Bohemians porazili Varnsdorf 3:2

Klokani v utkání zkoušeli ukrajinského forvarda Akulinina.

Bohemians porazili Varnsdorf 3:2

Druhý den ukrojili fotbalisté Bohemians z týdenního soustředění v jabloneckých Břízkách a na jeho sklonku se v tropickém odpoledni postavili k testovacímu zápasu, když do tréninkového areálu dorazil stejný soupeř jako vloni - FK Varnsdorf. Během dne se k týmu připojil na testy Leonid Akulinin, vytáhlý dvaadvacetiletý útočník rezervy Šachtaru Doněck a ukrajinské reprezentační jedenadvacítky. Nováček nastoupil v základní sestavě na útočném hrotu.

Bohemka se z plného tréninku rozjížděla do zápasu dosti nesměle a první fáze utkání tak patřila lokálnímu týmu. Po sedmi minutách hry se dostal k centrovanému míči nepokrytý záložník Varnsdorfu Ondráček, ale jeho nepřesně umístěná hlava nemohla naši branku ohrozit.

V 11. minutě se poprvé pohnul ukazatel skóre a bohužel to bylo na straně Severočechů. Klokani nedůsledně bránili situaci po rohovém kopu a do vápna vrácený nepříliš prudký míč našel Jurču, který z bezprostřední blízkosti podstřelil Zlámala - 0:1. Ani inkasovaná branka však neprobudila dřímající vršovický tým, jenž hned po rozehrávce přišel zbrkle o míč a na branku se řítila hned čtveřice modrých. Schubert vybídl Jurču ke druhému gólovému zápisu během jediné minuty, ale ten šanci zahodil.

Klokani se začali trvaleji prosazovat až po uplynutí dvaceti minut hry, a to zejména přes bojovného Čížka s Jiráskem, útočné snahy podporovali i oba krajní obránci, Šírl s Pauschekem. Vzrůstající převaha však dlouho nevynesla kloudné zakončení, střela Jindřiška byla pouze propagační a ránu Bartka z dobré pozice zblokoval obětavý Zbrožek na roh. Klokani se po zbytek poločasu snažili, nepouštěli varnsdorfský tým ze sevření, ale k ničemu jinému než ke střeleckým pokusům z uctivé vzdálenosti se dlouho nedostali. Až jednou Acosta zatáhnul míč po pravé straně až k brankové čáře, zpětnou přihrávkou našel Čížka a jeho dělovku nevychýlila z gólové trajektorie ani teč varnsdorfské obrany - ve 34. minutě bylo srovnáno, 1:1. Bohemku branka povzbudila, po zbytek poločasu hýřila pohlednými kombinacemi v útočné fázi, do vápna se však našim borcům proniknout nedařilo a ostřelovači Jindřišek s Jiráskem neseřídili mířidla přesně. A tak mohli z ojedinělého kontru trestat Varnsdorf, když se ale únik dvojice Martan - Jurča nezdařil, obě mužstva se rozešla do kabin smírně.

Klokani do druhé půle prostřídali stoperskou dvojici a ofenzivní hráče, což přineslo ovoce hned po třech minutách. Rozehrávky přímého kopu se ujal Marek Jarolím, jeho prudší centr usměrnil pro něj netypicky nohou mezi tyče Šmíd a otočil vývoj zápasu. To si však varnsdorfští nenechali líbit a snažili se vyrovnat hru. Poměrně rychle ze své snahy vytěžili dobrou šanci, ze které však Halbich jen rozezvonil tyč. Jako varování to Bohemce nestačilo a proto přišel trest: bezprostředně po vynuceném střídání Acosty nestačila zformovat sestavu a Juroška využil zívající mezery mezi našimi stopery k nerušenému usměrnění centru hlavou do sítě - 2:2.

Zápas v následujících fázích kolem 70. minuty nepostrádal dobrý pohyb a útočnou snahu obou soupeřů. Bylo tak jen otázkou času, kdy se na některé straně změní skóre. Nepodařilo se to však ani Blechovi v jeho prvním velkém samostatném úniku v dospělé kategorii, ani ostře, leč nepřesně pálícímu varnsdorfskému Tvarohovi, ani střílejícímu Šírlovi po akci Pauscheka. Nezapršelo ani pět minut před koncem po nepřehledné skrumáži před Porcalovou brankou, která byla vyústěním Jarolímem zahrávaného přímáku. Nakonec se však Klokani vítězné branky díky neutuchající vůli dočkali. Jarolím předložil ze středu pole míč aktivnímu Šírlovi, který si zaběhl trochu blíže brance a poslední bohemácká střela z dálky konečně nalezla svůj cíl v síti. Bohemians si vítězně zakřičeli a rozhodčí nenechal ani rozehrát. V pohledném utkání tak Klokani stejně jako vloni porazili Varnsdorf o jednu branku, tentokrát 3:2.