Ďolíček nedáme!

Esej Milana Šimáčka k dnešnímu dni jako výzva fanouškům odhodlaným nadále bojovat za existenci Bohemky v Ďolíčku.

Ďolíček nedáme!

Milí klokani,

za chvíli se vydám do Ďolíčku na zápas s Kladnem.
Většina akcionářů Bohemians 1905 a.s. (CTY, Jakubowicz, CU Bohemians) vidí budoucnost Bohemky o dvě tramvajové stanice dál, na stanici SLAVIA. A pro ně je tudíž dnešní zápas v Ďolíčku zápasem posledním, oni se sem vrátit nechtějí. Nic pro to nedělají, ani dělat nehodlají. Stejně tak považují za zbytečné zabývat se myšlenkou vlastního stadionu Bohemky. Oni napřou své aktivity směrem k tomu, aby získali v Edenu co největší podporu města.

Jak víte z mé výpovědi "Bohemka do Edenu? Beze mě." (www.doublefish.cz/bohemians1905/akce/100501.htm), já jejich vizi nesdílím.

Pamatuji si 7. srpen 2005, kdy na trávník v Ďolíčku vyběhli Kolář, Škoda, Lukáš, Freisler, Růžička, Malý, Rosický, J. Svozil, Jiroušek, Slezák a Strnad a my jsme měli husí kůži. Spadlo z nás vypětí a stress posledního půlroku, do očí se tlačily slzy, stáli jsme, tleskali a rozhlíželi se po vyprodaném starém Ďolíčku, který ožil. Život jsme mu vdechli my, příznivci klubu. Prohráli jsme celkem očekávaně s juniorkou Slavie, ale po utkání přesto Ďolíček zažil standing ovations a Vršovicemi otřásalo upřímné "Ať-žije-Bohemka!"

Dnes se jistojistě po skončení zápasu nikomu z tribuny nebude chtít rovněž. Jen ty emoce budou mít, slovy hradního klasika, "opačné znaménko".

Mnozí z nás jezdíme do Ďolíčku od Albertova a zde u Botiče míjíme navenek nikterak skvostně vypadající budovu divadla Na Fidlovačce. Divadlo zde dal postavit v r. 1921 na vlastní náklady (1 900 000 Kč) jeho první ředitel Stanislav Langer. V r. 1963 se Divadlo Na Fidlovačce spojilo s Hudebním divadlem v Karlíně a přejmenovalo se na Hudební divadlo v Nuslích, aby se v roce 1976 pro veřejnost zcela uzavřelo.

O 19 let později, v r. 1995 vznikla Nadace Fidlovačka s cílem zrekonstruovat pamětihodný stánek u Botiče tak, aby mohl důstojně plnit své původní poslání. Alfou a omegou jejich snažení bylo samozřejmě zajištění finančních prostředků, neboť ani ten nejsvětější zápal nemohl vzkřísit skomírající divadlo k životu. To, co následovalo, má obdobu snad jen v celonárodní sbírce na zbudování „Zlaté kapličky“ před více než sto lety. Dnes je díky podpoře radnice Praha 4 a zejména díky neutuchajícímu optimismu Tomáše Topfera a Elišky Balzerové divadlo Na Fidlovačce jedním z nejnavštěvovanějších pražských divadel.

Chci tím říct: Nesmíme dopustit, aby Praha 10 dopustila zničení podobně cenného kulturního bohatství Vršovic - Ďolíčku. Je naší povinností vůči tátům Honejskům, Dr. Jírům, Zdeňkům Svobodům a Tondům Panenkům či Pospíchalům, ale i vůči novým Honzům Morávkům záchranu Ďolíčku nevzdat. Podaří-li se nám shromáždit značnou částku peněz, není to nereálná vize. ĎOLÍČEK NEDÁME!

Odměnou za finanční příspěvky i dlouhodobou práci na projektu záchrany bude utkání podobné tomu ze 7. srpna 2005. A až ten den přijde, budeme mít husí kůži znovu a to datum se nám vryje do paměti stejně pečlivě.

Až dnešní zápas skončí, nebude nás více Ďolíček spojovat. Na nějakou dobu už nebudeme tak jednotni jako dosud: někteří z nás vítají definitivní stěhování na "moderní" stadion, někteří zaujmou postoj typu "S Bohemkou jsem vždy a všude, jdu i do Edenu a samozřejmě, když ten Ďolíček zachráníte, tak se tam rád vrátím". Někteří si nedovedou představit, že by do Edenu vůbec vkročili jindy než na utkání se Slávií.
Vypovídající hodnotu o tom může mít anketa na http://bohemians1905.doublefish.cz, kde dosud cca 700 lidí svůj názor prezentovalo.

Ať již patříte k jakékoli názorové skupině, rád bych se s Vámi viděl na otevřené schůzi DFB v sobotu 22. května v Ďolíčku. A chcete-li zachránit Ďolíček, přijďte určitě. Proto, aby to dnes nebylo nadlouho naposledy, kdy zde bude vyprodáno a skandováno "Ať žije Bohemka!".

Tak a beru šálu a jdu na autobus.

BoFor!

Milan Šimáček

P.S.:
Dnes je to 1905 dní ode dne, co jsem dostal e-mail tohoto znění: "Prosím o možnost telefonického kontaktu s panem Milanem Šimáčkem. Jiří Steinbroch. Děkuji za odpověd."