Antonín Panenka kandiduje do senátu

Prezident Bohemians Praha 1905 kandiduje v prvním kole senátních voleb jako nezávislý.

Antonín Panenka kandiduje do senátu

V České republice se blíží komunální volby a na Praze 10 navíc volby senátní. Do zastupitelstva na naší Městské části se opět chce dostat hnutí Desítka pro domácí, které vzniklo z fanoušků Bohemians a Slavie. Ovšem kandiduje více lidí, kteří chtějí podporovat Bohemku, nebo se chtějí zasloužit o lepší financování sportovních aktivit, mládeže apod. Jedním takovým je i prezident Bohemians Praha 1905 Antonín Panenka, který kandiduje do senátních voleb za hnutí Nezávislí pro Prahu 10. Klub kandidaturu našeho prezidenta jednoznačně podporuje, stejně jako ostatní subjekty, kandidáty a hnutí, které se chtějí zasadit za zlepšení podpory sportu na Praze 10. Proto jsme se rozhodli našeho bývalého hráče Klokanů vyzpovídat.

V září budete kandidovat do Senátu České republiky. Co Vás k tomuto rozhodnutí vedlo?
Když mi byla kandidatura nabídnuta, rozhodoval jsem se dlouho a pečlivě. Politika je specifický obor a člověk jde se svou kůží na trh. Nakonec jsem se rozhodl do toho jít, protože si myslím, že mám za sebou spoustu zkušeností s propagací a podporou sportu a rád bych v tom pokračoval i ze senátorského křesla.

Jste živoucí legendou a prezidentem Bohemky. Věříme, že se budete ve své kampani a pak hlavně ze své případné nové pozice senátora snažit udělat něco pro klub, pro Ďolíček a i pro sport na Praze 10 všeobecně. Je tomu tak?
Samozřejmě, to je jeden z mých hlavních hnacích motorů. Domnívám se, že podpora sportu by mohla ze strany státních institucí vypadat mnohem lépe a chtěl bych se z pozice senátora zasadit o zlepšení financování sportovních organizací všeobecně. Bohemka bude mít určitě v mém srdci nadále výsadní postavení, prožil jsem v Ďolíčku skoro celý život.

Jaké úkoly ohledně Bohemky a Ďolíčku vidíte jako prioritní? Jaké vy sám máte argumenty či varianty k řešení, kterým byste mohl jako senátor pomoci ve věci Ďolíčku?
Budoucnost Ďolíčku je v náruči města, tak jak je tomu u naprosté většiny ostatních ligových stadionů. V českých i evropských podmínkách prakticky nelze financovat fotbal na profesionální úrovni a ještě shánět investice do stadionu ze soukromých zdrojů. Sportovní stadiony slouží širokému spektru obyvatel a je proto logické, že jsou vlastněny a zvelebovány jednotlivými městy. Praha 10 již svou vůli koupit stadion prokázala, teď se ještě musí vše podařit úředně dotáhnout. Z pozice senátora bych ve svém volebním obvodu lobboval za zajištění citlivé rekonstrukce stadionu v Ďolíčku i během dalšího volebního období zastupitelstva, pokusil bych se zajistit pomoc s financováním rekonstrukce i z jiných zdrojů.

Kandidujete jako nestraník nominovaný hnutím vedeným Bohumilem Zoufalíkem. Proč jste si vybral zrovna toto politické uskupení a chováte sympatie i k jiným stranám či hnutím?
Pan Zoufalík mě oslovil s nabídkou, že mi jeho hnutí pomůže s volební kampaní, i když zůstanu nezávislým kandidátem s jejich podporou. Kandiduji s úmyslem pomoci sportu a Bohemce především. Chci se spojit s každým hnutím a stranami, které se skutečně budou zabývat sportem na Praze 10 a držím palce každému uskupení, které má za svůj cíl, stejně jako já, světlou budoucnost Bohemky v Ďolíčku. Doufám, že získám podporu v senátních volbách od všech fanoušků, ale i obyvatel Prahy 10 a já slibuji, že jejich důvěru nezklamu.