8. díl: Nezapomínejte - listopad a prosinec

Je tu poslední díl seriálu o právě uplynulém roce 2005. Společně jsme zavzpomínali na bouřlivých dvanáct měsíců. Bohemka málem kvůli chamtivosti a neschopnosti bývalých majitelů skončila v propadlišti dějin, ale díky fanouškům o ní teď ví celý svět. Fotbalové magazíny, rozhlasové stanice i tištěná média ze všech koutů planety Země se zajímaly o vzkříšení slavného klubu. Fanoušci to dokázali a v listopadu mohli s úsměvem oslavit sté výročí od založení Bohemians. V prosinci 2005 si pak všichni popřáli po dlouhé době zase klidné Vánoce.

8. díl: Nezapomínejte - listopad a prosinec

3. listopadu
Předposlední domácí zápas s lídrem ČFL Tatranem Prachatice bude spojen s akcí, kterou jsme úmyslně trochu archaicky nazvali "První celočeská a celonárodní Cesta za Klokanem". Právě při tomto podzimním vrcholu jsme chtěli dosáhnout diváckou návštěvu podobnou té z premiéry s rezervou Slavie.

5. listopadu
Trenér Zbyněk Busta se krátce po utkání s Břevnovem rozloučil s dalším fotbalistou z kádru Bohemians. Kabinu opustil Jaroslav Svozil, který na začátku sezóny hrával v základní sestavě, ale postupně se z ní vytratil. "Jarda Svozil u nás byl na hostování. Jeho výkony byly neuspokojivé, takže jsme s ním ukončili spolupráci," řekl trenér Zbyněk Busta.

6. listopadu
Vedoucí celek ČFL z Prachatic zavítal do nedobytné pevnosti ve vršovickém Ďolíčku a odvezl si porážku 2:1 po zápase, kde se hrál pohledný a rychlý fotbal, Bohemka byla lepší a hosté korigovali stav v poslední minutě nastaveného času. Bezmála 7 tisícovek diváků v prvním poločase slavilo trefu Dalibora Slezáka po rohovém kopu, na začátku druhé půle přidal po brejku druhou branku Vlasta Chod. Bohemka i nadále diktovala tempo, v dobrém světle se předvedl střídající Kocourek, který v závěru spálil tutovku. Hosté i za stavu 2:0 sympaticky nesložili zbraně a až do samotného závěru hráli aktivně, za což byli odměněni dorážkou po rohu ve čtvrté minutě nastavení.

10. listopadu
Tajné přání mnoha příznivců se stalo skutkem. Záložník Tomáš Kuchař přichází do Bohemians. "Právě jedu ze Strahova, kde jsme Tomáše zaregistrovali," oznámil Virtuálnímu Ďolíčku pár minut po 16. hodině ředitel klubu Jiří Steinbroch. Devětadvacetiletý záložník se vyvázal ze všech smluv, kterého ho držely v polském Štětíně a vrací se do Ďolíčku, kde poprvé nakoukl do nejvyšší soutěže. "Minimálně to bude na tyto dva zápasy a pak se uvidí," dodal Steinbroch.

13. listopadu
Klokani se konečně dočkali plnohodnotného vítězství na hřišti soupeře. Po utkání v Náchodě nám sice ČMFS přiřknul tři body, ale tentokrát jsme si je poprvé vybojovali přímo na hřišti. Fotbalisté Bohemians 1905 dokázali porazit nepříjemný a fotbalově vyspělý Slovan Varnsdorf 3:1 a přiblížili se svému snu - postupu do druhé ligy. Za Klokany dával vedoucí gól už v prvním poločase Pavel Lukáš, ovšem domácí ještě do přestávky vyrovnali. Ve druhé půli se svěřenci trenéra Zbyňka Busty vymanili z náporu Varnsdorfu a dvěma góly v závěru rozhodli zápas. Nejprve se trefil Dalibor Slezák a po něm střídající Miloslav Strnad. V zelenobílém dresu poprvé nastoupil záložník Tomáš Kuchař. V tabulce šestá Bohemka před posledním podzimním kolem ztrácí na vedoucí Prachatice už jen osm bodů. Jihočeši remizovali s Čáslaví 0:0.

16. listopadu
Dnešním dnem začíná prodej tolik očekávaných náramků Bohemians 1905. Náramek si můžete zakoupit každý všední den ve fanshopu Bohemians 1905 / Kelme shopu na stadionu v Ďolíčku za cenu 60,- Kč. Kelme shop má otevřeno 10:00 - 13:30 a 14:30 - 18:00 každý všední den a je otevřen i v den zápasu. Při zápase se Strakonicemi bude též možné náramek zakoupit u stánku s kartičkami slavných osobností Bohemians. V předvánočním čase Vám rovněž představujeme firmu Kelme, kde můžete vybrat zajímavý dárek. Podobnou exkurzi plánujeme i do sortimentu firmy Calcio, která pro Bohemku vyrábí suvenýry.

20. listopadu
Bohemka i v posledním zápase podzimní části ČFL bodovala naplno a porazila celek ze Strakonic 3:1, po poločase 2:0. V nepříjemně chladném odpoledni alespoň přestalo sněžit, na vlhkém a těžkém terénu se z fotbalu stával spíš boj. Bohemka využila začátku zápasu, kdy ještě šlo na terénu kombinovat a dvěma góly (Slezák, Strnad) určila ráz první půle. V ní se hosté nedostali k jediné přímé střele na domácího Koláře. Po přestávce se na domácí kopačky dostala nervozita, která vedla nejprve k mnoha žlutým kartám na obou stranách a později i ke snížení na 1:2. Bohemka se však nestáhla k obraně jednogóvého náskoku a tři minuty před koncem dorazil Dianův centr do branky Horváth a tím bylo o dalších třech bodech v Ďolíčku rozhodnuto. Přes pět tisíc diváků dlouhé minuty děkovalo fotbalistům, ti na oplátku hodili své dresy do hlediště. Krásné nedělní odpoledne v Ďolíčku naladilo hráče i fanoušky na postupovou notu. Po remíze Prachatic ztrácí Klokani na postup už jen šest bodů a přezimují na čtvrtém místě tabulky.

25. listopadu
Odvolací a revizní komise ČMFS na svém dnešním výjezdním zasedání v Hradci Králové rozhodla o tom, že zrušila rozhodnutí sportovně-technické komise ČMFS o kontumaci výsledku utkání v Náchodě a nařídila sehrání nového utkání bez přitomnosti diváků v Náchodě.

27. listopadu
V sobotním mrazivém počasí by psa nevyhnal, ale houfy Klokanů (pravda, nebylo jich takové množství jako v sezóně…) úderem dvanácté proudily do útrob našeho milovaného Ďolíčku, aby shlédly duel legend fotbalové Bohemky s týmem osobností. Hned u brány na ně čekalo milé přivítání dámy, která, jako naprogramovaný automat, každého mile zdravila, vítala a ukazovala, kde že je možno vhodit dobrovolné vstupné. O pár metrů dále sympatický stánek s medovinou všech teplot, poblíž kterého, jistě čistě náhodou, postával náš ředitel p.Steinbroch, jako vždy ochotně zodpovídající rozličné dotazy fanoušků. Nealko, pivo, klobása, vše k dostání, takže před utkáním spokojenost násobená dalším přírůstkem do sbírky pamětních kartiček, které byly v prodeji na obvyklém místě u vchodu na hlavní tribunu.

PROSINEC

1. prosince
Přesně deset dní si fotbalisté Bohemians 1905 užívali zaslouženého odpočinku. Po posledním podzimním zápase se Strakonicemi už je nečekal žádný trénink, ale pauza nebyla příliš dlouhá. Ve čtvrtek 1. prosince nastupují Klokani na zimní přípravu. "Dělám to podobně jako Petržela. Když by hráči celý prosinec odpočívali, tak by se v lednu dlouho dostávali do tempa a nebylo by to ono. Takhle budou na tvrdý leden výborně připraveni," zdůvodňuje své rozhodnutí trenér Zbyněk Busta. Ten věnoval volný čas zase fotbalu a samostudiu. Absolvoval týdenní stáž v týmu anglické Premier league West Ham United. Ve čtvrtek už bude počítat hráče na prvním tréninku.

1. prosince
Fotbalisté Bohemians 1905 se umístili v prestižní novinářské anketě šestí v kategorii "Kolektiv roku". Klokani získali čtyři body za čtyři třetí místa. V této kategorii novináři určovali tři nejlepší týmy uplynulého roku, zelenobílí se tedy vešli na čtyři anketní lístky. O konečném vítězi ankety se rozhodne mezi trojicí - fotbalisté ČR, hokejisté ČR a basketbalistky ČR. Před Bohemku se ještě dostaly basketbalistky Gambrinusu Brno a hlídka vodních slalomářek. Všechny zmiňované týmy dosáhly skvělých výsledků na evropském či dokonce světovém fóru, Bohemka si místo mezi elitou vybojovala nevídaným příběhem a sportovním vzepětím, které předvedla ve druhé polovině roku. V kategorii "Sportovec roku" bodoval také útočník Bohemians 1905 Dalibor Slezák, ale nevešel se mezi zveřejněnou čtyřicítku jmen.

3. prosince
Dorostenci Bohemians 1905 zvítězili na halovém turnaji Memoriál dr. Jíry, který se konal o víkendu v Praze. V semifinále porazili celek Bardějova na penalty 3:2, ve finále pak rozdrtili v pražském derby Viktorku Žižkov 3:0. Ve finále se za naše dorostenecké naděje trefili postupně Kolísek, Bartek a Kubricht.

10. prosince
Gambrinus liga ještě neskončila, ale fotbalisté Bohemians 1905 už se připravují na jarní část. Třetiligový tým s prvoligovými ambicemi se už teď chová jako mužstvo z nejvyšší soutěže. Klokani v prvním přípravném zimním utkání porazili divizní Sezimovo Ústí 4:2. Na umělé trávě v Benešově se představily i nové tváře v zelenobílém dresu - brankář Zahálka a útočník Kříž. V sestavě Bohemky ve druhé půli vyběhl mladší syn Ivana Haška, který nese stejné jméno jako jeho otec a má i podobný herní styl. O branky Bohemians se postarali Bartek, Horváth, Škoda a Strnad.

14. prosince
V pondělí 12. prosince 2005 se sešli zástupci majitele stadionu v Ďolíčku, společnosti BOHEMIANS REAL pp. Juruš a Lacina se zástupci společnosti Bohemians 1905, a.s. a Družstva fanoušků Bohemians (pp. Buřič, Dienstbier a Šimáček). Ve střednědobém horizontu partneři mají za jisté, že Bohemians 1905 dohrají v Ďolíčku nejen sezónu 2005-2006, ale budou v něm hrát i následující sezóny po dobu, po kterou to bude možné v souladu se záměrem výstavby nového městského stadionu.

15. prosince
Fanoušci Bohemians zvolili nejlepším hráčem podzimní části útočníka Dalibora Slezáka. Pětatřicetiletý fotbalista získal jednoznačně nejvíce hlasů od příznivců zelenobílých. Hlasovalo pro něj 163 fanoušků, před druhým Michalem Dianem vyhrál o více než sto hlasů. Anketa skončila ve středu v 16 hodin. Ceny pro 3 nejlepší hráče věnovala Kurýrní služba Najbert, která sponzoruje vyhlašování nejlepšího hráče domácích utkání v podzimní části ČFL 2005-6.

15. prosince
Akce Vánoce s klokanem měla velmi pozitivní ohlas. Ve středu v podvečer se přišlo rozloučit s hektickým rokem asi 300 lidí a ti zažili neopakovatelný večer s vyhlášením nejlepšího hráče podzimu. Také si mohli nakoupit mnoho dárků se zelenobílou tématikou, počínaje DVD, almanachem nebo kalendářem a konče hodinami, zelenou palačinkou či perníkovou chaloupkou s klokanem z marcipánu. Celá akce pak byla zakončena hymnou Bohemky v podání hráčů.

16. prosince
V pátek proběhl v Edenu halový turnaj, kterého se zúčastnili také pražští Bohemians. Klokani dvakrát vyhráli, jednou prohráli, přesto jim v konečném pořadí patřilo až páté místo. Nejlepším střelce zelenobílých byl s pěti góly Miloslav Strnad. Bohemku hned v sobotu čeká další přípravný zápas. Od 13 hodin sehrají na Kladně utkání s místní rezervou.

17. prosince
Nevlídné sobotní odpoledne prožili fotbalisté Bohemians 1905. V posledním přípravném zápase v tomto kalendářním roce prohráli na Kladně s místní rezervou 1:2. Utkání provázela sněhová vánice, navíc bylo několik stupňů pod nulou. Na kladenské umělé trávě šli Klokani do vedení po dorážce Ivana Haška, který už v dorosteneckém věku válí mezi dospělými a jde ve šlépějích svého otce. Divizní soupeř otočil skóre po přestávce dvěma góly po rohových kopech. Ten druhý dostal gólman Zahálka dokonce přímo z rohu. Fotbalisty Bohemians čekají ještě tři dny tréninku oživené hokejovým zápasem.