Odkup Ďolíčku je zase blíže

Sportovní výbor doporučil Radě Hlavního města Prahy jednat o nabytí Ďolíčku.

Odkup Ďolíčku je zase blíže

Na středečním jednání Výboru pro sport a volný čas Zastupitelstva hlavního města Prahy posunuli jeho členové jednání ohledně Ďolíčku opět o kus blíže k dořešení, a tím pádem k dodatečnému získání profesionální licence Fotbalové asociace České republiky pro klub Bohemians Praha 1905.

Na začátku diskuze ohledně Ďolíčku vystoupil Ing. Radek Svoboda, vedoucí odboru evidence, správy a využítí majetku. „Hlavní město Praha je připraveno jednat o odkupu stadionu. Starostka městské části Praha 10 paní Kleslová se na nás obrátila dopisem, kde nás žádá o zahájení jednání se společností Bohemians Real (majitel stadionu, pozn. red.). My jsme na základě dopisu zahájili jednání,“ otevřel diskuzi na veřejném jednání, kam přišlo několik novinářů a osobností, které zajímá aktuální situace ohledně Ďolíčku.

Je zapotřebí jednat rychle. Nejsem fanda Bohemky, fandím všem pražským klubům. Přikláněl bych se za rychlé jednání, aby Bohemka věděla, že se na ní město nevykašle. Klenot Prahy je zapotřebí zachránit,“ vyzdvihl význam Ďolíčku František Švarc.

K tomuto tématu se vyjádřili i ostatní členové výboru. „Myslím si, že je to krok správným směrem. Bohemka je bezesporu pražským klenotem po sportovní stránce i celospolečenské. A Bohemka je spojená s Ďolíčkem,“ řekl Mgr. Lukáš Manhart.

Není moc času. Probíhá licenční řízení pro soutěžní ročník 2015/16,“ upozornil místopředseda výboru Jan Wolf na důležitý termín Fotbalové asociace České republiky. „Vím, jak Ďolíček vypadal před deseti lety. Je zapotřebí si uvědomit takové vypořádání, které bude zohledňovat i několikaleté investice do stadionu,“ dodal a zároveň přiznal zaujatost v tomto bodě jednání, neboť Bohemce již dlouhá léta fandí.

Nechceme zachránit sportovní klub, chceme zachránit stadion!“ poukázal na důležitou informaci, která se nesmí zaměňovat, předseda výboru Antonín Lébl.

Do diskuze se zapojil i Ing. Karel Březina. „Tento postup podporuji. Zachraňujeme stadion, ale stadion bez mužstva není investice. Všechno souvisí se vším,“ řekl Březina. „Já si myslím, že pro Pražany je dobře, aby často chodili na derby. A v Ďolíčku to má atmosféru,“ pochválil kvalitu fanoušků Bohemians a zážitek z návštěvy Ďolíčku člen výboru Karel Březina. „Vidím usnesení, které by se mělo předkládat radě a já v tom nevidím problém. Také se přimlouvám, abychom to řešili co možná nejrychleji. Chci, aby Bohemka zahájila další sezonu v Ďolíčku,“ dodal na závěr.

Mezi příchozími posluchači byl i ředitel klubu, dr. Ladislav Valášek: „Chtěl bych vám poděkovat, že jste zařadili tento bod na program. Jsem rád, že deklarujete podporu. My podpoříme jakékoliv řešení, které nepoškodí ani jednu ze stran a bude znamenat, že Bohemka bude hrát první ligu v Ďolíčku.

Velice si vážím tohoto přístupu. Cítím, že se k tomu přistupuje vstřícně, jsme připraveni to řešit,“ přislíbil Mgr. Lukáš Eichinger, statutární ředitel společnosti Bohemians Real.

Výbor bere situaci ohledně dosavadní situace Ďolíčku na vědomí a doporučuje Radě hlavního města Prahy urychleně jednat o nabytí stadionu v souvislosti s probíhajícím licenčním řízením FAČR,“ přečetla závěr jednání tajemnice výboru Mgr. Soňa Fáberová.

V nejbližších dnech bude v duchu dnešního usnesení Výboru pro sport, jež svým hlasem podpořili všichni přítomní členové výboru, vyjma zástupce Pirátů Adama Zábranského, vypracován tisk pro Radu Hl. m. Prahy, která jej projedná nejspíše na svém prvním červnovém zasedání.