Tři branky v síti Baníku zajistily Klokanům vítězství

Acosta a Schick dokonali zkázu slezského celku.

Tři branky v síti Baníku zajistily Klokanům vítězství

Nepříliš lichotivé statistiky let předchozích hrály jasně pro Baník. Bohemka tomuto týmu nedala v Ďolíčku gól už od roku 2003 a poslední výhra Klokanů se datovala dokonce k roku 2002. To ale byly hodně zavádějící informace. Ostrava se letos nachází v průběžné tabulce na posledním místě a i veškeré další okolnosti hrají proti nim. Musela opustit své milované Bazaly a vzít za nové útočiště stadion ve Vítkovicích. Bohemians tedy šli do tohoto střetnutí jako favorité, a to se nakonec i v průběhu mače potvrdilo.

Oba týmy nejprve vstoupily do záchranářského duelu opatrně. Chvíli přes dvacet minut se hrálo takřka bez šancí a míč putoval po sériích nepřesností ve středu pole od jednoho celku k druhému. Poté ale přišla první výraznější příležitost a hned z toho byl gól. Hubínek na levé straně poslal vynikající průnikovou přihrávku na Acostu, který si tváří v tvář Pavlenkovi poradil. Klokani šli do vedení a pomalu chtěli přebírat otěže zápasu. 
Bohemians Praha 1905 - FC Baník Ostrava 3:1 (1:0)
Bohemians Praha 1905 - FC Baník Ostrava 3:1 (1:0)


To ale ještě chvíli trvalo. Vzápětí po obdrženém gólu se objevil ve velké šanci Červenka, který po rohovém kopu sahal po vyrovnání. Na balón ale o kousek nedosáhl a Zlámal nakonec celou situaci vyřešil. To byla voda na mlýn pro Klokany. Jirásek vyslal centr vpřed, stoper Baníku v rozhodující chvíli podklouzl a Čížek měl šanci ke skórování. Zkusil tvrdou střelu na vzdálenější tyč, avšak Pavlenka byl připraven. 

Zbývalo pět minut do konce prvního poločasu a znovu zkusil zahrozit Baník z rohového kopu. Míč se vykutálel ze skrumáže a už mířil pomalým krokem do brány, tam ale ještě stihl zasáhnout Jirásek a poslat jej pryč z pokutového území. Za další dvě minuty znovu útočila Ostrava. Sražená střela Mišáka se dostala až k Mondekovi, kterého zázračně vychytal Zlámal. Ten vyrazil míč nad sebe, avšak balón se stále snášel do brány. Před brankovou čárou ho ale stoper Bohemky ještě stihl odhlavičkovat pryč. Tím byla první půle ukončena, Bohemka šla do kabin s jednogólovým vedením v zádech.

Do druhého hracího dějství se jal oživit hru Baníku Kukec, který nahradil Lásika, a hned se mu mohlo zadařit. Chorvatský  technik udělal průvan v pokutovém území Klokanů, jenž byl zakončen patičkou Červenky do protipohybu brankáře. Naštěstí exslávistický útočník nemířil přesně. Byla to tedy znovu Bohemka, kdo začal diktovat tempo utkání. Uběhlo pět minut, Pauschek vybojoval u rohového praporku míč a nabídl přízemním centrem tutovou příležitost ke skórování Jiráskovi, který ale vůbec netrefil bránu. Po hodině hry vystřídal Čížka Schick a stal se mužem utkání. Ještě před jeho hvězdnými chvílemi ale potrápil fanoušky Bohemians Narh. Útočník z Ghany se dostal po pravé straně do vápna a mířil Zlámalovi mezi nohy. Ten je stihl dát včas k sobě a vykopnout Narhův pokus na tyč. 
Bohemians Praha 1905 - FC Baník Ostrava 3:1 (1:0)
Bohemians Praha 1905 - FC Baník Ostrava 3:1 (1:0)


Tím byly ukončeny naděje Ostravy, protože z okamžitého protiútoku přišel na řadu první úspěch Patrika Schicka. Mladík táhl útok po pravé straně, navedl si míč do vápna a střelou na vzdálenější tyč překonal Pavlenku. Následně to za Bohemku zkusil o pár chvil později Jindřišek, jenž provětral rukavice brankáře Baníku z přímého kopu. Kapitána Klokanů ale v zakončování za chvíli vystřídal znovu Schick. Nejprve prodlužoval hlavou centr Acosty, ale bránu přestřelil. Na další branku si tak musel počkat až do děvetasedmdesáté minuty. Standardní situaci rozehrál levačkou Šírl, míč skotačil vápnem, kde ho jemně lízl kanonýr z útoku Bohemky, a zaznamenal druhý zářez v dnešním zápase. 

Klokani vedli 3:0 a jejich náskok chtěl ještě zvýšit Jirásek. Ten si zpracoval nákop Šírla, obelstil dva obránce Baníku a vystřelil. Gólovu radost mu ale zkazil vynikajícím zákrokem Pavlenka, jenž robinzonádou vytěsnil jeho dělovku pryč. Zbývaly dvě minuty do konce základní hrací doby a Baník chtěl přidat alespoň čestný úspěch. Jejich snažení započal Szotkowski, který průnikovou přihrávkou našel Narha, a ten si vybral už druhý smolný okamžik dne. Zlámala totiž sice obstřelil, ale cestu míči do brány zatarasila tyč. Ostrava se ale stále nevzdala touhy po snížení a hned z další šance už svůj závěrečný tlak dokončila. V pokutovém území se balón objevil u Dostála, který střelou na zadní tyč dosáhl čestné branky slezského celku. Zlámal si na jeho bombu sáhl, vytěsnit ji ale nedokázal. Tím byla učiněna přítrž všem závažnějším situacím dnešního lítého boje, z něj si Klokani po brance Acosty a dvou trefách Schicka odnesli tři body.