Radnice Prahy 10 má zájem koupit Ďolíček

Zájem radnice zvedl vlnu podpory a solidarity od fanoušků i osobností.

Radnice Prahy 10 má zájem koupit Ďolíček

Družstvo fanoušků Bohemians vítá aktivitu radních městské části Praha 10, kteří se na zasedání Rady usnesli na podpoře stadionu v Ďolíčku. MČ Praha 10 na svých internetových stránkách vydala toto prohlášení:

"Uvažované stěhování fotbalového klubu Bohemians 1905 z vršovického Ďolíčku nepodporuje městská část Praha 10. Proto dnes odeslala fotbalovému klubu Bohemians 1905 a společnosti Bohemia Real výzvu, ve které žádá, aby byly učiněny veškeré kroky k zachování fotbalové ligy na tradičním stadionu Ďolíček ve Vršovicích. „Naším záměrem je klub Bohemians 1905 zachovat ve svém současném působišti,“ uvedl 1. zástupce starosty městské části Praha 10 a příznivec Klokanů Bohumil Zoufalík k výzvě, na které se dnes usnesla Rada městské části Praha 10."

Dalším impulsem, který vedl radnici do zapojení se řešení vzniklého problému Boheminas 1905 byl i fakt, že se na její představitele obrátila společnost E SIDE PROPERTY LIMITED, vlastník stadionu Synot Tip Arena, na kterém působí fotbalová Slavia Praha, se záměrem fotbalového klubu Bohemias 1905 využít jejich stadion jako své nové působiště. „Ve výzvě jsme vyjádřili bezvýhradnou podporu k jednáním směřující k zachování  a dalšího fungování klubu Bohemians 1905 v jeho přirozeném prostředí, kterým je bezesporu tradiční stadion Ďolíček, Vršovická 31, Praha 10,“ zdůraznil starosta městské části Praha 10 Vladislav Lipovský.

Na páteční tiskové konferenci v Ďolíčku toto stanovisko potvrdil 1. zástupce starosty Prahy 10 Bohumil Zoufalík. „Již v roce 2003 jsme deklarovali zájem odkoupit 51% akcií stadionu za 55 miliónů korun, ale tehdejší vlastník stadionu to odmítl. Nyní jsme připraveni o tom znovu jednat, ale musí být zájem majitelů stadionu. Takto veřejně deklarujeme, že jakmile nás majitelé stadionu osloví, jsme připraveni jednat. Dosud se tak nestalo a s námi nekomunikovali,“ uvedl Bohumil Zoufalík, který je místostarostou za ODS. K této iniciativě se připojuje i Petr Hulinský, předseda pražské ČSSD. „Pražská ČSSD podporuje zachování stadionu v Ďolíčku pro Bohemku a Edenu pro Slavii. V zastupitelstvu Prahy 10 budeme usilovat o odkoupení akcií společnosti Bohemians Real vlastnící Ďolíček.“

Praha 10 veřejně podporuje stadion v Ďolíčku a zvedla velkou vlnu podpory z řad fanoušků. Na usnesení radních Prahy 10 reagovalo Družstvo fanoušků Bohemians svoláním mimořádné tiskové konference, která proběhla v pátek odpoledne v Ďolíčku. K této iniciativě se přidali i fanoušci Slavie a známé osobnosti. „Slávistická veřejnost jednoznačně podporuje Eden pro Slavii a Ďolíček pro Bohemku a velmi vítá vyhlášení městské části,“ prohlásil na tiskové konferenci fanoušek Slavie vystupující pod přezdívkou „Strašák“.

Ďolíček by se tak mohl stát stadionem v majetku města. „Pokud bychom stadion odkoupili, jednoznačně s podmínkou, že zde bude hrát Bohemka. To by byla nedílná součást obchodu,“ dodal místostarosta Zoufalík. Zástupce Družstva fanoušků Bohemians Milan Šimáček za fanoušky Bohemky vyjádřil velkou podporu radním v jejich snažení. „Budeme s radnicí úzce spolupracovat, abychom dosáhli cíle, který je určitě cílem všech fanoušků Bohemky. Aby Ďolíček zůstal zachován pro fotbal. A to může teď docílit městská část, která se do boje za Ďolíček aktivně přihlásila. Nedržíme jen palce a nehodláme nečinně přihlížet. Vyhlašujeme sbírku, která pomůže městské části nastartovat proces odkoupení Ďolíčku. Občané nejen Prahy 10 nebudou jen pasivními pozorovateli, ale aktivně se do celé věci zapojí a to finančně i svými aktivitami ve veřejném životě. Občanská společnost může v této věci sehrát důležitou roli,“ prohlásil Milan Šimáček, který následně předal dopis fanoušků Bohemky a Slavie směřovaný radním Prahy 10.