Vyjádření trenéra Klusáčka k pozápasovému incidentu

Hlavní trenér Bohemians vysvětluje momenty po pátečním vítězném utkání.

Vyjádření trenéra Klusáčka k pozápasovému incidentu

Vážení fanoušci Bohemky,

po včerejším utkání došlo k situaci, kdy naši hráči pouze pozdravili diváky od půlící čáry, ale nešli se s nimi pozdravit a oslavit cenné vítězství ke kotli tak, jak je v Ďolíčku dobrým zvykem.

Já jsem ihned po skončení utkání odešel k televiznímu rozhovoru a celou událost jsem bohužel vůbec nezaregistroval. Naštěstí mě z hlavní tribuny oslovil jeden z vás, fanoušků, a na celou věc mě upozornil.

Ihned jsme si celou nešťastnou situaci vysvětlili v kabině s hráči a ti se vrátili zpět na hřiště, aby se s fanoušky podělili o naše společné vítězství. Záměrně používám slovo společné, protože fanoušci jsou v Bohemce nedílnou součástí klubového dění a naším opravdovým dvanáctým hráčem.

Chtěl bych říct, že právě fantastické divácké zázemí bylo jedním z hlavních motivů mého příchodu do Bohemians. Všech diváků i fanoušků si velmi vážím a myslím, že podobně to cítí i naši hráči. Celý incident vzniknul zřejmě v návaznosti na prohrané utkání v Olomouci, po kterém jste naše hráče velmi kritizovali. Rozumím obrovskému zklamání fanoušků z porážky, navíc v situaci, kdy tým hrající o záchranu opakovaně ztrácí body a hra není taková, jak si představujete. Jedním dechem však musím dodat, že opravdu nemám pocit, že by některý z našich hráčů v Olomouci cokoliv vypustil. Přál bych vám vidět únavu a smutek hráčů v kabině bezprostředně po utkání, během cesty domů i v začátku týdne.

Tento můj názor jednoznačně potvrzují i statistické údaje o počtu naběhaných kilometrů, množství sprintů atd. Podle celkového času držení míče i počtu přihrávek jsme dokonce obsadili první místo ze všech mužstvech ve 23. kole. Chybělo nám však jednoznačně víc náběhů do prostoru za obranu, přihrávek do pokutového území a více zakončení. Ve fotbale rozhodují branky, a proto jsme prohráli 1:2. Já přesto utkání v Olomouci hodnotím jako pozitivní krok, dává nám předpoklady pro úspěch v dalších kolech, jako například včera s Teplicemi. Pro mě bylo v Olomouci důležité, že se hráči nebáli hrát, všichni chtěli míč a odehráli utkání aktivně. Chápu, že pohled fanouška a trenéra se může výrazně lišit, záleží na úhlu pohledu. Fanoušek hodnotí pouze utkání a to srdcem. My trenéři vidíme také celý tréninkový proces, postupné výkonnostní kroky, vnímáme kvalitu soupeře… Po utkání jste se otočili k našim hráčům zády.

Včera naši hráči zareagovali zcela nesprávným způsobem. Omlouvám se za celý realizační tým i naše hráče za toto chování. Rozhodně nechceme jít touto cestou, rozepří s fanoušky, a prosím vás o pochopení.

Na druhou stranu však musím říct, že i hráči nejsou stroje a chápu jejich rozladění, když od některých z vás musí poslouchat nejrůznější vulgární nadávky. Vím, že to jsou výjimky, ale kazí pověst vás všech věrných Bohemáků.

Chtěl bych vás o něco požádat. Potlačme svoje osobní ego, nasměrujme veškerou energii pozitivním směrem, to znamená k záchraně Bohemky v první lize. Je to nyní náš jednoznačný cíl a můžeme to dokázat pouze společnými silami. Udělejme pro to všechno na hřišti i v hledišti.

Luděk Klusáček