nemá rušit," řekla rázně významaná jazzová zpěvačka Jana Koubková. Bez jediného nástroje uchvátila posluchače třemi písněmi, do kterých umě vložila i pár slovíček o Bohemce.

Přestávky mezi jednotlivými umělci vyplňovali fanoušci zpěvem. "Hymnu, hymnu," křičel jeden z nich. Všichni věděli, že se nemusejí zvedat ze židlí. Nebude se zpívat státní hymna, ale ta naše: "Klokani bojují, kopanou milují....". Hospůdka byla zaplněná, spíše tedy přeplněná. Nad rámec kapacity byly zejména prostory v okolí baru. Pivo teklo proudem, kdo chtěl, mohl dostat Balbínův gulášek, samozřejmostí byli utopence nebo nakládaný hermelín. Fanoušky už mezitím na pódiu bavili Přemek Vágner s Davidem Bidlem a hned po nich i anglicko-americká skupina Irish Dew. Oživlé hity Beatles přiměly fanoušky k prvním náznakům tance. Od začátku koncertu uplynuly tři hodiny, na některých už to bylo znát. Pozdvižení v sále vzbudilo vystoupení Jany Šteflíčkové, herečky a zpěvačky divadla Ypsilon. Sebevědomě vystoupila před mikrofon a z plných plic zvolala: "Ať žije Sparta!" Publikum okamžitě zareagovalo několika pokřiky. Talentovaná krasavice se poté přiznala, že fandí Spartě, ale Bohemka jí je také sympatická. "S tátou jsem chodila na Spartu, tak jsem neměla jinou volbu," dodala ještě. Její zpěv ale tento životní omyl plně ospravedlnil.

"Vážení přátelé, přichází Ivan Hlas," zadul do mikrofonu Jirka Hrdina. Hromový potlesk, skandování "IVAN, IVAN" a velká očekávání - na vystoupení Ivana Hlase čekali fanoušci asi nejvíce. Dočkali se krátce po sedmé. "Od jedenácti let jsem hrál basketbal za Bohemku, jiný klub ani neznám. Bohemka je o srdíčku a vy to dokazujete. Je to tady užasný," vyznal se Ivan Hlas. "Abychom se pořádně rozproudili, bude to v rytmu rock´n´rollu." Své vystoupení, které fanoušci absolvovali ve stoje a někteří předváděli vydařené taneční kreace, zakončil Ivan "protestsongem" proti bývalým majitelům, kteří Bohemku přivedli do současné situace. "A teď jednu pro všechny bývalé majitele. Každý si tam dosaďte toho svého oblíbence," uvedl populární zpěvák svůj hit "TÁHNĚTE DO HÁJE". "Ještě jeden, ještě jeden!" Fanoušci si přáli přídavek. Ivan Hlas se tedy na pódium vrátil. "Už je tam, už je tam," oprášili Klokani další pokřik. Atmosféra byla strhující, stovka příznivců přímo v sále a další v blízkém okolí, ti všcihni skandovali: "AŤ ŽIJE BOHEMKA!"

Ivana Hlase střídal na pódiu další vyhlášený písničkář - Pepa Nos. "Občas do balónu kopnu, Bohemku mám rád a teď pro vás něco zazpívám." Krátce, stručně, jasně uvedl svůj koncert. Do každé písně vložil Bohemku, fanoušci brzy odposlechli a sborově se přidali. Pepa Nos se stal miláčkem davu, který ho převlékl do zelenobílých barev, a tak Pepa končil své vystoupení v tričku Bohemians. Večer ještě zdaleka nekončil. Přišli zazpívat i další dobrovolníci. Třeba mladík z Vršovic Filip Novák strhl fanoušky svoji písní o Vršovicích. Sloku vždy předzpíval a celý sál poté opakoval po něm. Úchvatné. Kdo nezažil, neuvěří. "V životě jsem něco podobného nezažil. Teď už věřím, že tu Bohemku zachráníme, ti lidi jsou skvělí," dojemně vyprávěl muž ve středních letech, který do Balbínky přivedl celou rodinu. Nebyl sám. V hospůdce se opravdu sešly všechny generace. Na pódiu, u baru i u diskuzních stolů.

Balbínova poetická strana uskutečnila skvělý nápad a pomohla fanouškům Bohemky znovu k jejich cíli. Nádherný večer nekončil v plánovaných deset hodin. Poslední hosté opouštěli malebnou hospůdku po odjezdu půlnočního metra. Přijít do Balbínky stálo za to. Byla to nádherná sobota.