Představujeme mladé naděje: Jan Fiala

Pokračování v oblíbeném seriálu rozhovorů s hráči Bohemians.

Představujeme mladé naděje: Jan Fiala

Virtuální Ďolíček po delší přestávce opět přichází se seriálem, který vám představuje mladé a nadějné hráče Bohemians. Nyní se, v sedmém díle, jedná o reprezentanta a zároveň brankáře Bohemians Praha 1905 kategorie U17.

Kdo tě přivedl k fotbalu?
Jako malý jsem chodil ke kamarádovi a vždycky jsem musel jít domů, když on šel na trénink, tak jsem jednoho dne šel místo toho s ním a už jsem u toho zůstal. Takže kamarád.

Představujeme mladé naděje: Jan Fiala
Představujeme mladé naděje: Jan Fiala
Šel jsi rovnou do branky?
Ne. V dětských kategoriích jsem pak dokonce chvíli za mladší chytal a za starší hrál v poli, pak už jsem ale zůstal jen v brance.

Jak ses dostal do Bohemky?
V sedmi letech jsme byli na turnaji s Odolenou Vodou, kde také bydlím, a Bohemka si mě tam vyhlédla.

Momentálně jsi jednička v kategorii U17, jak se vám v sezoně daří?
Teď bohužel moc ne. Jsme desátí ze čtrnácti, ale loni jsme skončili na čtvrtém místě.

Na co z tvé fotbalové kariéry nejraději vzpomínáš?
Je to turnaj All Stars Cup s kategorií U17, na kterém jsme hráli proti Interu Milán. Já sice nenastoupil v základu, ale po bezbrankové remíze došlo na penalty a trenér řekl, že mám jít do brány. Tak jsem šel a dvě chytil.

Byl jsi i na soustředění s širším kádrem reprezentace do sedmnácti let, jak to vypadá do budoucna?
Žádný zápas jsem zatím za reprezentaci neodchytal, ale rád bych se tam jednou prosadil. Jsou tam dva sparťani a brankář Pardubic, bude to těžké.


Kam chodíš do školy a jak učení s fotbalem zvládáš?
Chodím na Jarov, obor management ve sportu. Školu mám nejdéle do dvou a tréninky jsou od čtyř, takže v pohodě. Studijní výsledky jsou také v pohodě a z Bohemky nás tam je asi šest.

Taková ta klasická otázka, trápí tě někdy, že kamarádi mají víc volného času, a když jdou do hospody, ty musíš druhý den ráno vstávat na zápas?
To mě netrápí. Někdy bych sice šel, ale vím, že mám ten zápas, tak prostě zůstanu doma, ale fakt mě to netrápí. Fotbal je můj život a snažím se tomu dát všechno.

Jaké jsou tvé fotbalové cíle?
Ten nejbližší je určitě áčko Bohemky, tam bych se rád dostal do tří čtyř let a později, kdyby byla možnost, tak určitě někam ven. Ideálně Anglie nebo Německo. Ještě je ale přede mnou hodně práce.

Co tvůj brankářský vzor?
Určitě Petr Čech. Kvůli němu jsem začal fandit Chelsea. Taky se mi líbí Manuel Neuer a jeho hra v poli.

Chodíš fandit áčku? Kdo z hráčů se ti líbí? Samozřejmě kromě Zlámala.
Jojo, chodím. Líbí se mi teď hodně Čögley. Ten je takovej říznej. A pak Hubínek, ten se právě vypracoval z mládeže Bohemky a daří se mu. Tak ten se mi líbí.

Věříš v záchranu Bohemky v lize?
Určitě.