ČMFS: Jméno Bohemians patří fanouškům

Výkonný výbor ČMFS definitivně a nezvratně rozhodl: "VV schválil změnu názvu AFK Vršovice a.s. na Bohemians 1905, a.s. a zamítl změnu názvu FC Střížkov Praha 9 na Bohemians Praha." Toliko výňatek z komuniké ze zasedání nejvyššího orgánu fotbalového svazu. Znamená to jediné - konečně končí spory o jméno Bohemians, které nepomáhaly nikomu a škodily fotbalovému klubu, o který všem prý tolik šlo. Družstvo fanoušků Bohemians se jako akcionář společnosti Bohemians 1905 dočkalo další odměny za své úsilí.

ČMFS: Jméno Bohemians patří fanouškům

Na fotbalový svaz dorazily dvě žádosti o změnu názvu. FC Střížkov se dožadoval změny názvu na FK Bohemians Praha na základě toho, že má v pronájmu logo s klokanem a název Bohemians od Tělovýchovné jednoty Bohemians. Společnost AFK Vršovice žádala o změnu názvu na Bohemians 1905, aby udělala další krok k návaznosti na staré tradice, které fanoušci pomohli obnovit. Verdikt ČMFS byl jednoznačný a v souladu s předchozími kroky. Už dříve činovníci svazu prohlásili: "Dvě Bohemky v ČFL hrát nenecháme." Rozhodnutí výkonného výboru se proto dalo předpokládat. "AFK Vršovice je pokračovatelem zkrachovalých Bohemians, je to jejich nástupnický klub," prohlásil šéf legislativního úseku ČMFS  Petr Doležal a pokračoval: "Právě tento klub vyřešil konkurz, který byl na původní Bohemians uvalen, navíc vyřešil i arbitrážní pohledávky zkrachovalého klubu vůči fotbalovému svazu a dalším subjektům."

Do nové sezóny tedy ve vršovickém Ďolíčku nastoupí tým pod názvem BOHEMIANS 1905. "Jde o mimořádné rozhodnutí výkonného výboru a vršovický klub může název Bohemians 1905 začít oficiálně užívat s okamžitou platností," řekl Doležal. Nikdo jiný v současnosti pod názvem Bohemians nesmí v soutěžích ČMFS nastupovatk, a parazitovat tak na jménu slavného klubu. Fanoušci mezi sebou vybrali přes tři milióny korun a jejich snaha se setkala i s pochopením u vedení ČMFS, které na konci svého volebního období přeci jen dokázalo, že ne všechno je zkažené ve fotbale českém. "Z reálného pohledu a především morálně náleží název Bohemians vršovickým nadšencům, kteří pro záchranu jednoho z nejpopulárnějších českých klubů vynaložili spoustu času i finančních prostředků," uzavírá Doležal debatu o změně názvu.

Spory o názvu a logu se datují už na začátek roku 2005. FC Bohemians vlastnění Michalem Vejsadou (převzal klub dva dny před konkursem) skončili v konkurzu. Poslední majitel klubu se netajil touhou převést logo a název na jiný klub a tam pokračovat pod stejnou značkou, ale s čistým ekonomickým štítem. Převedením symbolů klubu by se tak zbavil zhruba čtyřicetimiliónových dluhů. Po dohodě s TJ, vlastníkem loga a názvu, celou transakci nakonec provedl. Tělovýchovná jednota udělila klubu FC Střížkov licenci na logo a název Bohemians do 30.6.2006. Michal Vesjada ve spolupráci se střížkovským bossem Karlem Kaprem začali budovat plány na stavbu své Bohemky.

To se ale nelíbilo fanouškům Bohemians. "Přijde nám to nemorální a neetické takto zacházet se jménem Bohemians. Není tady žádná historická kontinuita," řekl v televizní debatě na Primě místopředseda DFB Jiří Dienstbier. Fanoušci začali bojovat o klub, vybrali přes tři milióny, našli partnera ve společnosti AFK Vršovice a spolu s ním odkoupili klub z konkursu, vyřešili fotbalové dluhy, jak nařídil svaz, uzavřeli smlouvu o pronájmu stadiónu v Ďolíčku.

Tělovýchovná jednota už v únoru slíbila: "Logo a název dostane do pronájmu ten, koho svaz uzná jako nástupce staré Bohemky." ČMFS uznal jako nástupce společnost AFK Vršovice a Družstvo fanoušků Bohemians, ale TJ Bohemians zatím nereagovala. Své rozhodnutí oddaluje, sekretář Richard Šach se o logu vyjadřuje stále mlhavě. I proto společnost AFK Vršovice zažádala o přejmenování na BOHEMIANS 1905. "Hledali jsme vhodný název, který by navazoval na tradici a zároveň ho soud povolil, aby nebyl zaměnitelný. V žádném registrovaném názvu Bohemians nebyla číslovka, a tak jsme si logicky dosadili rok vzniku vršovického klubu a do Obchodního rejstříku jsme zapsali jméno Bohemians 1905," popsal výběr jména Emil Buřič, předseda představenstva společnosti Bohemians 1905. Toto přejmenování schválil i fotbalový svaz a teď už nic nebrání, abychom s tímto názvem vystupovali v ČFL. Jediné, co zatím klubu chybí, je logo s klokanem. To má v držení FC Střížkov, ale nesmí ho používat, o případném odejmutí může rozhodnout jen TJ.

Čvrteční rozhodnutí výkonného výboru ČMFS znamená, že v 9. kole ČFL se utká FC STŘÍŽKOV s BOHEMIANS 1905.