Už jsou nás tisíce...

"Až nás bude milión, postavíme stadión," zpívá se v jednom z chorálů fanoušků Bohemians. Zatím nás jsou tisíce, ale co není, může být. I více než tisícovka fanoušků má velkou sílu. Měsíc po založení Drusžtva fanoušků Bohemians se na bankovním kontě shromáždilo téměř dva půl miliónů korun. Přesný stav ke středečnímu večeru: 2.476.480,00 Kč, 1031 členů. DFB zároveň vydalo tiskovou zprávu, kterou Vám přinášíme v plném znění:

Už jsou nás tisíce...

Družstvo fanoušků Bohemians, které bylo založeno přesně před měsícem, má už přes tisíc členů. Magická hranice byla překonána ve středu večer. Na kontě družstva je k 21. dubnu 2.476.000 korun českých. Záchrana Bohemians se v tuto chvíli zdá být reálná. Družstvo jedná s fotbalovým svazem, s věřiteli i s majitelem stadiónu ve Vršovicích. Vše směřuje k tomu, že Bohemians začnou v srpnu letošního roku hrát třetí ligu.

 

D.F.B. stále postupuje společně se společností AFK Vršovice (finanční skupina složená převážně z fanoušků Bohemians z finančního sektoru), která od správce konkursní podstaty koupila práva k soutěžím i historickou kontinuitu. V současné době probíhají intenzivní jednání s fotbalovými věřiteli. Na vyřešení těchto dluhů (cca 17 miliónů korun) závisí všechny následné kroky. „Nabízíme fotbalovým věřitelům tři různé varianty srovnání jejich pohledávek. AFK Vršovice jim dává deset procent z jejich požadované částky, družstvo fanoušků jim je schopno nabídnout stejný výnos jako by dostali z konkursu a třetí variantou je, že na nástupnickém subjektu nebudou požadovat žádnou částku a počkají si na samotný výnos z konkursu,“ nastínil možnosti Antonín Jelínek, předseda družstva fanoušků. „Zatím jsme úspěšní. Řešíme čtyři desítky takových případů a tři čtvrtiny jsme zatím úspěšně předjednali a smlouvy jsou před podpisem. Ihned po podpisu zveřejníme konkrétní jména, protože všichni budou patřit mezi největší zachránce Bohemky. Pokud se dluhu někdo nevzdá, bude to zřejmě znamenat konec celého projektu. Pro všechny jsou nastavené podmínky stejné,“ dodává Jelínek.

 

Do projektu záchrany Bohemians se zapojily i slavné osobnosti. Zakládající člen družstva Ivan Trojan není jediným hercem v družstvu. Jeho krok následovali například i Karel Šíp,  Jan Rosák, zpěvák Olympiku Petr Janda, filozof Erazim Kohák. Z fotbalistů přispěli Martin Horák, Martin Jiránek, Pavel Mareš, Ivan Hašek, Antonín Panenka, Přemysl Bičovský a další. Družstvo fanoušků Bohemians zároveň otevřelo účet pro dary (číslo účtu: 1964199389/0800). Přispět teď může každý jakoukoliv částkou a nemusí se stát členem družstva. Tuto možnost podle prvních signálů chtějí využít i fotbalové kluby a fanoušci dalších týmů. Jako první přispěl Fan club Viktorie Žižkov.

 

Celá sbírka na záchranu Bohemians úspěšně pokračuje. Do poloviny června se musí klub přihlásit do třetí ligy. Do tohoto data musejí být vyřešeny všechny dluhy, zaplacena pokuta svazu, která bude s největší pravděpodobností snížena na 300 tisíc korun a zajištěn chod klubu pro další sezónu.