Ďolíček oslavil kulaté jubileum

Na místě původního stadionu byla instalována pamětní deska

Ďolíček oslavil kulaté jubileum

19. 8. 1914 vyběhli hráči našeho klubu k prvnímu zápasu na svém nově dobudovaném stadionu v Ďolíčku. Ke stoletému výročí věnoval klub ve spolupráci s DFB vzpomínku tomuto místu a kolemjdoucím bude od nynějška mimořádnost půdy, po které kráčí, připomínat pamětní deska.

Původní stadion se nalézal v prostoru, kde se nyní kříží ulice Kodaňská a Kavkazská a na jeho místě stojí budova bývalé telefonní ústředny a areál Ministerstva životního prostředí. Pomyslný středový kruh se nalézal v místě dnešní autobusové zastávky Kavkazská.

Pozemek na okraji Vršovic dostali místní fotbalisté po mnoha letech kočování po pražských hřištích do užívání už v roce 1910. Několik let to byl jen vydupaný plácek uprostřed volného prostranství, v roce 1914 bylo přikročeno k ohrazení areálu a od té doby jej AFK Vršovice uvádí jako svůj stadion. Stal se tím teprve sedmým uzavřeným fotbalovým areálem v Praze. Stadionu se začalo říkat Ďolíček.

V místě původního Ďolíčku vydrželi AFK Vršovice osmnáct let a zažili tu spoustu proher i slavných vítězství, stejně jako přerod na AFK Bohemians po návratu z australského turné. Postupem času přestala kapacita 6000 diváků dostačovat ohromnému zájmu fanoušků a klub se tak v roce 1932 stěhuje o kilometr dál do svého současného působiště, na nově vybudovaný Dannerův stadion. Na původním stadionu Bohemky nadále působil amatérský tovární tým AFK Waldes. Ten je během komunistické reorganizace tělovýchovy začleněn do TJ Spartak Kohinoor, v podstatě tím zaniká a tím je zpečetěn i osud původního Ďolíčku. Na jeho místě se postupně rozrůstá výstavba nových Vršovic.

V den výročí se u příležitosti uctění pro Klokany památného místa shromáždilo několik desítek fanoušků a funkcionáři klubu. I přes obtíže způsobené probíhající rekonstrukcí komunikace v místě tak byla účast hojná a všem účastníkům vzpomínkové akce děkujeme. Na místě bylo předneseno pár informací o historii Ďolíčku a svými vzpomínkami přispěl i pan Václav Jež, který je ve svém požehnaném věku živoucí studnicí informací z dávné historie klubu a jedním z posledních pamětníků toho, jak to v původním Ďolíčku chodilo.

Závěrem dovolte vyjádřit velké poděkování kamenické firmě Hausdorf z Nových Jiren, která zajistila za velmi příznivých podmínek výrobu samotné pamětní desky.