Priorita je Ďolíček, jsou i další varianty

Poklepání na základní kámen, spoustu fotografů a televizních štábů. To byla realita pondělního odpoledne ve vršovickém Edenu. Politické špičky Prahy 10, vedení Slavie, investoři i vedení Bohemians - ti všichni byli tomuto aktu přítomni. Ze základních kamenů na Slavii by se už mohla postavit jedna celá tribuna, tentokrát už vše vypadá definitivní a v Edenu se brzy začne opravdu stavět. Bude to stadion Slavie nebo to bude Městský stadion pro Slavii a Bohemians? Zatím je vše ve stádiu diskusí, rozhodně se tato spolupráce ani neblíží finální fázi. "Jedná se o mimořádně důležitou a složitou problematiku, současné vedení Bohemians 1905 neudělá žádný zásadní krok bez důkladného jednání se svými fanoušky, " říká ředitel klubu Jiří Steinbroch.

Priorita je Ďolíček,  jsou i další varianty

"V minulém týdnu se na náš klub obrátili vedoucí představitelé Městské části Praha 10 v záležitosti možné výstavby tzv. Městského stadionu v Praze 10 – Edenu. Dle sdělení pana starosty ing. Milana Richtera je Městská část Praha 10 připravena spolurealizovat významný projekt výstavby moderního fotbalového stadionu, který by byl po dokončení využíván za rovnocenných podmínek oběma vršovickými kluby, Slavií Praha a Bohemians 1905," píše se v prohlášení Bohemians 1905. V pátek došlo ke schůzce všech zainteresovaných stran a vedení Bohemians na radnici prezentovalo své představy o fungování celé spolupráce. I na základě této schůzky bylo v pondělí podepsáno memorandum, pod které se zvěčnili zástupci současného investora, radnice Prahy 10 a oba vršovické kluby.

Toto memorandum je počátkem celé diskuse. Podpisy nezmamenají žádnou definitivní smlouvu a dohodu. Pro všechny strany jen rozšiřují možnosti variant vzájemné spolupráce v oblasti stadionu. "Nelze kategoricky odmítnout bez dalšího jednání nabídku Městské části Praha 10, to prostě udělat nemůžeme," říká Jiří Steinbroch s vědomím, že stávající stadion v Ďolíčku není ve vlastnictví fotbalového klubu. Stadion vlastní společnost Bohemians Real, která vychází fotbalovému klubu vstříc a pronajímá ho. Ovšem z dlouhodobého hlediska není nic vyřešené.

"Fotbalový klub Bohemians 1905 považuje z hlediska dalšího působení jako prioritní řešení setrvání v Ďolíčku, který prakticky bez přerušení využívá od roku 1932. Možnost výstavby Městského stadionu v Edenu považuje za přijatelnou rezervní alternativu," píše se dále v prohlášení Bohemians 1905. V praxi to znamená, že setrvání v ďolíčku je stále variantou číslo 1, ale podpisem memoranda si Bohemka otevřela další z možností, jak vyřešit svoji budoucnost. Městská část Praha 10 má zájem na vybudování jednoho stadionu pro oba kluby, což by bylo z ekonomického hlediska logické. Muselo by se však jednat o stadion, na který budou mít oba kluby stejná práva a povinnosti. "Je to renesance fotbalu na Praze 10, kam oba kluby patří," říká starosta Prahy 10 Milan Richter.

Rozhodnutí není otázkou dnů a možná ani měsíců. Mezi fotbalovou veřejností začíná diskuse o směřování k budoucnosti. I to je dobrý signál po nedávných úvahách o neradostné přítomnosti. Bohemka sice není v tuto chvíli pánem situace, jelikož nevlastní stadion ani prostředky na výstavbu nového, ale stojí za ní tisíce fanoušků a ti už dokázali svoji sílu. "Na téma stadionu zvažujeme v nejbližší době setkání s fanoušky," potvrdil Steinbroch snahu zahájit diskusi s fanoušky. Jsme na počátku nového rozhodování. Rozhodování o budoucnosti Bohemky, o odkazu, který by měly nést i další zelenobílé generace.