Klokani otočili utkání a vezou tři body

Vypjaté utkání v Budějovicích rozhodl Rada.

Klokani otočili utkání a vezou tři body

24. kolo svedlo dohromady dva celky, kterým teče do bot. Budějovičtí nebodovali sedm zápasu v řadě, Klokani z posledních čtyř utkání získali pouze jeden bod. Proto se dal čekat další těžký duel plný urputnosti na úkor fotbalovosti.

A to se i potvrdilo. Již ve 3. minutě se ukázala nepohoda hráčů, když Mosquera špatně odhadl centrovaný míč a při odkopu se mu snesl na levou ruku. Nicméně rozhodčí Paták odmítl penaltový kop ihned z kraje zápasu.

Za minutku přišlo další varování. Janotka zasekl míč na pravé straně a odcentroval na zadní tyč. Tam zůstal zcela nepokrytý Pešek, měl dost času se připravit na zakončení a z prvního dotyku namířil na branku. Zlámal ale včas zmenšil úhel a šanci zlikvidoval.

Nejistota a zmatky provázely Klokany na začátku utkání a vše vygradovalo ve vedoucí branku Budějovic v 8. minutě. Dlouhý míč mezi Šírla a Zlámala pronásledoval Varadi, využil špatné komunikace mezi oběma spoluhráči a po Šírlově hlavičce do vyběhnuvšího Zlámala posunul míč do prázdné branky.

Domácí byli evidentně šťastni, že se dostali takto snadno do vedení a trenéru Pivarníkovi se potvrdili nejhorší obavy. Hráči pak sami nevěděli, jak se se situací vypořádat, vázla kombinace a chyběla agresivita.

Nakonec Klokanům pomohly standardní situace. Ve 27. minutě se snesl centr do vápna, kde ho po závaru a několika nástřelech poslal do sítě Mosqeura. Ale kvůli ofsajdovému postavení nebyla branka uznána.

Za šest minut viděl Mikuš náběh Moravce na středu hřiště a točeným pasem mu předložil balon před vyběhnuvšího Křížka. Záložník Bohemians se pokusil míč propasírovat přes brankáře Budějovic, ale neměl štěstí.

Před koncem poločasu již byl Křížek překonán po souboji s Mosquerou a Šmídem, ale ochránce svatyně zastoupil na brankové čáře Janotka.

Druhý poločas nabídl mnohem zajímavější podívanou. Hned zkraje Rada vyháčkoval na středu hřiště soupeře a naváděl míč na velké vápno. Tam se rozhodl o prudkou střelu na přední tyč. Tribunami to jen zašumělo, když se míč o pár centimetrů nevešel do branky.

Klokani se dále snažili o srovnání, ale jejich snaha končila před brankou soupeře. A navíc bylo ještě hůře. V 64. minutě Chrien ochotně spadl po kontaktu s Radou a kopal se penaltový kop. Kladrubský zamířil k levé tyči, Zlámal skočil na opačnou stranu.

Ještě předtím se však mohla kopat penalta na opačné straně. Mikuš si předkopl míč před skluzujícím Novákem a po kontaktu upadl. Dle Patáka však zasáhl českobudějovický hráč nejdříve míč a pak až hráče.

Zlomový moment přišel v 68. minutě. Jindřišek zakroutil míč ze standardky do levé šibenice, Křížek se hbitě vymrštil a míč vytáhl na břevno. Od něj se odrazil zpět před branku, kde byl ve výskoku Mosquera a hlavičkou ho usměrnil do branky.

Gólovou radost však rukou pozastavil Kladrubský, který se tak poroučel předčasně do sprchy a zasloužil se o další penaltový kop. Ten Rada i přes dotyk Křížka dopravil do sítě.

Klokani se dostali do extáze a hrozili dalšími brankami. V krátkém sledu trefili dvě břevna – nejdříve se prosadil hlavou Mosquera, poté Šmíd.

Domácí drželi brankostroj na uzdě jen pět minut. Pak Rada zakroutil další rohový kop do vápna, tam se strhl závar, kde nakonec uspěl Bartek a propálil vše, co mu stálo v cestě.
Konečné vedení strhl na stranu nejlepší hráč utkání Jakub Rada. Míč si zasekl před velkým vápnem a napřáhl. Na přední tyč Křížek nestihl doskočit včas.

Avšak vedení Bohemce nemuselo vydržet dlouho. Útok po pravé straně se dostal až do vápna, kde nejdřív zpětný míč zachránil skluzem Jindřišek, pak se zaskvěl skvělým zákrokem proti Chrienovi Zlámal.

Domácí se pokusili v závěru alespoň o bod, ale nebylo jim přáno. Naopak mohli Klokani přidat další branky. Pauschek v 86. minutě nacentroval po zemi do náběhu na Bratanoviče, který chytře tečoval míč na branku. Brankář Křížek předvedl bravurní zákrok, když prozřetelně nechal nohy tam, kam přesně slovinský útočník mířil.

Poslední tečku za utkáním mohl napsat výborně hrající Rada, ale jeho přímý kop z blízkosti vápna jen těsně minul vzdálenější tyč. Po konečném hvizdu tak spadlo ze všech přítomných v zelenobílém napětí a mohli začít slavit tři body, naopak domácím se prodloužila série bez bodu na osm zápasů.