Představujeme mladé naděje: Filip Blecha

Virtuální Ďolíček přináší rozhovor s reprezentačním záložníkem.

Představujeme mladé naděje: Filip Blecha

Virtuální Ďolíček přichází s pravidelným seriálem, který vám představuje mladé a nadějné hráče Bohemians. Nyní se, v šestém díle, jedná o reprezentanta a zároveň záložníka Bohemians Praha 1905. Filip Blecha působí ve Vršovicích již několik let a dlouhou dobu zastával ve svém týmu i roli kapitána. Nyní je součástí výběru kategorie U19, kterou vede zkušený trenér Michal Zach.

Jaký post ti vyhovuje nejvíce?
Nejlépe se cítím ve středu zálohy, kde můžu obsáhnout velký prostor na hřišti. Raději hraji ofenzivního, ale poslední dobou nastupuji více zezadu, což mi nedělá problém, protože mám zase celou hru před sebou. Na tomto postu mi nejvíce vyhovuje to, že jsem pořád ve hře. Jsem součástí každé akce, mohu se snadno dostat do zakončení nebo vymyslet nějakou finální přihrávku a měnit tempo hry.

Jsi ale často zraněný…
Myslím, že zranění bylo na můj věk možná více, než by mělo. Co se týče nohou, měl jsem už asi zraněné všechno od stehna po kotníky. Moje tělo je chatrné a zraněním se snažím předejít různým posilováním na zpevnění těla, nebo protahováním, což si myslím, že mi pomohlo vyhnout se svalovým zraněním, ale zase jsem začal mít problémy s vazy. Doufám, že do budoucna se mi zranění už budou vyhýbat.

Co tě trápí nyní?
Stalo se to dost nešťastně v zápase proti Hradci (první jarní zápas, pozn. red.). Šel jsem do souboje se soupeřem, dostal se před něj tělem, uklouzl po míči a druhou nohou špatně dopadl a vyvrknul si kotník. Obával jsem se, že se mi obnovilo vážnější zranění, ale naštěstí je to jen lehčí a měl bych být brzy zase v zátěži.

Tvé poslední výkony přesvědčily i trenéra reprezentace.
Ano, podařilo se mi tam dostat. Byl jsem zatím na jednom srazu. Volal mi osobně trenér Malura, že došlo k nějakým změnám a mám se dostavit.

Určitě si na první zápas dobře pamatuješ.
Na premiéru si pamatuji stále velmi živě. Bylo to v utkání proti Belgii, které jsme vyhráli 5:3. Byl to nezapomenutelný zážitek. Už jen zazpívat si národní hymnu na hřišti. Tempo zápasu bylo mnohem větší, než v naší soutěži. Musel jsem si na to rychle zvyknout a dělat všechno rychleji, což se mi postupem času, myslím, docela podařilo a hrál jsem v klidu. Zápas se mi docela podařil a navíc jsem pomohl k vítězství gólem. Doufám, že budu zdravý a budu podávat kvalitní výkony, abych se do reprezentace zase podíval.

A jak si zatím vedete v dorostenecké lize?
Bohužel se nám moc nedaří a jsme momentálně ve spodní části tabulky. Soutěž je hodně vyrovnaná a není žádný lehčí zápas, ale myslím si, že můžeme na konci sezony být o pár příček výš!

Jaké máš osobní cíle ve fotbalovém životě?
Nejbližší cíl je určitě dostat se do A týmu Bohemky a prosadit se tam. To je pro mě teď hlavní a musím pracovat, abych se tam dostal! V budoucnu bych si chtěl zahrát nějakou nejvyšší zahraniční ligu, nejradši v Anglii.

Vizitka hráče

FILIP BLECHA

Nejoblíbenější post:  Střední záloha.
Přezdívka: Fido.
Rodina: Přítelkyně Lucie, mám také dvě sestry, mladší Veroniku a starší Kláru.
Co poslouchám za muziku: Rap, Hip-Hop, Rock.
Nejoblíbenější film: Počátek, Velký Gatsby.
Nejoblíbenější jídlo: Losos, těstoviny.
Nejoblíbenější pití: Džus, voda.
Oblíbený zahraniční klub: Arsenal.
Životní zážitek: Reprezentační zápas proti Belgii.
Nejpamátnější zápas: S Bohemkou na halovém turnaji proti Rapidu Vídeň a výhry nad Spartou 4:0 a 2:1.
U čeho si nejvíce odpočinu: PS4, přítelkyně a kamarádi.
Životní motto: Jak daleko jsi schopný se dostat, záleží pouze na tom, jak daleko si přeješ dostat.