Prohlášení k obvinění radnice z podněcování násilných útoků

Prohlášení Jiřího Dienstbiera k tiskové konferenci zástupců radnice Prahy 10.

Prohlášení k obvinění radnice z podněcování násilných útoků

Jménem svým i jménem Družstva fanoušků Bohemians se distancuji od jakéhokoliv násilí včetně sobotního útoku na radnici Prahy 10. Násilí by nikdy nemělo být řešením problémů a všechny dosavadní kroky Družstva fanoušků Bohemians vedoucí k záchraně Ďolíčku pro klub Bohemians 1905 jsou důkazem, že volíme zcela jiné a nenásilné cesty.

Před sobotním utkáním mezi Bohemians 1905 a SK Kladno jsme žádali naše fanoušky, aby udrželi emoce na uzdě a vyvarovali se neslušného nebo dokonce násilného jednání. Upozorňovali jsme, že každá taková věc bude našimi oponenty a strůjci vyhnání Bohemky z jejího domácího stadionu obrácena proti nám a naší snaze o záchranu Ďolíčku.

Naše obava se naplnila. Z útoku na radnici Prahy 10, který podle policie i podle svého prohlášení provedli fanoušci Slavie, zástupci radnice nepřímo obvinili Družstvo fanoušků Bohemians a mě osobně. Na nedělní tiskové konferenci také naznačovali politické pozadí násilného útoku a mě vyzvali, abych se od násilí distancoval.
(O útoku na radnici: http://www.slaviaultras.cz/t/54254-Slavia-Praha-FK-Jablonec.html)

Snaha o záchranu Ďolíčku není spojena s žádnou politickou stranou, jde o ušlechtilou snahu všech fanoušků Bohemky bez ohledu na jejich politické názory. Pokud radní Prahy 10 mluví o politizaci kauzy, měli by se především zamyslet, jestli kauzu sami nepolitizují svými kroky. Radnice Prahy 10 by měla být přirozeným partnerem fanoušků Bohemky ve snaze o záchranu Ďolíčku. Místo proklamací přes sdělovací prostředky bychom uvítali setkání s radními Prahy 10 a vysvětlení některých jejich kroků.

Na prvním místě by mohli vysvětlit, proč chtějí zaplatit majetkově neprůhledné společnosti stamilióny korun za menšinový podíl na stadiónu v Edenu a jak tato investice přispěje k rozvoji městské části, případně jak by se zhoršila situace na Praze 10 bez jejího uskutečnění. Zajímá nás rovněž, proč radnici nechala netečnou změna stávajícího územního plánu a návrh nového, který zachování stadiónu (sportoviště) negarantuje.

Radní Prahy 10 by měli přestat psát alibistické dopisy a usnesení, v kterých na jedné straně vyjadřují zájem o záchranu Ďolíčku, na straně druhé neopomínají zdůraznit, že oni nemají na danou kauzu žádný vliv ani pravomoc. Není to pravda, fanoušci to dobře vědí a svůj názor na jednání radnice dali nenásilným způsobem jednoznačně najevo při sobotním zápase.

Politikum z kauzy dělají ti, pro které je vyhnání Bohemky z Ďolíčku na stadión Slavie byznysem, jehož propojování s komunální politikou je pro ně zcela samozřejmou záležitostí.

Jiří Dienstbier