2. díl: Nezapomínejte - únor 2005

Lednový přehled roku 2005 Vám ukázal, že se situace na Bohemce měnila každým dnem. Přinásíme druhý díl našeho seriálu, který shrnuje rok 2005. Tentokrát si připomeňte události z února, kdy Bohemku převzal správce konkurzní podstaty a Klokani byli následně vyloučeni z druhé ligy. Začíná se psát i historie iniciativy SOS Klokan. Nesmíme zapomenout, abychom se poučili do budoucna.

2. díl: Nezapomínejte - únor 2005

1. února
Bývalý fotbalista Bohemians Přemysl Bičovský dnes na titulní straně Lidových novin vyzval fanoušky k pomoci. Ve svém zamyšlení vyzdvihl věrnost fanoušků Bohemians a vyjádřil naději, že právě oni pomohou Bohemce zpět na nohy. Bičovského výzva vyšla pod názvem: FANOUŠCI BOHEMKY, POMOZTE!

1. února
Majitel Bohemians Michal Vejsada je stále přesvědčen, že jeho klub dohraje tuto sezónu druhé ligy. "Ke konkurzu se nepřipojím, jedu dál. Požádám svaz o zastavení arbitrážního řízení do rozhodnutí soudu a dohrajeme druhou ligu," tvrdí Vejsada. Majitel klubu stále jedná s jedním třetiligovým klubem i s fotbalovým svazem.

2. února
Na akciovou společnost Bohemians Praha byl prohlášen konkurz. "Dnes (středa) přišel na Bohemians člověk, který se mi představil jako správce konkurzní podstaty. Přinesl papír, na němž je uvedeno, že Bohemka je od 1. února 2005 v konkurzu," prohlásil majitel klubu a předseda představenstva Michal Vejsada. Jeho informaci potvrzují i údaje na internetové stránce www.justice.cz (celý přepis přinášíme níže), kde je uvedeno i jméno spráce konkurzní podstaty Ing. Vladimíra Humla. Konkurz prakticky vylučuje, že by Bohemka dohrála tuto sezónu druhé ligy.

3. února
Disciplinární komise ČMFS odečetla Bohemians znovu tři body. Vršovický klub neplatí dluhy, které uznala i Arbitrážní komise svazu (zhruba deset miliónů korun) a proto Károlyiho tribunál přistoupil k opakovanému odečtení tří bodů. Poprvé tento trest použil 9. prosince 2004. Bohemka je po tomto odečtu na posledním místě tabulky s devíti body a na čtrnácté nesestupové místo ztrácí pět bodů.

3. února
Dne 3. února se sešli níže podepsaní, aby v návaznosti na výzvu k záchraně fotbalového klubu Bohemians, uveřejněnou na stránkách Virtuálního Ďolíčku, podnikli první konkrétní kroky. Celá iniciativa dostala jednotný název SOS KLOKAN a bude koordinována pomocí stránek Virtuálního Ďolíčku. Úvodní schůzka byla spíše seznamovací. Antonín Jelínek, Milan Šimáček, Jiří Dientsbier, Martin Slavík, Michal Holas, Josef Hrubý, Tomáš Hrubý

4. února
Nový šéf Bohemians Vladimír Huml, správce konkurzní podstaty, se poprvé představil na veřejnosti. Spolu s Michalem Vejsadou reprezentoval vršovický klub na čtvrtečním zasedání Disciplinární komise. Bohemka dostala na Strahově patřičně „naloženo“ – minus tři body za neplacení dluhů a důtku za nenastoupení k utkání Tipsport cup. Vladimír Huml stačil jen prohodit. „Bohemka je dnes napůl mrtvola. Takže je otázka, jestli po ní dál šlapat a ubližovat jí. Tohle je jen prosba," řekl po vynesení trestu.

5. února
Trenér Bohemians Vladimír Hruška bude asistovat už u třetího pohřbu klubu, kde právě trénuje. V Ústí nad Labem skončil klub v rozehrané druholigové soutěži, Smíchov se odhlásil z divize a zanikl. Teď jsou na řadě Bohemians, kde Hruška slavil úspěchy jako hráč. „Fakt nevím, čím to je. Jsem smolař. Ovšem konec Bohemky je samozřejmě daleko větší tragédií, než zrušení klubů v mých předchozích působištích. Hlavně kvůli fanouškům,“ běduje Hruška, který stále vytrvale připravuje torzo týmu.

6. února
Posledních devět hráčů zbývá ve vršovickém Ďolíčku. Zbytek kádru Bohemians je již rozprodán a vidina dohrání soutěže se rozplývá. „Když se do poloviny února nenajde zájemce o klub, tak vás budu muset všechny prodat, třeba formou dražby,“ řekl v pátek hráčům správce konkursní podstaty Vladimír Huml. Trenéru Vladimíru Hruškovi zbylo jen devět hráčů, z toho tři brankáři. Raba, Kolář, Rodinger, Prošek, Zahradník, Vyskočil, Janák, Hanus, Třasák. Ostatní z podzimního kádru si do konce ledna našli angažmá v jiném klubu.

7. února
Představitelé ČMFS, ředitel Oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas, licenční manažer ČMFS Stanislav Rýznar a zástupce Legislativně-právního oddělení ČMFS Jiří Daněk se dnes (v pondělí) sešli se správcem konkurzní podstaty FC Bohemians Praha Vladimírem Humlem. Předmětem schůzky bylo zhodnocení současné situace a nastínění dalších kroků obou stran. Stanislav Rýznar informoval správce konkurzní postaty o požadavcích ČMFS směrem k FC Bohemians a Vladimír Huml popsal doposud zjištěný stav ve vršovickém klubu. Zástupci obou stran se na závěr dohodli na společném postupu při řešení situace v FC Bohemians.

8. února
Na Bohemce se v úterý sešla šestice fotbalistů: Třasák, Zinhasovič, Kolář, Zahradník, Janák, Rodinger. Hanus a Raba trénují v místě svého bydliště, Vyskočilovi se ráno nepodařilo nastartovat zmrzlé auto. Na tréninku se pod vedením trenéra Vladimíra Hrušky hrál fotbal tři na tři. Tristní situace vršovického klubu pokračuje, přesto správce konkurzní podstaty Vladimír Huml prohlašuje: "Nejlepší by bylo druhou ligu dohrát. Pak by se zvýšila hodnota hráčů."

10. února
Správce konkurzní podstaty akciové společnosti Bohemians Vladimír Huml poskytl internetovým stránkám Virtuální ďolíček obsáhlý rozhovor. Vyjadřuje se v něm k možným variantám dalšího vývoje a pozastavuje se na rozdílem mezi fotbalovými "zákony" a zákony České republiky. "Je to můj první fotbalový konkurz a je to opravdu hodně složité," říká Huml, který zároveň už teď ví, že udržet druhou ligu i pro příští sezónu, je prakticky nemožné.

11. února
Ředitel Legislativně právního oddělení ČMFS Petr Doležal nesouhlasí s tvrzením Vladimíra Humla, správcem konkurzní podstaty Bohemians, že fotbalový svaz nevychází vstříc Bohemians při záchraně klubu. "Chceme pomoci Bohemce, ale zároveň nemůžeme poškozovaz zájmy a práva ostatních členů ČMFS," řekl pro internetové stránky Bohemians Petr Doležal.

15. února
Licenční komise ČMFS odložila rozhodnutí o případném odejmutí licence fotbalovému klubu Bohemians. "Bohemce svitla jakási jiskřička naděje, že by do ní někdo přece jen investoval a zachránil ji," řekl na tiskové konferenci Stanislav Rýznar, předseda komise. "Protože tento klub je v konkurzu teprve čtrnáct dní, dáváme správci konkurzní podstaty čas na potřebná jednání a obchodní transakce s případnými zájemci o klub."

17. února
SOS KLOKAN si velmi váží všech fanoušků, kteří stále nabízí svoji pomoc prostřednictvím zpráv zasílaných podle pokynů na www.fc-bohemians.cz . Děkujeme za ně! Veškeré nabídky pomoci pečlivě evidujeme a v případě dohody s potenciálním kupcem Bohemians mu je předáme. Váš zájem je jen potvrzením toho, že Bohemka žije a v našich srdcích bude žít a že případný nový majitel se má o koho opřít!

28. února
Licenční komise ČMFS na svém dnešním zasedání rozhodla o odebrání profesionální licence fotbalovému klubu Bohemians. Známená to, že Klokani byli tímto verdiktem vyloučeni ze stávajícího ročníku druhé ligy a jejich výsledky v celé sezóně budou anulovány. "Bohemians nesplnili podmínky a byla jim odebrána licence. Nepředložili žádné podklady, naopak žádali další tři dny odkladu. To už jsme jim neposkytli," řekl předseda komise Stanislav Rýznar. Správce konkurzní podstaty akciové společnosti Bohemians Vladimír Huml je zklamán po rozhodnutí svazu o odebrání profesionální licence. "Spolu s investorem, který má zájem vstoupit do klubu, zvážíme možnost odvolání k arbitrážní komisi," řekl v pondělí večer Huml. Bohemians by se museli odvolat v nejbližších dnech a arbitrážní komise by musela rozhodnout do konce týdne, což je velmi málo pravděpodobné. "Nedovedu si představit, že by se Bohemka zařadila zpět do soutěže až během jara," prohlásil ředitel profesionálních soutěží ČMFS Ivo Lubas. "Pokud zjistíme, že odvolání nemá cenu, začnu postupně dle zákona rozprodávat aktiva Bohemians," dodal Huml.

28. února
Současná Bohemka se definitivně rozpadla. Fotbalový svaz odebral klubu profesionální licenci a i poslední mohykáni, kteří zůstali v ďolíčku, ztratili naději. "Jsme z toho psychicky zdeptaný. Věřil jsem, že nás někdo koupí," řekl po verdiktu Licenční komise poslední kapitán Bohemians Martin Třasák. "Směřovalo to k tomu dlouhodobě. Ale licenci nám měli vzít už dřív. Teď už hráči ani já nic neseženeme," naříkal trenér Vladimír Hruška.