Budoucnost Ďolíčku otevřena

Jednání o návratu Bohemky do Ďolíčku v plném proudu

Budoucnost Ďolíčku otevřena

Naděje stále žije a navíc jsme se přiblížili vysněnému návratu do Ďolíčku. Zastupitelstvo Městské části Praha 10 na svém pondělním zasedání rozhodlo o záměru odkoupit tento vršovický stadion od společnosti Bohemians Real a.s. „Je to v podstatě první reálný krok, na základě kterého jsem já osobně pověřen jednáním s vlastníky stadionu o podmínkách koupě do vlastnictví Prahy 10 a k jednání s klubem o možných variantách jeho působení v Ďolíčku,“ potvrdil nám Petr Vozobule, zástupce Desítky pro Domácí. Jelikož bychom byli na stadionu v nájmu, čeká jednání i klub, „budeme tedy hledat varianty, aby to bylo ekonomicky výhodné pro městskou část a také ekonomicky únosné pro klub,“ nastiňuje postup Vozobule.

 

Bohemians 1905 se nemůže bez souhlasu MČ Prahy 10 aktivně podílet na jednání s vlastníky stadionu. „Pokud budeme vyzváni, velmi rádi jakýmkoli způsobem pomůžeme. Zatím se však připravujeme na jednání s MČ Praha 10 o pronájmu, respektive správě nemovitého majetku,“ odkrývá Petr Mika, obchodně-marketingový ředitel Bohemians 1905, který má tuto problematiku na starosti. „Nebude se jednat o jednoduchou záležitost, protože klub se na tuto variantu musí připravit finančně, technicky, materiálově, ale i lidskými zdroji. Uděláme však vše pro návrat Bohemky do Ďolíčku,“ neskrývá velkou snahu vrátit Klokany domů.

 

Do STA v Edenu jsme se přesunuli i kvůli nevyhovujícím parametrům stadionu, proto je nutné zrealizovat určité rekonstrukce. Výbor pro řešení sportu a sportovních ploch, jejímž je Petr Vozobule předsedou, má vše připravené. „K této problematice jsme si vyžádali stanovisko Komise pro stadiony a hrací plochy FAČR. Z něj vyplývá, že je naprostou nezbytností kompletní rekonstrukce hrací plochy.“ Což je v zásadě zajištění vytápěného trávníku s kvalitní závlahou. Nutné je také vybudovat tribuny v sektoru pro hosty, naplánovaná je i rekonstrukce zázemí Ďolíčku, kde vedení a hráči Klokanů působí v současné době. Tyto úpravy jsou předběžně vyčísleny na 35 milionů korun a financovala by je Městská část jako vlastník.

 

Co se týče realizace obnovení vršovického stadionu, klub má již své představy. „Vše již konzultujeme se zástupci FAČR. Také při naplánování stavebních prací je nutno brát jednak v potaz podmínky zabezpečení chodu klubu a jednak špatný technický stav některých částí stavby, jako např. havarijní stav kanalizace a ostatních inženýrských sítí,“ popisuje Mika již rozběhlou práci vedení klubu.

 

Musíme ale stále počítat s časovou rezervou a se složitostí celé situace. V první polovině roku budou probíhat jednání mezi MČ a majitelem stadionu, poté by musela proběhnout nutná rekonstrukce a stále jsme vázáni smluvně v Edenu. „Nedá se tedy předpokládat, že by se Bohemka do Ďolíčku vrátila před rokem 2013,“ sám popisuje Petr Vozobule ideální scénář.

 

I v případě úspěšné koupě Ďolíčku Městskou částí je nutné si uvědomit, že by nás čekalo vypracování projektové dokumentace, její odsouhlasení potřebnými orgány, získání stavebního povolení atd. Petr Mika i přes tyto komplikace vidí návrat do Ďolíčku optimisticky, „Dle střízlivého odhadu zabere veškeré vypracování a příprava cca rok intenzivní práce. Teprve  pak mohou následovat vlastní stavební práce, které jsou však závislé na povětrnostních podmínkách. Například není možné v zimním období realizovat instalování nové hrací plochy apod. Přesto jsme však velcí optimisté a předpokládáme návrat do Ďolíčku zhruba od sezony 2013/2014. Všichni jsme odhodláni pro tento termín udělat vše co bude v našich silách a samozřejmě vše co bude projednáno a odsouhlaseno od nového majitele stadionu.