Matúš Mikuš novou posilou Bohemians

Slovenský útočník podepsal v Ďolíčku dvouletou smlouvu

Matúš Mikuš novou posilou Bohemians

Hráči Bohemians nastoupili minulý týden do letní přípravy. Jak jsme již informovali, k týmu se připojilo na zkoušku několik vyhlédnutých hráčů, z nichž většina je ofenzivně laděných. Jako první přesvědčil o svých kvalitách dvaadvacetiletý forvard Matúš Mikuš. Jednání s Mikušem dospěla do finální fáze a Bohemka se se slovenským mládežnickým reprezentantem dohodla na přestupu a dvouleté smlouvě.

Mikuš přichází do Bohemians Praha 1905 jako volný hráč. Je odchovancem FC Nitra, za niž odehrál i jarní část nedávno ukončené sezóny. V dresu nakonec sestoupivšího týmu nastoupil do deseti zápasů, v nichž vstřelil sedm ligových branek. Pochází z tradiční nitranské fotbalové rodiny. Pod Zoborem působil v osmdesátých letech v nejvyšší československé soutěži již jeho otec, obránce Marek Mikuš.

Nová klokaní posila se zařadila do základní sestavy nitranského áčka již v osmnácti letech. V sezóně 2010/11 vstřelil v dresu Nitry šest ligových branek, následně však vypadl ze základní sestavy. Po svém návratu na podzim 2012 opět zazářil čtyřmi brankami v sedmi odehraných zápasech a v zimní přestávce putoval na přestup do týmu rakouské bundesligy Admiry Wacker Mödling. Zde ho však během přípravy potkala zlomenina zánártní kůstky. Díky tomu se neprosadil do týmu a Admira s ním v letošní zimní pauze rozvázala smlouvu. Vrátil se tak jako amatér do Nitry, kde jeho hvězda opět zazářila a stal se nejlepším jarním střelcem mužstva. Po ukončení sezóny se proto stal horkým zbožím, usilovaly o něj týmy z Polska, Slovenska, druhé německé bundesligy. Nejprve odešel na zkoušku do Trnavy, se kterou se však nedohodl na smlouvě. Poté se spekulovalo o zájmu Slovanu Liberec, Mikuše však nakonec ulovila Bohemka. Za klokany nastoupil v obou zápasech na turnaji v Benátkách a proti Hradci Králové si připsal na konto vítěznou branku.

„Jsme rádi, že jsme od slovenských trenérských kolegů dostali tip  a velmi dobré reference na Matúše Mikuše a že se ho nyní podařilo získat pro Bohemku, protože důrazné a perspektivní ofenzivní hráče s gólovým potenciálem moc potřebujeme. Navíc, o Matúše měly  zájem i další české a slovenské prvoligové kluby, takže jednání našeho sportovního úseku musela být nejen korektní a profesionální, ale také velmi rychlá,“ uvedl pro náš web za vedení klubu Ladislav  Valášek. Sportovní ředitel Bohemky Tomáš Požár dodává: "Matúš prošel zdravotními testy a je i po této stránce naprosto v pořádku. Máme zájem doplnit náš tým na ofenzivních pozicích. Mikuš odpovídá našim představám a zároveň cítíme trenérovo přesvědčení s tímto hráčem spolupracovat."

Na první dojmy ze svého nového působiště jsme se zeptali i nové posily.

Matúši, vítej v Ďolíčku! Proč ses rozhodl přijít právě do Bohemky?
Měl jsem v Čechách i další nabídky, ale rozhodlo, že Bohemka je klub s bohatou tradicí a historií. Navíc má skvělé fanoušky a to je pro mě vždycky motivující.

Co bys chtěl v dresu Bohemians dokázat?
Pro tento rok hlavně pomoci týmu k záchraně a jako bonus by se mi líbilo skončit s Bohemkou v tabulce co nejvýš. Sám za sebe bych chtěl dát určitě hodně gólů a potěšit tak fanoušky.

Znáš se s někým ze svých nových spoluhráčů, nebo přicházíš zcela do neznáma?
S Lukášem Pauschekem jsme hrávali ve slovenské jednadvacítce. Takže jsem rád, že se připojil zpět k Bohemce a pomáhá mi s aklimatizací.

Jaké máš zatím dojmy a na co se nejvíc v Bohemce těšíš do budoucna?
Moc se mi líbí stadion v Ďolíčku, je to tu takové domácky útulné. A nejvíc se těším, až se tribuny zaplní při prvním utkání fanoušky a poženou nás za vítězstvím!

Děkujeme za rozhovor a přejeme Matúšovi hodně štěstí!