ZAMĚŘENO NA: Jakub Rada na zátěžových testech

A mužstvo absolvovalo funkční testy na FTVS.

ZAMĚŘENO NA: Jakub Rada na zátěžových testech

Při startu soutěžního ročníku absolvovali hráči prvoligového A mužstva funkční testy na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Celý program odstartoval již v osm hodin ráno, kdy se v pražských Vokovicích začali scházet především mladší hráči A mužstva. Redakce Virtuálního Ďolíčku se dnes ovšem zaměřila na záložníka Jakuba Radu.

"Na začátku se měří výška, váha, tlak. V další místnosti se zaměřujeme na stabilitu nejdříve na obou nohách a posléze na jedné a druhé noze. Poté jdeme na odrazovou sílu. A samozřejmě hlavní fáze běh ná pasu," popsal svoji dnešní dopolední náplň tvořivý záložník Klokanů.

"Chtěli jsme si ověřit, v jaké kondici jsme a jestli příprava jde správným směrem. Nepracujeme na kondici jen v přípravném období, ale i nadále během sezony, proto jsou pro nás ta data důležitá," naznačil důvod testů přihlížející asistent hlavního trenéra Tomáš Trucha. "Nedělali jsme jen vytrvalostní testy, ale i stabilizační a dynamické, ty vzhledem k odrazové síle," dodal Trucha, jak s výsledky bude celý realizační tým v průběhu sezony pracovat.

"Náročné je to hodně, především po psychické stránce," popsal Jakub Rada tyto funkční testy, které podstupují hráči každého půlroku a jedná se spíše o nepříjemnou část přípravy. "Je to hodně nepříjemné. Na tom posledním stanovišti se dostáváte do nepříjemného pocitu. Běžíte úplně do padnutí," popisuje pocity z běžeckého pásu.

A dají se výsledky během sezony vlastně využít? "Určitě dají! Například člověk zjistí, na jaké tepové frekvenci je nejlepší trénovat," lehce vysvětluje Jakub Rada. "Každému hráči poté můžeme ten program individuálně připravit, aby se v těch jednotlivých složkách srovnal," doplnil ho Tomáš Trucha.

A jak výsledky dopadly? "Zatím máme jen ty předběžné. Ale z hlediska vytrvalosti vyšly testy nejlépe asi čtyřem hráčům - Michal Šmíd, Josef Jindřišek, Daniel Krch a Martin Cseh se umístili nejvýše. Ohledně dynamiky a stabilizace musíme počkat, až uvidíme kompletní výsledky, protože tam jedno číslo nic neznamená," dodal na závěr Tomáš Trucha.