Vize CIFI Football

Vize majoritního akcionáře Bohemians 1905 pro příští sezóny

CIFI Football jako majoritní vlastník fotbalového klubu Bohemians 1905 má nadále zájem na provozování fotbalového klubu a naším prioritním zájmem je zachovat existenci klubu, stabilizovat ho ekonomicky a postupně plnit dané sportovní cíle. Všechny kroky, které nyní činíme, jsou s ohledem na výše zmíněné body a věříme, že povedou k trvalému setrvání Bohemky mezi českou fotbalovou elitou. Chceme se nyní soustředit na současnost a budoucnost klubu a hodláme se řídit následujícími vizemi.

Nejdůležitější oblastí je ekonomika klubu. Několik právních sporů, které fotbalový klub Bohemians 1905 vede již od roku 2005, tedy ještě před vstupem společnosti CTY GROUP do klubu, výrazně komplikuje provozní i finanční oblast klubu. V první řadě chceme stabilizovat výnosy a náklady, to znamená udržet vyrovnaný rozpočet, což se v minulých letech nedařilo a i přes výrazné finanční úspory toho klub nedosáhl. Společnost CIFI Football investovala do Bohemians 1905 a.s. 21 miliónů korun, čímž především v roce 2007 sanovala ztráty z předchozích dvou let. Nyní již nemáme a ani další akcionáři nemají prostředky tyto ztráty financovat, proto musíme přijmout radikální opatření, aby přežil samotný klub. I proto vznikla dohoda 87% akcionářů, kteří se shodli na dalším vývoji klubu. Prioritou pro všechny je fotbalový klub, provozování fotbalu, stejně tak to bylo v roce 2007 při vstupu CTY GROUP do Bohemians 1905. Již tehdy byl klub ve velké finanční krizi a vstup strategického partnera odvrátil hrozbu konkursu. Také nyní chceme společně s dalšími akcionáři finančně ozdravit, ale nemáme na to vlastní prostředky a proto musíme učinit Bohemku soběstačnou. Chceme pokračovat a podílet se na dalším vývoji klubu i kvůli image naší firmy v dalších obchodních oblastech.

Důležitou finanční injekcí by se mohly stát peníze za přestup Jana Morávka, které ze Schalke 04 stále nedorazily. Jedná se o částku v řádu desítek miliónů korun. Tyto peníze jsou důležité pro klub, aby pokryly ztráty z let minulých, žádnému z akcionářů se z těchto prostředků nebudou vyplácet investované peníze do klubu. Prioritou je totiž pokrytí toku peněz (cash flow) fotbalového klubu. Hlavní náplní Bohemians 1905 je vykonávat sportovní činnost, to znamená hrát fotbal. Proto je pro nás důležitá i sportovní oblast a chceme stanovit jasná sportovní kritéria pro nejbližší sezony. V návaznosti na to chceme od vedení klubu návrhy, jak těchto sportovních cílů dosáhnout. Sportovní ambicí majoritního akcionáře klubu je udržet Bohemians 1905 mezi elitou českých klubů. Jsme spokojeni s výsledkem uplynulé sezony, 12. místo splnilo naše očekávání a klub si zachoval prvoligovou příslušnost. Pro příští sezonu jsme stanovili stejný cíl, chceme, aby tým znovu skončil v tabulce do 12. místa, v sezoně 2011/12 stanovujeme cíl pro mužstvo do 10. místa. Tyto cíle jsou určeny i s ohledem na diskutovanou možnost česko-slovenské ligy, kam by z české ligy postupovalo 12 nejlepších týmů. Bohemka by se dlouhodobě měla posunout mezi nejlepší české týmy, ale jsme si vědomi ekonomických i sportovních možností klubu a proto chceme sportovní cíle stanovovat postupně.

S tím souvisí i další kroky ve sportovní oblasti. Rozhodně si nečiníme ambici zasahovat do sportovního chodu Bohemians 1905, od toho klub zaměstnává odpovědné lidi, kteří by měli naplňovat cíle akcionářů. Proto chceme všechny akcionáře s našimi vizemi seznámit, diskutovat je a následně postupovat ve shodě. Důležitou součástí sportovního úseku je i obchodní část, to znamená přestupy hráčů. Respektujeme, že pro dosažení sportovních cílů je nutné mít i sportovní kvalitu, proto je nutné do hráčů i investovat. Nicméně chceme, aby bilance z přestupů hráčů byla ze střednědobého výhledu kladná, jsme připraveni s ostatními akcionáři i s vedením klubu diskutovat a stanovit systém příjmů a výdajů v této oblasti.

Ekonomika, sport a stadion. To jsou tři oblasti, které jsou pro fotbalový klub, pro fanoušky i pro akcionáře klíčové. Jako domácí stadion preferujeme v současné době stadion společnosti E Side v Edenu, jelikož jsme na něm schopni přiblížit se našim cílům v předchozích dvou zmíněných oblastech. Do stadionu v Ďolíčku jsme v uplynulých třech letech investovali 101 miliónů korun. Již v roce 2007 jsme odvrátili hrozbu stěhování ze stadionu v Ďolíčku, Bohemians 1905 již v té době měli vypovězenou smlouvu od minulého vlastníka. Dále jsme investovali do výrazných úprav na stadionu, aby se zde mohla hrát nejvyšší soutěž. Instalovali se sedačky na celém stadionu, vybudovalo se umělé osvětlení, proběhla rozsáhlá rekonstrukce útrob hlavní tribuny. Výhled na další léta hovoří jasně – je nutné investovat další miliony korun, za dva roky dokonce v řádu stovek miliónů korun a na to vlastník stadionu nemá prostředky. V roce 2007 při vstupu CTY GROUP do Bohemians 1905 a do společnosti Bohemians Real byla jiná ekonomická situace na celém trhu, vstupovali jsme do tohoto projektu i s vizí spolupráce s městskými a státními institucemi. Vzhledem ke změně ekonomické situaci se však žádná z těchto představ nezrealizovala a my nyní musíme myslet především na zachování fotbalového klubu. Proto jsme iniciovali přesun na stadion E Side do Edenu, kde se může klub stabilizovat, nejsou nutné přímé náklady na rekonstrukci a navíc jsou i nižší náklady na samotný provoz. Pro Bohemians 1905 by bylo finančně nejvýhodnější, kdyby do společnosti E Side vstoupila Městská část Praha 10, což by klubu přineslo ekonomický profit a určitě by to i výrazně zlepšilo postavení klubu Bohemians 1905 na stadionu v Edenu. Tento krok nezavazuje Bohemku k „doživotnímu“ pobytu na stadionu v Edenu, nicméně v současné době poskytuje nejlepší možné řešení pro klub.

Jsme připraveni jako majoritní vlastník klubu stanovit vize pro další léta, diskutovat o nich a aktivně se na nich podílet. Jsme si zároveň vědomi, že jen shoda akcionářů povede k naplnění těchto cílů ve všech oblastech.

Praha, 20.05.2010

S úctou,
Ondrej Oravec