Na prvním místě je klub, říká Přibyl

Jednání o dalším působení Bohemians 1905 pokračují.

Vedení Bohemians 1905 vede jednání se všemi subjekty, které zajímá osud Ďolíčku a další působení Bohemians 1905. „Ďolíček si zaslouží maximální možnou úctu. Je to stadion, který Bohemku provází téměř osmdesát let a stal se nedílnou součástí historie klubu. Proto k němu musí být takto přistupováno. Zároveň je zde více než stoletý klub, který ale hledá finanční stabilitu a aby mohl pokračovat ve svém putování fotbalovou historií, potřebuje peníze,“ nastiňuje dva základní pohledy ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl.

Již v minulosti se mnohokrát spekulovalo, že Bohemka Ďolíček opustí. Začalo to na konci sedmdesátých let, pokračovalo to v devadesátých letech, kdy dokonce Bohemka na čas odešla na Strahov. Fanoušci si určitě pamatují i snahy odstěhovat Bohemku do Mladé Boleslavi, která tehdy ještě neměla ligový fotbal a tuto aktivitu podporoval tehdejší trenér Vlastimil Petržela. Čerstvá vlna spekulací a informací se začala rodit v roce 2008, kdy byla i založena aktivita fanoušků SOS Ďolíček. „Již v minulosti se podařilo odvrátit stěhování z Ďolíčku a prodloužit pobyt Bohemky na tomto stadionu, i když to pro klub nebylo finančně přínosné. Tentokrát se ocitáme v situaci, kdy nás v dalších plánech omezují i nařízení ČMFS, která jsou všeobecně známá, i když na můj vkus až příliš přísná,“ dodává Přibyl.

Bohemka musí na příští sezonu vybudovat vyhřívaný trávník, za dva roky by musel stadion projít celkovou rekonstrukcí v řádu stovek miliónů korun. „Na obě varianty jsou připraveny projekty. Na celkovou rekonstrukci Ďolíčku si nechalo několik projektů zpracovat CTY, ale žádný z nich nebyl finančně rentabilní. Stejně tak projekt DFB, který počítal s přestavbou současného stadionu, nepřináší potřebný zisk na splacení případného úvěru. Největším problémem je malý prostor pro kancelářské plochy, které by měly vydělávat na splácení úvěru,“ popisuje Přibyl snahy majitelů i DFB z předchozích měsíců. „Stejně tak jsme vypracovali projekt na vyhřívaný trávník, který by mohl být financován i jedním z našich sponzorů, konkrétně Fortunou. Nicméně současný problém Bohemky to neřeší. Potřebujeme peníze na provoz a současní akcionáři již nejsou schopni a ochotni peníze do klubu dávat. Provoz stadionu v Ďolíčku nás přijde ročně přibližně na 12 miliónů korun. První rozhovory se zástupci E-side a dalšími partnery stadionu naznačily, že by se tyto náklady měly o více než polovinu snížit a navíc by do klubu měly být garantovány další platby od nových partnerů. Ale zatím je to jen úrovni slibů bez písemných garancí, “ doplňuje Přibyl.

Proto je nutné hledat i jiné alternativy. Majoritní akcionář klubu inicioval jednání se zástupci společnosti E-side, která vlastní vršovický Eden. „V současné době probíhají jednání se zástupci firmy E-side a předkládají se podmínky případného působení v Edenu. Až tyto podmínky budou kompletně na stole, což by mělo být během týdne, pak můžeme posuzovat smysluplnost tohoto kroku. Tato varianta zároveň neznamená definitivní konec Ďolíčku nebo vzdání se ideje vlastního stadionu. Tato varianta je prostě v současné době možným řešením situace klubu. Bohužel v tuto chvíli neexistuje nikdo, kdo by Ďolíček perspektivně zrekonstruoval a investoval do něho stovky milionů korun,“ říká Přibyl.

„Osobně cítím k Ďolíčku velké pouto, přestože sem nechodím tak dlouho jako mnozí jiní fanoušci. Poprvé jsem zde byl před pětadvaceti lety, posledních šestnáct let ho navštěvuji pravidelně prakticky na každý zápas. Už jsem zaznamenal hlasy, že klub hospodaří neekonomicky a že si žije nad poměry. To odmítám, nad všemi kroky dohlíží i zástupci majitelů, majitelé schvalovali i velké přestupy typu Kadlece nebo Morávka. Nebudu se zde pouštět do polemiky s majoritním akcionářem, který má i díky dvěma členům v představenstvu kontrolu nad všemi kroky klubu. Vedení klubu nebude dělat žádné kroky, které by poškodily Bohemku a nahrávaly protistraně ve všech právních sporech, které klub trápí. Budeme se i nadále snažit vybojovat pro Bohemku ty nejlepší možné podmínky, i když to třeba bude znamenat dočasnou ztrátu domácího prostředí. Klub je pro nás na prvním místě a z toho vycházíme. Fotbal se dělá především pro lidi a nelze na něj pohlížet jen přes displej kalkulačky. A současná situace je o hledání středobodu mezi těmito dvěma pohledy. O tom, aby se klub postavil na vlastní nohy a aby se nezničila identita fanoušků s Bohemkou,“ dodal Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905.

FAKTA A ČÍSLA
Bohemians 1905 nemají pro příští sezonu podepsanou nájemní smlouvu s žádným stadionem – ani s Ďolíčkem, ani s Edenem. Do poloviny května by měl být na ČMFS nahlášen stadion, na kterém bude Bohemka hrát svoji další sezonu.

Bohemians 1905 nejsou vlastníkem stadionu v Ďolíčku, stejně tak Slavia není vlastníkem stadionu v Edenu. Oba kluby působí na stadionech v nájmu a nemohou rozhodovat ani spolurozhodovat za majitele stadionu.

Stadion v Ďolíčku je na prodej. V médiích to opakovaně potvrdil předseda představenstva CTY Ondrej Oravec. Žádná částka nebyla vyřčena, spekuluje se o částce kolem 100 miliónů korun. Přibližně tolik majitel stadionu investoval do nákupu a rekonstrukce.

Projekt vyhřívaného trávníku stojí přibližně 5 miliónů korun. Projekty pro celkovou rekonstrukci stadionu se pohybují mezi 500 – 900 miliony korun.