1. díl: Nezapomínejte - leden 2005

Fotbalový klub Bohemians má za sebou nejtěžší rok ve své stoleté historii. Pády, vzestupy, slzy smutku, slzy radosti, výhry i prohry - to vše zažili fanoušci zelenobílých barev během roku 2005. Byl to zvláštní rok, na který by se nemělo zapomínat. Proto jsme pro Vás připravili krátký seriál na posledních pár prosincových dní. Zavzpomínejte, jak šel rok 2005 pěkně den po dni. Jak se psaly lidské osudy, jak se lidé měnili. Nesmíme zapomenout, abychom se poučili do budoucna. Seriál začínáme lednem 2005. Přinášíme Vám autentické úryvky článků, které vyšly na těchto internetových stránkách a připojujeme i fotogalerie.

1. díl: Nezapomínejte - leden 2005



3. ledna
První pracovní den nového roku vnesl život i do útrob vršovického stadiónu v Ďolíčku. V půl desáté dorazili hráči. Nebyli v dobré náladě, protože prožili vánoční svátky bez výplat a tušili, že pro ně vedení nemá připravené dobré zprávy ani tentokrát. Majitel Bohemians Jiří Křížek a Michal Vejsada, který v současnosti nevykonává v klubu žádnou funkci, předstoupili před hráče a půl hodiny jim líčili současnou situaci. "Do konce týdne Vám představím nového majitele," prohlásil Jiří Křížek před fotbalisty. "Vše je připravené na předání Bohemky. V současnosti jsou dva zájemci. O koupi Bohemky stále projevuje zájem švýcarská firma UB Corporation. Jeden z majitelů této společnosti Alex Borovikov dnes (v pondělí - pozn. aut.) přiletí do České republiky a okamžitě s ním sedneme za jednací stůl. Pokud řekne, že chce Bohemku, dostane jí. Pokud neprojeví zájem, je připraven další subjekt. Jedná se o firmu, kterou zatím nechci jmenovat. S touto firmou jsme podepsali smlouvu o smlouvě budoucí. V ní se potenciální vlastník zavazuje, že do 7. ledna převede na účet Bohemians 10 miliónů korun, do 15. ledna mu poté předám všech sto procent akcií a do 31. ledna musí nový vlastník převést na účet Bohemians dalších 20 miliónů korun. To jsou podmínky smlouvy," říká Křížek a zároveň smlouvu ukazuje.

4. ledna
Ačkoliv funkcionáři Bohemians předpokládali, že prodej klubu vyřeší v první polovině tohoto týdne, situace se komplikuje. Ukrajinský podnikatel Alex Borovikov, jehož firma UB Corporation je hlavním zájemcem o koupi Bohemians, zatím do Prahy nedorazil. "Měl přiletět v pondělí, ale nejnovější informace hovoří o tom, že se objeví ve středu," řekl majitel Bohemians Jiří Křížek.

6. ledna
Ačkoliv některá média ve svých dnešních vydáních prezentovala prodej Bohemians do rukou ukrajinského podnikatele Alexe Borovikova jako hotovou věc, zdaleka to není pravda. "Ještě rozhodně není nic uzavřeno. V jednaní jsme se nijak neposunuli," řekl ve čtvrtek dopoledne majitel Bohemians Jiří Křížek. Alex Borovikov přiletěl ve středu do Prahy, večer si v průhonickém hotelu zahrál tenis s Michalem Vejsadou a neformálně pohovořili o celé situaci.

7. ledna
Po dlouhé době čekání se fotbalisté i fanoušci dočkali. Akciovou společnost Bohemians Praha přebírá nový majitel. Radost je zatím jen poloviční. "Potvrzuji, že Bohemka má nového vlastníka, ale jeho jméno řeknu až v neděli ve dvanáct hodin hráčům před utkáním Tipsport cupu," uvedl v pátek v podvečer dosavadní vlastník sta procent akcií klubu Jiří Křížek a pokračoval. "Novým majitelem není švýcarská firma ukrajinských podnikatelů UB Corporation ani skupina okolo Tomáše Petery. Jedná o skupinu českých podnikatelů. Více nemůžu říci. Bohemku jsem prodal za jednu korunu. Nešlo mně o mé peníze, ale o prospěch klubu," dodal. Podle předchozí smlouvy o smlouvě budoucí se nový vlastník Bohemians zavázal vložit do klubu do 7. ledna 2005 deset miliónů korun. "Tato podmínka byla splněna," potvrdil Křížek.

9. ledna
Jméno majitele Bohemians už je známé, potvrdil ho i bývalý vlastník Jiří Křížek. Sto procent akcií koupil od Křížka za jednu korunu Gustav Bubník mladší, syn slavného hokejového reprezentanta, který působí i ve firmě B+B. V Bohemians by měl dále angažovat i jeho bratr David Bubník. Gustav Bubník mladší už byl v minulosti spjatý s Bohemkou, protože působil v pojišťovně CU, která byla nedávno generální sponzorem vršovického klubu. "K Bohemce mám vztah. Vzedmulo se to ve mně, když Bohemka chtěla koupit ligu od Opavy. To je nedůstojné jejímu jménu. Chci Klokany dostat do ligy důstojným způsobem," říká Gustav Bubník. První zápas pod novým majitelem se fotbalistům Bohemians vyvedl. Ve svém úvodním utkání Tipsport cupu porazili pátý celek Gambrinus ligy Jablonec 2:0. První gól vstřelil s přispěním nedůsledného brankáře Špita z trestného kopu Třasák, druhý přidal zanedlouho útočník Huňa. Klokani rozhodli o svém vítězství ještě před pauzou a potěšili tak devět stovek věrných fanoušků.

12. ledna
O tom, zda se nový majitel Bohemians Gustav Bubník zařadí po bok některých jeho předchůdců, se rozhodne v příštím týdnu. Na sekretariát fotbalového klubu v minulých dnech telefonovaly dvě ženy, kterým údajně nový majitel dluží peníze. Večerníku Praha potvrdil Bubníkovu neslavnou minulost a možná i současnost mluvčí soudu Prahy 1 Jaromír Jirsa: "Mohu potvrdit, že jméno Gustava Bubníka se v mnoha případech na našem soudu objevilo. V současné době je vydáno deset exekucí na majetek této osoby." Bubník Virtuálnímu Ďolíčku sdělil, že se jedná o dávnou minulost. "Jsou to pět let staré věci, které jsem už vyřešil," prohlásil Bubník. Skupině podnikatelů, která má financovat Bohemku, to ale nestačí. Zůstane Gustav Bubník majitelem?

14. ledna
Nekonečný seriál pokračuje dále. Je tu další důležitý termín, tentokrát pondělí 17. ledna. V tento den by fotbalisté Bohemians měli dostat zpožděné výplaty za měsíc listopad a také prosincovou mzdu. Je to první slib nového majitele Bohemians Gustava Bubníka. Pokud ho splní, na čas zažehná spekulace o své minulosti, pokud výplaty hráči nedostanou, vrátí se Klokani už do zajetých kolejí nejistoty a tápání. Fotbalisté dokonce ke vstupním dveřím do útrob vršovického stadiónu pověsili tabuli s termíny nejbližších výplat, aby si je nový majitel řádně zapamatoval.

16. ledna
Fotbalisté Bohemians vyhráli i ve druhém zápase Tipsport cupu proti ligovému týmu. Porazili Marilu Příbram po výborném výkonu ve druhém poločase 2:0. Klokani už jsou velmi blízko finálové účasti v osmém ročníku zimního turnaje. Svěřenci trenéra Vladimíra Hrušky se prosadili po vyloučení Pennera v 52. minutě. Z tečovaného přímého kopu se trefil Kamil Matuszny, krátce po něm po přímém kopu Podrazkého hlavou zavěsil Tomáš Strnad.

17. ledna
Všichni na to čekali. Dostanou hráči výplaty? To byla otázka, která fanoušky i hráče zajímala více než sportovní výsledky. Nový majitel klubu v pondělí v 17:11 oznámil: "Právě odcházím z banky, kde jsem dal téměř tři desítky příkazů k odeslání peněz. Za tři dny by všichni hráči měli mít na účtech peníze, které jsme měli domluvené. To znamená, polovinu výplaty za listopad a celou za prosinec," řekl Gustav Bubník při odchodu z bankovního ústavu. Nový vlastník zároveň oznámil, že ruší úterní tiskovou konferenci.

18. ledna
Bohemians patří mezi čtyři kluby, kterým ještě před začátkem jarní části hrozí odebrání profesionální licence. Na středečním Ligovém shromáždění to prohlásil předseda Licenční komise Stanislav Rýznar. "Odebrání profesionální licence je až tím posledním řešením, chceme klubům spíš pomáhat. Ale pokud by některý z nich licenční podmínky nesplňoval, o licenci by prostě přišel," řekl Rýznar. Pokud Bohemka o licenci přijde, bude v lepším případě od nového ročníku přeřazena do amatérské soutěže, tedy do ČFL.

19. ledna
Euforie po změně majitele rychle vyprchala. Vše se vrátilo do starých kolejí, ve čtvrtek 20. ledna proběhnou další důležitá jednání. Ve středu večer všichni hráči současného kádru Bohemians internetovým stránkám potvrdili, že na svých účtech stále nemají slíbené výplaty. Další závažnou věc sdělil Virtuálnímu Ďolíčku Michal Vejsada, bývalý majitel klubu. "Ve čtvrtek v deset hodin máme s panem Bubníkem schůzku. Pokud v tu dobu nebudou mít hráči peníze a pan Bubník nesplatí další slíbené dluhy, převezmu s panem Křížkem akcie klubu," řekl ve středu večer v osm hodin Vejsada. Gustav Bubník v tu dobu nezvedal svůj mobilní telefon.

20. ledna
V půl jedné začala narychlo svolaná schůzka hráčů Bohemians s majitelem klubu Gustavem Bubníkem. Vlastník klubu se právě vrátil z jednání s bývalými majiteli - Jiřím Křížkem a Michalem Vejsadou. "Dali jsme Bubníkovi poslední šanci. Zítra (pátek) ve 14 hodin musí hráči i zaměstnanci dostat výplaty v hotovosti," řekl Jiří Křížek. "Akcie jsou uložené u mého právníka. Pokud Bubník slib nesplní, klub se vrací do rukou Jiřího Křížka," doplnil Michal Vejsada. To jsou závěry z jednání, které proběhlo ve čtvrtek dopoledne a na kterém Bubník vysvětloval, proč nedostali hráči slíbené výplaty. "Prý nastaly potíže při odesílání peněz," reprodukoval Bubníkův argument Jiří Křížek.

21. ledna
Fotbalový klub Bohemians visí na oprátce, řeší se otázka, kdo podkopne židli, kterou postupně bývalí či současní majitelé podřezávají. Páteční odpoledne bylo ve vršovickém Ďolíčku plné pesimismu. Když Gustav Bubník ve čtrnáct hodin dorazil na stadión, všichni byli v očekávání. Když stejný muž o hodinu později chatrný fotbalový chrám opouštěl, už bylo jasno. "Myslím, že to spěje ke konci Bohemky," pronesl smutný brankář Pavel Raba. "Bubník je druhý Vít," přidal se trenér Vladimír Hruška. Jedna z nejdůležitějších informací je, že zítřejší plánovaný zápas Tipsport Cupu proti Mladé Boleslavi se hrát nebude. Co ale bude dál, nikdo neví. "Ve hře je stále švýcarská společnost UB Corporation. její zástupci už do Opavy neinvestují a vyčkávají. Vidím to zatím jako jedinou možnost," zmínil Vejsada opětovný zájem firmy ukrajinských podnikatelů. Pomyslná židle už má jen jednu nohu a povážlivě se houpe. Smyčka nad stoletým klokanem se utahuje. Naděje však umírá poslední. 

22. ledna
Jako v době největší slávy zelenobílých zaplnili fanoušci Ďolíček. Ovšem tentokrát pouze ten "virtuální". Během pátečního hektického dne navštívilo naše internetové stránky 14 805 čtenářů, což znamená nový rekord v návštěvnosti za jediný den. Nápor fanoušků byl především v odpoledních hodinách, stránky byly chvílemi přetížené a bylo velmi složité se na ně dostat.

23. ledna
Každý den přináší nové informace a nové zvraty. Nejaktuálnější informace hovoří o tom, že v pondělí nedostane akcie zpět Jiří Křížek, ale postoupí je svému společníkovi Michalu Vejsadovi. Vejsada se tak zřejmě stane majitelem sta procent akcií. "Pan Křížek už nechce být tím nárazníkem. Jsem připraven bojovat," tvrdí Vejsada a hned přidává své vize. "Žádné individuální plány pro hráče. Fotbalisté maji profesionální smlouvy a proto budou trénovat tak, jak mají. V úterý v 10 hodin mají první společný trénink. Už jsem je nechal svolat. Musí přijít všichni, jedině smrt omlouvá."

24. ledna
Tragický stav klubu zasáhl přímo i fanoušky Bohemians. Hráči se rozhodli stávkovat. Poté, co jim majitel Gustav Bubník v pátek oznámil, že nedostanou slíbené výplaty, rozhodli se nenastoupit k sobotnímu zápasu Tipsport cupu proti Mladé Boleslavi. Přitom Klokanům stačil uhrát bod a měli definitvní jistotu postupu do finále, kde by mohli bojovat o cílovou prémii sto tisíc korun.

25. ledna
Celé úterý se horečně jednalo o budoucnosi Bohemians. Staronový majitel klubu Jiří Křížek i v horečkách hledal nového majitele. "Myslím si, že jsem ho našel. Jsme ústně dohodnuti, ve středu v poledne by mělo být jasno. Od deseti hodin budeme jednat a zbývá doladit několik detailů. Na základních krocích jsme dohodnutí," řekl pro internetové stránky Jiří Křížek. Pokud vše vyjde, bude to už třetí změna majitele klubu během posledních tří týdnů.

26. ledna
Fanoušci Bohemians, nelekejte se! Představení nového majitele se odkládá, ale rozhodně neznamená komplikaci v jednání. Alespoň to tvrdí současný majitel Jiří Křížek. "Jednání probíhají pozitivně. Musíme však kromě finanční stránky rozebrat i právní stránku. Nový majitel se musí se situaci v klubu detailně seznámit, i když jí už z minulosti částečně zná," naznačil Křížek, kdo by mohl být novým vlastníkem klubu. "Dnes (středa) asi rozhodnutí nepadne. V současné době připravujeme další podklady pro jednání. Do konce týdne bude jasno," prohlásil Jiří Křížek.

27. ledna
Ve čtvrtek ráno zaklepali na dveře vršovického Ďolíčku zástupci Policie ČR. Jiří Křížek, majitel klubu, vydal k jejich neplánované návštěvě krátké prohlášení: "Dnešního dne se dostavil do sekretariátu FC Bohemians Praha a.s. vyšetřovatel Policie ČR v souvislosti s trestním stíháním osob z bývalého vedení klubu v období 1999 - 2003. Úředně požádal o vydání věci - veškeré účetní doklady z inkriminovaných let. Veškeré údaje byly vydány, zapečetěny a odvezeny na Policii ČR."

28. ledna
V pátek v 9:10 zájemce o koupi Bohemians Emil Kristek oznámil, že se současným majitelem Jiřím Křížkem neuzavře kupní smlouvu. Ačkoliv jednání vypadala velmi nadějně a včera večer byly obě strany dohodnuté, dnes k obchodu nedošlo. Zájemce o koupi Bohemians Emil Kristek vydal pro internetové stránky jen krátké prohlášení s tím, že ho později rozšíří. "Investoři bohužel po zvážení celé situace a všech informací, které měli k dispozici, se rozhodli tohoto projektu nezúčastnit."
Jiří Křížek po neúspěšném jednání s Emilem Kristkem předal sto procent akcií klubu Michalu Vejsadovi, který se tak po roce znovu stal majitelem Bohemians. "Stahuji se do pozadí a předávám štafetu mladšímu. Budu dál žít v rodinném domku své ženy a budu jak starý jezevec. Samozřejmě budu spolupracovat, nelze útecí z boje," zdůvodnil svůj krok Jiří Křížek. Michal Vejsada na úvod použil své tradiční přirovnání. "Mrtvolu dáme do márnice, duši vytáhnem a dáme ji do zdravého těla. Spolupráci s UB Corporation vylučuji. Druhá starna už je ticho, takže tomu nedávám váhu. Moje snaha se bude ubírat směrem k záchraně jména Bohemians," řekl Vejsada. Dohraje Bohemka druhou ligu? "To se rozhodne o víkendu."

29. ledna
Začíná hromadný odsun hráčů. Kapitán Miroslav Obermajer, který v Bohemians hrál od svých šesti let a nikdy nepřestoupil do jiného klubu, v jednatřiceti svlékl zelenobílý dres. "Podepsal jsem smlouvu s Českými Budějovicemi na rok plus roční opaci," řekl Obermajer, když opouštěl strahovské sídlo svazu, kde se byl přeregistrovat. "Srdce mě bolí. Za normálních okolností bych z Bohemky nikdy neodešel, jsem smutný z toho, co se stalo. Zároveň jsem ale rád, že mi někdo dává zaměstnání, protože si potřebuju vydělat na živobytí," dodal Obermajer.

29. ledna
Smutné mrazivé sobotní odpoledne prožily stovky fanoušků Bohemians v Horních Počernicích. Zápas o páté místo nebyl jen posledním zápasem Klokanů na turnaji. V pondělí půjde vršovický klub s největší pravděpodobností do konkurzu, což fakticky znamená konec klubu. Bohemians byli proti rezervnímu týmu Slavie od začátku horším týmem. První gól dostal gólman Raba už v sedmé minutě. Mezi pěti střelci sešívaných nechyběl ani bývalý Klokan Ivo Táborský. Bohemians v letošním Tipsport cupu skončili na šestém místě.

30. ledna
Po sobotním utkání Tipsport cupu se naplňuje osud Bohemky, který jsme nastínili už v pátek. "Musel by se stát zázrak, abychom druhou ligu dohráli. V pondělí jdu na svaz a oznámím, že druhou ligu nedohrajeme," řekl v sobotu po utkání majitel Bohemians Michal Vejsada. Fotbalisté hromadně opouštějí zelenobílý dres. V sobotu večer bylo jasno o šesti odchodech. "V sobotu jsme se v kabině viděli společně naposledy," smutně poznamenal Michal Lesák. Je to krutá realita - současná Bohemka končí.

31. ledna
V půlnoci z pondělí na úterý skončil přestupní termín. Téměř všichni hráči Bohemians podle předpokladů opustili klub, zůstalo posledních osm fotbalistů. Ovšem například obránce Martin Třasák chtěl odejít, ale majitel klubu za něj požadoval odstupné 600 tisíc korun, na což druholigový zájemce o Třasákovy služby nechtěl přistoupit. "Pan Vejsada původně řekl, že nás pustí za to, když nám kluby uhradí, co nám Bohemka dluží. Teď najednou za mě požadoval 600 tisíc korun navíc," přiblížil jednání o svém přestupu zkušený obránce.