Projekt Zachraňme Ďolíček běží dál

Jednání o odkupu Ďolíčku jsou složitá, ale nadále shromažďujeme přísliby fanoušků. DFB plně podporuje vznik hnutí Desítka pro domácí.

Projekt Zachraňme Ďolíček běží dál

Nadále probíhá shromažďování závazků fanoušků na odkup Ďolíčku. Každý fanoušek se může zapojit do projektu „Zachraňme Ďolíček aneb ve stopách pana Dannera“ prostřednictvím příslibu odeslaným na e-mail zachranme@dolicek.cz. Do své zprávy uveďte výši měsíční splátky, kterou jste ochotni splácet a výši ručení za úvěr v podobě stonásobku měsíčního příspěvku. Nezapomeňte uvést kontaktní údaje, včetně telefonního čísla, jste-li členy DFB, tak členské číslo. Veškeré zaslané přísliby evidujeme, není ovšem v silách jednotlivce odpovídat jednotlivě na každý e-mail. Zveřejňování celkové výše závazků od fanoušků a počet účastníků projektu bude aktualizován vždy k poslednímu dni v měsíci.

Vzhledem ke stále probíhajícím jednáním o odkupu akcií Bohemians Real může samotné spuštění projektu „Zachraňme Ďolíček“ nastat až za několik týdnů, spíše měsíců - rozhodně však nastane. Ovšem již teď mohou fanoušci přispívat na odkup Ďolíčku prostřednictvím bankovního účtu DFB 2800027999/2010, platbu proveďte se specifickým symbolem 1, jako variabilní symbol platby uveďte své rodné číslo, právnické osoby IČ, členové DFB pak členské číslo. Pokud si zadáte již nyní trvalý příkaz ve výši vašeho měsíčního příslibu do projektu „Zachraňme Ďolíček“ můžete si po té samozřejmě o celkovou výši těchto příspěvku snížit ručení za úvěr DFB na odkup Ďolíčku. I pro samotný odkup Ďolíčku v rámci projektu „Zachraňme Ďolíček“ je výhodné již nyní shromáždit co nejvyšší částku na účtu DFB. O tuto částku bude možné snížit úvěrový rámec, zaplatit nižší úroky a úvěr i rychleji splatit.

Prosíme všechny o podporu a trpělivost. Pustili jsme se do projektu, na kterých obvykle pracují týmy expertů, poradců apod. Je-li však odkup jedinou cestou, jak Ďolíček zachránit i pro budoucí generace Klokanů, musíme jít dál. Kromě vaší podpory je pro náš tým velkou vzpruhou i zájem politiků na nejrůznějších úrovních – počínaje občanskými sdruženími, politickými stranami, senátory i významnými osobnostmi společenského a politického života.

Na pondělní schůzce představenstva Družstva fanoušků Bohemians, zástupců projektu Zachraňme Ďolíček a zástupců nově vnikajícího politického hnutí Desítka pro domácí byla odsouhlasena podpora politickému hnutí Desítka pro domácí směrem k podzimním komunálním volbám. DFB podporuje vznik společného hnutí fanoušků Bohemians a Slavie, v následujících měsících budou veškeré kroky směrem k záchraně Ďolíčku vedeny společně. DFB také podporuje společnou protestní akci fanoušků Bohemians a Slavie k prvnímu zápasu nového ročníku Gambrinus ligy mezi vršovickými týmy. Průběh a forma protestu k utkání, v němž má Bohemka nastoupit na slávistickém stadionu jako domácí tým, budou upřesněny, sledujte Virtuální Ďolíček.

Fanoušci se na zástupce projektu obracejí s řadou dotazů k samotnému úvěru a způsobu splácení. Nejčastější dotazy samozřejmě směřují k výši úvěru a celkové částce, kterou bude potřeba shromáždit. V tuto chvíli opravdu není možné podat fanouškům odpovědi na všechny dotazy, nejsou totiž známy. Jednání s Bohemians Real budou trvat řadu týdnů. Připravili jsme odpovědi na několik nejčastějších otázek, na které lze již nyní odpovědět.

Jak dlouho budu splácet?
Se zástupci banky je předběžně dohodnutý úvěr s dvacetiletou splatností, v okamžiku spuštění bude samozřejmě upřesněno.

Když budu splácet 20 let částku 1 000 Kč, tak to přeci není 100 000 Kč, ke kterým jsem se zavázel, jak to?
Jde o klasický úvěr, v tomto případě s dobou splatnosti podobnou jako hypotéční úvěr. Banka si samozřejmě stanoví úrok, který je potřeba splácet. Pokud si vezmete krátkodobý úvěr nebo hypoteční úvěr kdekoliv jinde pro vlastní potřebu, tak také zaplatíte v součtu vyšší částku. Například při 7% úroku po dobu 20 let, budete bance splácet měsíčně 775 Kč a v celkovém součtu zaplatíte přes 186 tisíc. Jednoduchou kalkulačku s ukázkou jak úvěr funguje, naleznete například zde: http://www.mesec.cz/kalkulacky/jaka-bude-vase-splatka-uveru/

Dobře, splátka vychází na 775 Kč, ale já mám platit 1 000 Kč, proč?
V současné době neznáme přesnou úrokovou míru, s jakou bude úvěr splácen. Tímto je zaručena jistá rezerva pro úrokovou sazbu, dále se otevírá možnost splácet bance úvěr rychleji a také vytvářet rezervy do budoucna, například na rekonstrukci stadionu.

Nechci se zavazovat k žádnému úvěru, mohu svůj závazek splatit jednorázově?
Ano. Sami si můžete stanovit, zda svou část uhradíte jednorázově nebo budete splácet.

Mohu své ručení během splácení navýšit?
Ano, i s touto možností počítáme.

Mohu úvěr splatit dříve?
S bankou jednáme i o možnosti předčasného splácení a chceme fanouškům nabídnout i tuto možnost.

Jaká je minimální výše ručení?
Zatím není nijak omezena, není problém přispět i jednorázově nižší částkou. Každá částka pro odkup Ďolíčku je vítána. Pokyny k platbě naleznete ZDE.

Jak se budu majetkově podílet na samotném Ďolíčku, když se do projektu zapojím?
Úvěr na odkup Ďolíčku a samotnou obchodní transakci vyjednává DFB a akcie Bohemians Real by měly být následně v držení DFB. Prakticky každý, kdo se zapojí do projektu „Zachraňme Ďolíček“, splní podmínku pro podání přihlášky do DFB výší vkladu. Stačí odevzdat vyplněnou přihlášku a stáváte se spolupodílníkem v rámci družstva. Každá částka, kterou přispějete na odkup Ďolíčku, vám je započtena jako členský vklad. Prakticky to znamená, že pokud splácíte úvěr 100 000 Kč po dobu dvaceti let, bude vám ve výsledku započtena celková částka všech splátek. tzn. 240 000 Kč. Výše vašeho členského vkladu určuje, kolik hlasů máte na valné hromadě Družstva fanoušků Bohemians.

Proč se nezaloží nová akciová společnost na samotný projekt? 
Založení a fungování akciové společnosti podléhá složitějšímu právnímu režimu a je nutné složit i základní jmění v minimální výši 2 milióny Kč. Provoz společnosti a zejména vybírání vkladů je finančně i administrativně náročné. Právnická forma družstva je pro daný účel stejně tak výhodná a přitom nenákladná. Každý člen se podílí na rozhodování o fungování družstva dle výše svého příspěvku. Družstvo jako právnický subjekt je v naší zemi zbytečně vnímáno pejorativně.

Jak se tedy mohu stát členem DFB?
Na této stránce naleznete informace jak se stát členem DFB.

Nechci čekat týdny nebo měsíce na výsledky jednání, chci splácet již nyní, mohu?
Ano, již nyní můžete přispívat na odkup Ďolíčku prostřednictvím bankovního účtu DFB: 2800027999/2010. Platbu proveďte se specifickým symbolem 1, jako variabilní symbol platby uveďte své rodné číslo, právnické osoby IČ, členové DFB pak členské číslo. DFB vitá pokud se rozhodnete již nyní splácet svůj měsíční příspěvek, o celkovou výši těchto splátek si pak můžete v momentě spuštění projektu snížit vaše ručení, protože o tuto částku bude možné snížit úvěr a platit následné úroky z této částky.

Co když se nedohodneme s Bohemians Real na odkupu Ďolíčku?
Jak DFB deklarovalo ještě před samotným schválením projektu „Zachraňme Ďolíček“, veškeré síly jsou nyní upínány k záchraně tradičního stadionu Bohemky. Platby došlé na účet DFB se specifickým symbolem 1 budou použity na odkup, případně i rekonstrukci Ďolíčku. Pokud se přes veškeré úsilí fanoušků nepodaří stadion koupit, budou vybrané prostředky použité jako fond na vybudování „Nového Ďolíčku“ jinde v Praze. Bohemka musí hrát na vlastním stadionu, ne ve vynuceném azylu slavistického stadionu.