Na Praze 10 kauza Ďolíček stále nedořešena

Ani dnes nedali zastupitelé Prahy 10 Ďolíčku definitivní zelenou.

Na Praze 10 kauza Ďolíček stále nedořešena

Dnes zasedalo na Praze 10 zastupitelstvo, které se mělo vyjádřit i k narůstající patové situaci kolem stadionu v Ďolíčku. Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo odkup stadionu Bohemians již v březnu. Od té doby se čeká, zda Praha 10 splní podmínky, které si zastupitelé hlavního města vymínili pro to, aby mohla celá transakce nabýt účinnosti. Jsou jimi rozvázání směnné smlouvy z roku 2014 s firmou Bohemians Real a vrácení sousedního pozemku s parkovištěm pod správu hlavního města.

Klub Bohemians Praha 1905 kvituje s povděkem, že v tomto týdnu došlo k první schůzce na úrovni nejvyšších politiků obou municipalit, kde se dohodl návrh společného postupu v této věci. Praha 10 mimo jiné slíbila rozvázat směnnou smlouvu s majitelem stadionu Bohemians, Hlavní město oproti tomu závazně potvrdit splnění podmínek, které si Praha 10 klade ohledně budoucího územního rozvoje pozemku vedle stadionu.

Naopak jsme velmi znepokojeni krokem, který v podstatě vzápětí přijalo dnešního dne zastupitelstvo Prahy 10. Zastupitelstvo sice schválilo rozvázání směnné smlouvy s firmou Bohemians Real, ale na základě bodu smlouvy, který se může jevit jako velmi problematický. Podle našich informací majitel stadionu již před jednáním zastupitelstva politikům avizoval, že zvolená forma tohoto právního kroku odporuje znění smlouvy a nebude ji akceptovat. Naproti tomu byl ze strany Bohemians Real doručen zastupitelům i fotbalovému klubu Bohemians Praha 1905 návrh dohody o rozvázání smlouvy, který by situaci řešil okamžitě oboustrannou shodou s okamžitou účinností. Členové koaličních stran se touto smírnou a rychlou formou řešení odmítli zabývat a protlačili návrh, který situaci nemusí řešit, ale naopak komplikovat.

Na tomto místě je třeba říci, že nechápeme toto jednání koaličních zastupitelů Prahy 10 a máme obavu, že v důsledku může právní nejistota vést až ke krachu celé záchrany stadionu. O podivných záměrech koaličních stran svědčí i to, že zřejmě kvůli strachu z fanoušků Bohemians bod přeřadili hned na začátek jednání místo avizovaného konce programu. Díky tomu stihlo pohotově dorazit jen asi dvacet fandů a zastánců stadionu. Nad tímto faktem se pohoršila během jednání i předsedkyně klubu ANO Radmila Kleslová, které vadil i fakt, že zastupitelé dostali materiál na stůl až během jednání a nestihli si ho tak ani pořádně prostudovat. I ona upozornila, že způsob ukončení směnné smlouvy je s největší pravděpodobností v rozporu s jejím zněním. Ve stejném duchu vystupovali také ostatní zastupitelé hnutí ANO a Koalice Vlasta, zástupci těchto dvou uskupení poté pro toto potenciálně problematické usnesení jako jediní ruce nezvedli.

Vážíme si snahy politiků hlavního města i Prahy 10 věc řádně dořešit a chceme věřit, že boj o Ďolíček dopadne pro Bohemians dobře. Bohužel však po dnešním jednání cítíme ještě větší obavy z budoucna, než před ním.