Město investovalo do studie, co dál?

V roce 2010 postoupíme do první ligy a první ligový zápas budeme hrát na novém stadiónu za půl miliardy korun. V hledišti bude deset tisíc fanoušků, Bohemka bude po sedmi letech hrát znovu v první lize. Zdá se to být utopie, ale současná vyjádření představitelů společnosti Bohemians Real naznačují, že je to reálný cíl. "Do čtyř let bychom rádi postavili na místě dnešního Ďolíčku nový stadión. Městská část Praha 10 už vypracovala studii nového stadiónu a teď se obnoví jednání o vzájemné spolupráci," říká jednatel společnosti Bohemians Real Petr Juruš.

Město investovalo do studie, co dál?

Společnost Bohemians Real už několik let vlastní stadión ve Vršovicích a vždy spolupracovala s fotbalovým klubem. Teď jste ale měli hned několik zájemců o pronájem. Měli jste jinou volbu než Bohemians 1905?
"Byli tady i jiné možnosti, ale jsme rádi, že se našel tento subjekt, společnost Bohemians 1905 je jedinou nástupnickou organizací. Navázali jsme tak na historii slavného klubu, to je ideální řešení. Nová smlouva je uzavřená na jeden rok, to znamená do konce sezóny, protože za rok už bychom rádi začali s prvními většími úpravami stadiónu."

Měl o Ďolíček zájem ještě jiný klub?
"Eminentní zájem projevil Střížkov reprezentovaný panem Kaprem. Chtěli si pronajmout Ďolíček, ale nebyly uznáni jako nástupnický subjekt klubu a jednání s nimi tím pádem neměla smysl."

Jaké plány máte s Ďolíčkem do budoucna?
"Majoritní akcionář Bohemians Real chtěl vybudovat nový stadión už v roce 2001, ale tehdy jsme narazili na hromadu problémů a z celé akce sešlo. Pak podalo pomocnou ruku nové vedení radnice Prahy 10, jmenovitě Tomáš Hrdlička, předseda komise pro územní rozvoj a starosta Richter. Myšlenka byla a je, že společně vybudujeme stadión. Zastupitelstvo projednalo stavbu městského stadiónu na území Ďolíčku s tím, že realizace kapitálového vstupu Prahy 10 do naší společnosti měla být uskutečněna v prvním čtvrtletí tohoto roku. Bohemku ale bohužel postihl konkurs, takže jsme se se zástupci radnice dohodli, že vyčkáme, jak situace dopadne. Dnešním dnem máme nového partnera pro jednání, Bohemians 1905 a znovu obnovíme jednání s radnicí. Vrátíme se ke studii, kterou město nechalo vypracovat. Jedná se o stadión pro deset tisíc diváků a bude splňovat všechna kritéria UEFY."

Jaké máte představy spolupráce s městskou částí Prahy 10?
"Naší ideou je, že společně s městkou částí vybudujeme městský stadión pro Bohemku i Slavii. Od města očekáváme především úřednockou pomoc. Náš majoritní akcionář je natolik silný, že stavbu finanančně zajistí."

Kolik to bude stát?
"Předběžně hovoříme o částce 500 miliónů korun."

V územním plánu na místě vršovického Ďolíčku je zakresleno sportoviště, nic jiného tam být nemůže. Případná změna územního plánu znamená téměř dvouletý úřednický proces. Má přesto někdo zájem o pozemky, na kterých stojí stadión, pro jiné než sportovní využití?
"Několik spekulativních zájemců se nám ozvalo. Chtěli by místo stadiónu vybudovat komerční budovy. Naší prioritou je, aby se v Ďolíčku hrál fotbal a tomu také podřizujeme naše kroky."

Máte už časový horizont, do kdy by nový stadión mohl stát?
"Výstavba je počítána na 24 měsíců, chtěli bychom, aby nový stánek stál do čtyř let."

Budete v současnosti do stadiónu investovat?
"Naše dohoda s Bohemians 1905 zní tak, že fotbalová Bohemka si potřebné úpravy udělá na své náklady. Za rok bychom už chtěli začít s přestavbou."