Jirásek: Musíme dávat góly

Utkání se Spartou komentuje Milan Jirásek.

Jirásek: Musíme dávat góly

Druhým respondentem ze včerejšího utkání se stal Milan Jirásek. Jak záložník Bohemians vnímal derby, změny v sestavě a mnoho dalšího se dočtete v rozhovoru pro klubový web.

Milane, jak bys shrnul zápas?
Bylo to těžké, to jsme očekávali. Stejně jako v předchozích zápasech, jsme si vytvořili hodně šancí, ale dali jsme jenom dvě branky. V závěru jsme měli ještě jednu tutovku, kterou jsme neproměnili. Sparta nám dala góly po našich chybách. Domácí zápasy musíme zvládat, to bez gólů půjde těžko.

Brzo jsme vedli. Jak moc nám to pomohlo? Sparta byla v nevýhodě.
Určitě nás to trochu uklidnilo. Věděli jsme, že Sparta je silná na míči. Hrát s ní otevřený fotbal by bylo složité. Díky gólu se chytli i lidi a bylo to super. Škoda, že jsme nechali do poločasu Spartu vyrovnat po naší blbosti. Opět jsme si nechali vedení vzít.

Jak jsi ty viděl náš druhý gól?
Byla tam standardní situace, balón se odrazil zpátky ke mně, vrátil jsem to do vápna, Michal Švec střílel a prošlo to k Michalu Šmídovi, ten to dobře zavíral a dal branku.

Góly Sparty byly poměrně šťastné. Není to trochu zákon schválnosti? My jsme několik šancí neproměnili, kdežto hosté vytěžili z minima maximum.
Bylo to spíše po našich chybách. V takových situacích to musíme ubránit i za cenu toho, že ten balón zakopneme do autu. Sparta nějaké šance měla, ale přežili jsme je. Z těch možností, které hrozili nejméně, jsme inkasovali.

Dostal ses do šance. Co chybělo?
Jhon Mosquera to udělal skvěle. Snažil jsem se ho ještě doplnit, při přebírání míče jsem chtěl vystřelit, ale neměl jsem rychlost a tolik síly. Ještě mě zakřižoval nějaký hráč a ten balón mi ukopl při střele.

Jsi bývalým hráčem Sparty. Byl pro tebe tento zápas speciální?
Všechna utkání proti Spartě jsou vyhecované. Je to derby, v nich týmy spolu válčí. Nejen pro mě, ale i pro každého je ten zápas odlišný od těch ostatních. Ani já nejsem výjimka, je to peprnější v tom, že jsem ve Spartě hrál. Chtěl jsem vyhrát, ale bohužel se to nepovedlo.

Hrál jsi s některým hráčem z aktuálního kádru Sparty?
Je tam plno mladých kluků, se kterými jsem vyrůstal odmalička. Ať je to Jakub Brabec, Ladislav Krejčí, Lukáš Juliš a další. S těmi jsem hrával. Ten tým je dlouho pohromadě a další hráče už jen dokupují. S některými hráči, co dnes nastoupili, jsem hrál.

Dostal jsi žlutou kartu. Byla oprávněná?
Šel jsem do skluzu a chtěl hrát míč. Lafata to udělal šikovně, že si naběhl do nohou. Možná jsem ho trochu trefil. Jestli to bylo na kartu, to nevím, je to na rozhodčím a ten mi ji dal.

Byla to tvá čtvrtá žlutá karta v probíhajícím ročníku, tudíž v příštím utkání nemůžeš nastoupit. Jaký bude tvůj program?
Záleží na trenérovi, co mi naordinuje. V Jihlavě to bude pro nás důležitý zápas a doufám, že to kluci zvládnou. Potřebujeme nutně tři body. Budu muset trénovat i přes víkend a udržovat se v tempu, abych byl připraven na bitvu o Vršovice se Slavií.

Michal Hubínek je zraněný. Patrik Schick nemohl nastoupit kvůli dohodě klubů. Jaké to je pro tebe, když hraješ třetí zápas po sobě s jiným hráčem ve středu pole. Nemůže to trochu omezovat útočnou hru? Hráči mohou být nesehraní.
Je to trochu složitější, když se ti hráči točí. Většinu zápasů jsme odehráli ve stabilní sestavě. Dnes Karlo Lulič odehrál dobrý zápas. Ve středu pole se nám docela dařilo. Hubajs (Michal Hubínek) se zranil, nedá se nic dělat. Věřím, že v Jihlavě bude moci nastoupit.

Zaměřili jste se nějak v tréninku na standardní situace? Jak na defenzivní, tak i na ty ofenzivní?
Bavili jsme se o tom. V posledních zápasech jsme kvůli tomu přišli o body. V týdnu jsme to řešili. Dnes jsme si to celkem dobře hlídali. Musíme si na to dávat pozor. Protože právě standardní situace dokáží rozhodnout zápasy.

Co říkáš na zvláštní výroky sudího? Na tribunách vyvolaly velké vzrušení.
Nechci se k tomu moc vyjadřovat. Všichni víme, jak to je. Pro rozhodčí je to těžké. My se s tím musíme vypořádat, ale je škoda, že k tomu dochází.

Jaká byla atmosféra?
Fanoušci byli skvělí, bylo vyprodáno. Lidi fandili, celý zápas nás podporovali. Myslím, že ve druhé půli, když jsme útočili na kotel a měli šance, tak je to dostávalo do varu. Tady je atmosféra skvělá při každém domácím zápase.

Má vůbec ještě Sparta šanci na titul?
Bude to pro ně strašně moc těžké. Hrají sice ještě spolu s Plzní, ale hodně záleží na dohrávce s Duklou. Na Spartě musejí doufat, že Plzeň nějaké body ztratí.