7. díl: Nezapomínejte - září a říjen 2005

Rok 2005 byl rokem změn. Zatímco na začátku roku se fanoušci Bohemians zajímali hlavně o finance a zákony České republiky, ve druhé polovině roku už přišly tradiční fotbalové starosti. Proměnu zpráv jste mohli sledovat i na stránkách Virtuálního Ďolíčku. Přinášíme Vám autentické úryvky článků ze září a října, kdy už se drtivá většina příběhů věnovala výhradně zápasům a změnám v kádru. Jak krásná změna...

7. díl: Nezapomínejte - září a říjen 2005

ZÁŘÍ

3. září
Klokani znovu přišli o vítězství na hřišti soupeře v posledních minutách. Po Jablonci nezvládli závěr ani v Krči. V prvním poločase vedli po brance Strnada, ale v 86. minutě vyrovnal po dlouhém autovém vhazování Tomáš Kunt. Krč získala první body v soutěži, Klokani ztratili vyhraný zápas. Utkání přihlíželo 1878 diváků, drtivá většina z nich byla v zelenobílých barvách.

5. září
Fotbalisté Bohemians prohráli v přípravném zápase s rezervou Kladna 0:3. Jedná se nejvyšší porážku v přípravných zápasech. Utkání mělo podobný průběh jako většina domácích zápasů v ČFL. Klokani útočili, soupeř čekal na brejky a přes nejistou obranu dával góly. Trenér Zbyněk Busta zkoušel nového hráče - levého obránce Václava Palečka.

9. září
Marodka zelenobílých se pomalu vyprazdňuje. Brankář Štěpán Kolář překonal salmonelu a v úterý začal s tréninkem. "Poslední vyšetření dopadlo dobře, takže mi lékaři povolili normální zátěž. Teď se chci vrátit do formy a bojovat o místo v základní sestavě," říká pětadvacetiletý gólman. Na místě brankářské jedničky ho nahradil Filip Rada a vedl si výborně - ve dvou zápasech inkasoval jen jednou. Komu dá trenér Busta přednost? Rozhodne se až o víkendu.

11. září
Fanoušci Bohemians musejí mít pevné zdraví, aby přežili zápasy svého oblíbeného klubu. Důležité věci se znovu děly v závěru zápasu. Teplice se dostaly ve druhém poločase do vedení, ale Bohemku znovu spasil stoper Milan Škoda. Stejně jako v minulém zápase dal gól v nastaveném čase. Tentokrát v 94. minutě srovnal hlavou na 1:1. Utkání plné šancí zelenobílých sledovalo ve Vršovicích 4 808 diváků.

14. září
Fotbalisté Bohemians 1905 vyhořeli v zápase vloženého 17. kola v Příbrami. V utkání nevalné úrovně prohráli v Příbrami s místní rezervou 0:2, když oba góly dostali v poslední půlhodině. Nejprve se po střele Klesy trefil Daniel Huňa, druhý gól poté přidal sám Michal Klesa. Bývalí Klokani tak porazili Bohemku, která si vypracovala dvě šance až v závěru. Příbram před dvěma stovkami diváků zaslouženě porazila Bohemians 2:0.

17. září
Měl to být svátek fotbalu, hrstka primitivů ale utkání ostatním fanouškům otrávila. Utkání Náchod-Deštné - Bohemians 1905 bylo za stavu 1:1 v 67. minutě ukončeno kvůli výtržnostem fanoušků domácích i hostí. Pořadatelé se na zápas vůbec nepřipravili a laxní přístup policie výrazně přispěl k nedůstojnému konci střetnutí. 970 diváků na stadiónu v Náchodě se sice dočkalo dvou gólů, ale body budou rozdělovat svazoví funkcionáři.

20. září
Změny v kádru Bohemians 1905 ještě nejsou u konce. Na konci minulého týdne do Ďolíčku přišla dvojice z Příbrami - Martin Horváth a Michal Dian. Oba dva nastupovali převážně za rezervu středočeského klubu a v Bohemians jsou na půlroční hostování.

21. září
Ve čtvrtek 22. září si od 11:32 můžete na frekvenci BBC World Service 101.1FM naladit reportáž Matthewa Keytona o úspěšném příběhu Družstva fanoušků Bohemians a záchraně našeho klubu. Na stejné frekvenci bude pak reportáž opakována během dne v rámci pořadu Sports International.

25. září
Tak to bylo parádní představení! Střelecká smůla i nemohoucnost snad nadobro zmizela z vršovického Ďolíčku. Ofenzivní probuzení odnesl v nedělním podvečeru tým Chomutova, jehož nebohý brankář lovil ze sítě jeden balon za druhým. Ukazatel skóre se na domácí straně zastavil na číslici šest, zatímco na straně hostí svítila velká nula. Dva góly dali Slezák (na snímku) a Dian, po jedné brance přispěli Svozil a Malý. Nadšení fanoušci připravili týmu zasloužené dlouho nekončící ovace.

29. září
Firma Calcio vyrobila přímo k zápasu se Střížkovem speciální trička. Na zeleném podkladu je nápis 100% BOHEMKA a znak Bohemians 1905. Trička si můžete koupit přímo ve stánku na Strahově, který bude otevřen během zápasu a nebo v prodejně Calcio v Myslíkově 30, poblíž Karlova náměstí. Tričko stojí 300 korun a je prodáváno v několika různých velikostech.

30. září
Nadešel souboj se Střížkovem, pro některé běžný zápas, pro jiné prestižní střetnutí. Ačkoliv na domácí zápasy Střížkova chodí jen několik desítek fanoušků a nemá žádné vlajkonoše, jeho nejbližší domácí utkání bylo přesunuto na Strahov. Přijíždí totiž slavný klub z Vršovic - Bohemians 1905. I přes nefotbalový začátek v 10:15 se dá očekávat nadprůměrná třetiligová návštěva, věrní fanoušci Bohemky, kteří zachránili svůj zdevastovaný klub, putují s týmem všude. "Je to pro nás zápas o prestiž, musíme to odjezdit," říká kapitán Bohemians 1905 Tomáš Freisler. Utkání Střížkov - Bohemians začíná v sobotu v 10:15 na Strahově. Pochod fanoušků Bohemians startuje v 8:45 na Vítězném náměstí v Dejvicích.

ŘÍJEN



1. října
Pět tisíc fanoušků přišlo na nevlídný Strahov podpořit svou jedinou Bohemku v boji proti parazitujícímu klubu ze Střížkova. V utkání plném nepřesností měli Klokani více ze hry, ale do velké šance se dostal pouze zblízka hlavičkující Strnad. Vše podstatné se událo v úplném závěru, když nejprve Střížkovští vstřelili vedoucí gól, aby na něj záhy odpověděl vyrovnáním Pavel Lukáš (na snímku). V posledních sekundách ještě mohla Bohemka rozhodnout z penalty za podražení Diana, ale sudí, stejně jako při další penaltové situaci v první půli, zůstal na straně klubu z Proseka.

5. října
Sportovně-technická komise řídící komise pro Čechy při ČMFS rozhodla o kontumaci zápasu 7. kola ČFL ve prospěch Bohemians 1905. Utkání v Náchodě bylo kvůli výtržnostem fanoušků obou mužstev přerušeno v 65. minutě za stavu 1:1. Klokani tedy vyhráli kontimačně 3:0 a v tabulce poskočili na 11. místo osm bodů za vedoucí rezervu Českých Budějovic.

5. října
Kádr Bohemians doznal v minulých týdnech několika dalších změn. Brankář Filip Rada odešel z Bohemians do třetiligového Břevnova. „Dostal nabídku v Břevnově dělat jedničku, tak jsme ho uvolnili. Je to pro něj lepší. Po uzdravení Štěpána Koláře máme dva kvalitní gólmany,“ řekl trenér Zbyněk Busta.

7. října
Přání trenéra Zbyňka Busta je splněno. Vedení klubu koupilo útočníka Daniela Kocourka, který s Bohemkou absolvoval celou letní přípravu a v létě odehrál i většinu přípravnách zápasů. Kocourek vyšel z dorostu Bohemians, ale stal se kmenovým hráčem Střížkova a s jeho příchodem byly problémy. Až teď se celý transfer podařilo dotáhnout do konce. "Kocourek je rychlonohý hráč. Takového potřebujeme," řekl trenér Busta. Právě rychlý Kocourek, který přišel na přestup, by měl doplňovat Dalibora Slezáka na hrotu útoku.

9. října
Klokani se pořádně rozstříleli. V minulém domácím zápase vyprovodili Chomutov šestigólovým výpraskem, tentokrát nasázeli čtyři branky vedoucímu celku ČFL Českým Budějovicím B. Po rozpačitém závěru prvního poločasu přišla bouřlivá domluva trenéra Zbyňka Busty v kabině a zásadní obrat ve hře. Na začátku zápasu se trefil Strnad, ve skvělé druhé půli přidal druhý gól Dian, třetí branku vstřelil Jiroušek a skóre zápasu uzavřel opět Dian. Vršovická Bohemka se po výborném výkonu posunula na 8. místo, sedm bodů za vedoucí Prachatice.

12. října
Nedělní zápas v Liberci dostává úplně jinou atmosféru a napětí. Liberečtí funkcionáři se rozhodli veřejně deklarovat, že nechtějí na nedělním utkání diváky. Všechny fanoušky by mělo odradit vstupné, které na třetiligový zápas je ve skandální výši 200 Kč. Toto má být cesta, jak předejít incidentům mezi oběma tábory příznivců. Družstvo fanoušků Bohemians je šokováno chování libereckého vedení a důrazně proti němu protestuje. Fanoušci Bohemky na Městský stadión v Liberci dorazí bez ohledu na výši vstupného.

16. října
Klokani v 11. kole ČFl navázali na kvalitní výkon z druhé půle posledního utkání s Českými Budějovicemi, ale na severu Čech nedokázali proměnit žádnou z mnoha šancí. Liberecké béčko bylo v prvním poločase pod drtivým tlakem, Horváth trefil břevno a tyč, Dianovu střelu domácí vykopávali z brankové čáry. Po přestávce už se svěřenci trenéra Zbyňka Busty tolikrát do zakončení nedostali. Na Městském stadiónu v Liberci sledovalo utkání zhruba 150 fanoušků Bohemians, ale gólu se nedočkali.

18. října
V zelenobílém dresu skončil Jaroslav Malý. Jednadvacetiletý záložník nebyl nominován k poslednímu utkání v Liberci, přesto o víkendu fotbalově nezahálel. Bez registračního průkazu nastoupil za Přimdu, kde s fotbalem začínal. Jeho start "načerno" sudí odhalil a Malého čeká trest od fotbalového svazu. Ještě předtím ho však potrestala Bohemka. "Toto si hráč nesmí dovolit. Když nebyl nominován k zápasu odjel domů a nastoupil v nějaké vesnické třídě za Přimdu. Čeká ho trest a pro Bohemku už nemá cenu, aby ho platila," řekl trenér Zbyněk Busta.

23. října
Fotbalisté Bohemians 1905 se vracejí ke starým tradicím a z Ďolíčku se stává nedobytná tvrz. Po dvou vysokých výhrách tentokrát Klokani porazili rezervu Hradce Králové 2:0. V prvním poločase se střelecky prosadil Michal Dian, v závěru zápasu potvrdil vítězství Dalibor Slezák. Tentokrát svěřenci trenéra Zbyňka Busty nepředvedli zejména ve druhém poločase oslnivý výkon, přesto před 4 209 diváky dokráčeli k páté výhře v soutěži. Na sedmém místě ztrácí Bohemka na vedoucí Prachatice deset bodů.

27. října
V úterý večer bylo v útrobách stadiónu ve Vršovicích netradičně živo. Tři desítky fanoušků dorazily na setkání se sportovním vedením klubu. Za stůl usedli ředitel Bohemians 1905 Jiří Steinbroch, předseda Družstva fanoušků Antonín Jelínek, trenér Zbyněk Busta a kapitán Tomáš Freisler. Dvě hodiny se diskutovalo o radostech i starostech současné Bohemky. "Doufám, že se taková setkání stanou tradicí. Tak jednou za měsíc bychom se takto mohli scházet," vyjádřil přání ředitel Steinbroch.

30. října
Pražské derby s Břevnovem Klokani nezvládli. Ve 13. kole ČFL prohráli na hřišti Uhelných skladů 0:1, když jediný gól zápasu dal už ve 13. minutě Tomáš Majer. Na úzkém a hrbolatém hřišti se Bohemka vůbec nedostala ke kombinační hře, za soupeřem zaostávala v osobních soubojích a ze zápasu odešla poražena. Na vedoucí Prachatice, které za týden přijedou do Ďolíčku, ztrácejí Bohemians 1905 už 13 bodů.

31. října
Bohemians 1905 už mají dostatečně široký kádr, a tak hráči už také odcházejí. Jedním z těch, kteří se neprosadili je Martin Svozil, bratr Jarolsva, současného záložníka Klokanů. V Bohemce ukončil hostování a vrátil se do Třince.