Roman Pivarník trenérem Bohemians

Klub dnes ohlásil příchod nového trenéra (uvnitř BohemkaTV).

Roman Pivarník trenérem Bohemians

Roman Pivarník má za sebou bohatou hráčskou i trenérskou kariéru. Je odchovancem ZŤS Košice, jeho postem byla záloha. Své první kroky v dospělém vrcholovém fotbalu udělal v Banské Bystrici. Odtud se ještě v raném věku přesunul do Dukly Praha, se kterou stihl získat československý pohár a zahrát si poprvé v evropských pohárech. Po čtyřech letech v Dukle odešel do Sigmy Olomouc. Zde se i s rodinou usadil a v Olomouci žije dodnes. V dresu Sigmy nakoukl i do pohárové Evropy, pomohl k rekordní výhře 7:1 nad istanbulským Fenerbahce a zahrál si proti Juventusu. První zahraniční angažmá měl jako hráč Rapidu Vídeň, kde působil tři sezóny a v zelenobílém dresu zažil skvělé období. Získal rakouský titul, vykopal finále Poháru vítězů pohárů a nakoukl dokonce i do Ligy mistrů. Po tomto nejlepším období své hráčské kariéry se začal orientovat jako absolvent a doktorand bratislavské FTVŠ na trenérskou funkci.

První štaci absolvoval nový lodivod Bohemky před čtrnácti lety doma v Olomouci, když se posadil na lavičku tehdejšího nováčka druhé ligy Holického FK. Odsud se přesunul po dvou sezonách do Jihlavy a následně využil nabídky saúdskoarabského prvoligového mužstva Al-Qadisiyah.

Nejvýraznější trenérskou stopu po sobě zanechal v Tatranu Prešov. K týmu přišel na jaře 2007 poté, co se Tatranu nepodařilo po podzimu postoupit v podivném systému slovenské druhé ligy do skupiny o postup. Jarní skupinu o udržení suverénně Prešov vyhrál a v následující sezoně se potom pod Pivarníkem Východňári těšili z návratu mezi elitu, když vyhráli II.ligu s náskokem 22 bodů na druhou Podbrezovou. V příštích dvou sezonách pod Pivarníkovým vedením se Prešov pohyboval v klidných vodách tabulky slovenské nejvyšší soutěže a zažíval tak nejúspěšnější období za posledních deset let.

Po úspěšném angažmá v Prešově a epizodnímu působení na pozici sportovního ředitele Dunajské Stredy se Pivarník vrátil do českých krajin. Ještě v živé paměti jsou jeho poslední trenérské štace, kdy dovedl Vysočinu Jihlava k vítězství ve druhé lize a následně bojoval se Sigmou Olomouc o pohárové příčky. Ze Sigmy odešel pro rozepře s vedením v úspěšně rozehrané sezóně a jeho náhlé odvolání vyvolalo řadu pochybností mezi olomouckými fanoušky i fotbalovou veřejností. O správnosti těchto názorů vypovídá nejlépe umístění Sigmy v letošní právě ukončené sezoně.

Roman Pivarník má pověst bouřliváka a muže, který nechodí pro ostré slovo daleko. Zároveň však má přímou povahu a když se mu něco nelíbí, nebojí se projevit naplno svůj názor. Tyto vlastnosti bývají fanoušky Bohemians u trenérů oceňovány. Věřme tedy, že i nový trenér Pivarník si brzy získá přízeň ochozů v Ďolíčku, a to nejen díky své povaze, ale i díky dosaženým výsledkům.

Virtuální Ďolíček přináší rozhovor s novým trenérem Bohemians Praha 1905 Romanem Pivarníkem. Celý videorozhovor k vidění na internetovém kanálu BohemkaTV.

Jak rychle se jednalo?
Jednání probíhala velmi rychle, dostal jsem nabídku od Ladislava Valáška a Tomáše Požára a musím říct, že jsem si nebral ani čas na rozmyšlenou. Bohemka je velký pojem, takže jsem rád, že jsem tu nabídku dostal a hned jsem ji přijal.

Takže rozmýšlení nebylo dlouhé?
Člověk ligu sleduje a zná historii a současnost Bohemky, takže musím říct, že se nebylo o čem rozmýšlet.

Sledoval jste Bohemku v letošní sezoně?
Musím říct, že jsem ji sledoval celkem důkladně. Tím, že se Sigma také namočila do bojů o sestup a o titulu a o pohárech bylo již rozhodnuto, člověk ta mužstva hrající o záchranu sleduje. Viděl jsem Bohemku v hodně zápasech, živě na Sigmě, v Jihlavě, viděl jsem i poslední zápas s Plzní. Sledoval jsem ji důkladně.

Jaké jsou vaše plány na nejbližší dny?
Tím, že přišla nabídka, tak na dovolenou nepojedu. Plány jsou takové, že s Tomášem Požárem musíme hodně zapracovat na vyhledání konkrétních typů hráčů, abychom se co nejméně zmýlili a dokázali vhodně doplnit stávající mužstvo.

Jak se těšíte na fanoušky?
A právě na to se moc těším, protože je čest trénovat mužstva, kde je fanouškovská základna obrovská. Bohemka v tom patří k těm nejlepším. Fanoušci ukázali, že dokáží zachránit svůj klub, když se mu v minulosti nedařilo. Jsem rád, že v takovém klubu mohu být!