Remízový král odvezl z Ďolíčku tři body

Utkání bohaté na branky Klokani prohráli.

Remízový král odvezl z Ďolíčku tři body

K pátečnímu utkání 12. kola Synot ligy dorazil ze severu Čech do Vršovic remízový král z Liberce. I když se Severočechům výsledkově moc nedařilo, jejich hra nebyla špatná a trenér Pivarník nebral jejich postavení v tabulce za odraz kvality.

A to se prokázalo. Běhavý soupeř přidal ke hře kvalitu a tvrdost, s čímž měli zelenobílí problémy ihned v začátku utkání. Nejdříve se v páté minutě Šural zčistajasna objevil za obranou Klokanů a mířil si to z levé strany na Švengera. Neměl moc dobrý střelecký úhel, navíc ho již obránci téměř dostihli, a tak se pokusil přenést hru na Delarge, ale Švenger na dvakrát jeho centr zneškodnil.

Za dvě minuty bylo varování výraznější. Delarge si pohrál na pravé straně se Šírlem, zasekl a předal míč do vápna Pavelkovi. Ten ho dobře převzal, jednou zasekl a z ideální pozice vypálil na branku. Švenger se marně natahoval, naštěstí liberecké radosti zastavila stopku pravá tyč.

V 11. minutě se ozvali také domácí Klokani. Delarge sice obrannou standardku odhlavičkoval, ale pouze do levého rohu hřiště, kam se dostal jako první Bratanovič a odcentroval. Bartkovi šel míč do protipohybu, ale dokázal ho ztečovat na Pauscheka, který se s ničím nemazlil a levou nohou tvrdě vypálil. Kolář byl však připravený a střelu vyrazil.

O tři minuty později přišla ještě větší šance pro vršovické špílmachry. Bartek si na pravé straně vyměnil míč s Pauschekem a odcentroval. Na prodloužený pas si naskočil Mosqeura a z blízkosti hlavou jen těsně minul levý horní růžek.

Ručička na hodinkách nepřešla ani první patnáctiminutovku a naskytla se další situace ke skórování. Míč odskočil Kolářovi a dotírající Mosquera s ním šel do souboje. Brankář Slovanu ho prohrál, ale kolumbijský záložník se nestihl včas zorientovat, aby mohl míč dorazit do brány. Přesto odcentroval na nabíhajícího Bartka s Mikušem, poslední jmenovaný však při výskoku v malém vápně fauloval.

Chyba v obraně nabídla příležitost i na druhé straně. Klokani odvrátili standardní situaci a vyběhli ven z defenzivy, nicméně se někdo zapomněl a Delarge tak mohl zůstat hluboko v poli. Z prvního dotyku dostal míč do běhu a uháněl po pravé straně. V náběhu měl tři protihráče, poslal do vápna nepříjemný centr po zemi, ke kterému by se dostal na zadní tyči Frýdek, naštěstí byl u něj na poslední chvíli včas Pauschek a míč odvrátil na roh.

Paradoxně tak první branka padla, když se zdála situace naprosto bezpečná. Brabec se nedohodl se Šmídem, skákající míč hlavičkoval první jmenovaný na toho druhého, který však byl v pohybu dopředu a takovou pobídku nečekal. Toho využil Pavelka, jenž byl blízko této situaci a přebral míč do běhu. Švenger ani neměl čas vyběhnout, takže si Pavelka v klidu mohl vybrat, kam balon umístí.

Klokani chtěli Liberec vedení rychle zbavit a dali se do útoku. Těsně před koncem poločasu sklidili zaslouženou odměnu. Skvělý náběh předvedl Mikuš, dostal míč do prostoru a využil náběhu Bratanoviče. Mudra se s ním trestuhodně nechytil, a tak se ocitl po přihrávce Mikuše sám u Koláře, jehož zblízka přehodil a srovnal stav utkání.

Druhý poločas začal, jak nejlépe mohl. Standardní situaci z pravé strany zakroutil do vápna Rada a Šmíd byl při náběhu stažen k zemi. Jako vždy se ujal exekuce Jindřišek a s přehledem k levé tyči proměnil penaltu, Kolář skočil na druhou stranu.

Slovan se snažil co nejdříve odpovědět. Blízko ke srovnání měl v 56. minutě, ale Švenger včas vyběhl a vyboxoval míč těsně před hráčem Liberce, nicméně trefil před ním stojícího Delarge, na něhož zívala odkrytá branka. Obstřel však ztečoval jeden z hráčů Bohemky, přičemž se Severočeši marně dožadovali penalty za hru rukou.

Za šest minut byl už stav srovnán. Luckassen dostal míč do vápna a postrčil si ho šikovně do strany. Následně vyslal před branku přihrávkou, kterou Šural jemně ztečoval pod tělem Švengera.

Zelenobílé mužstvo mohlo vedení strhnout opět na svoji stranu v 71. minutě. Delarge se nechal připravit při navádění na střed pole o míč, Rada ukořistěný míč přetáhl křižně na Lietavu, jenž ho Bratanovičovi ihned sklepl do běhu. Chyběl jen kousek, aby se slovinský útočník prodral do lepšího postavení mezi beky, takhle jeho další pokus o lob skončil těsně mimo branku.

Zápas s mnoha šancemi na obou stranách pokračoval ve svém neúnavném tempu. Pět minut po šanci Bratanoviče se však misky vah začaly přiklánět na stranu hostů. Rychlé protiútoky těžko Klokani zachytávali a jeden takový po ztrátě Jindřiška se jim stal osudným. Se štěstím v několika soubojích dokázali liberečtí propasírovat míč přes střed, když ho na dlouho nohu Luckassen prodloužil do náběhu Delargovi. Ten využil vystoupení Šmída a zakončil podél Švengera.

Posledních deset minut se střídaly šance jedna za druhou, jak už to při vedení o jednu branku bývá. Hosté hrozili z protiútoků, Klokani pak po závarech před brankou. Právě při Moravcově úniku po pravé straně se mohl prosadit Rada, ale z penaltového puntíku trestuhodně šanci zahodil.

V 90. minutě mohli fanoušci jen hořekovat, když parádní Lietavovu střelu vytáhl efektně zpod břevna Kolář. Nicméně kdyby o pár minut před touto šancí nezasáhl do finální přihrávky Brabec, mohli být naděje definitivně pryč. Takto se ale stal Kolář hrdinou závěru.

Nakonec odjel Liberec z Vršovic se čtyřmi vstřelenými brankami. Severočeši využili protiútoku, kdy si Fleišman všiml v náběhu Delarge a přesným centrem mu předložil tutovku. Tou útočník nepohrdl a tváří v tvář Švengerovi zachoval chladnou hlavu a umístil konečnou pojistku za jeho záda.