Lilling: Důraz kladu na náročnost

Rozhovor s hlavním trenérem kategorie U14 s hodnocením podzimní části.

Lilling: Důraz kladu na náročnost

Starší žáci pod vedením trenéra Martina Lillinga zakončili podzimní část sezony vysokým vítězstvím a osmou příčkou v tabulce. Virtuální Ďolíček přináší rozhovor s hlavním trenérem kategorie U14.

Jak probíhala příprava na podzim?
Příprava na novou sezonu se nesla ve znamení přechodu z malého hřiště a systému 7+1, na klasický jedenáctkový fotbal, jak ho všichni známe. Několik utkání jsme na velkém hřišti odehráli již na jaře, tak to pro kluky nebyla úplná novinka. Největší přínos pro nás z tohoto pohledu mělo herní soustředění ve Zlíně, kde kluci kromě bazénu a fitness tréninků absolvovali především pět utkání s kvalitními soupeři z Moravy a Slovenska.

Žákovská kategorie se opět vrátila do elitní soutěže, co to pro Bohemku znamená?
To je velmi jednoduché. Přináší to jen plusy. I když je dnes módní říkat, že nejdůležitější je pro kluky trénink, je velký rozdíl, pokud klub jako Bohemka hraje každý týden po celý rok ostré zápasy s týmy jako je Sparta, Slavia, Plzeň, či Teplice, nebo vyrážíte na utkání se soupeři typu Čáslavi, Cidliny, nebo Varnsdorfu a to s veškerou pokorou a respektem k těmto klubům. Tempo hry, její kvalita a s tím související nutnost pracovat a rozhodovat se rychleji, hraje ve vývoji našich hráčů víc než podstatnou roli. O motivaci ani nemluvím. Pro klub je také důležité, že hráči, až na výjimky, nemají potřebu odcházet ke konkurenci, která tu vyšší soutěž hraje, což bylo v minulosti pravidlem a nikdo se jim nemohl divit.

Jak bys zhodnotil průběh podzimní části?
Hodnocení vyzní určitě pozitivně a má dvě roviny. Za prvé herní, kdy se kluci bez problémů srovnali s velikostí hřiště a zcela jinými nároky na
jejich výkon, než zažívali na malých hřištích. Někomu to samozřejmě jde rychleji a někomu hůř, už jen díky somatotypu každého z nich, ale v globálu to zvládají všichni. V soutěži zatím není mužstvo, které by na tom bylo herně řádově o třídu lépe než my. No a tou druhou, měřitelnou rovinou, jsou dosažené výsledky. Získali jsme 21 bodů, což si myslím mohlo být lepší, protože několik herně vyrovnaných utkání kluci buď zremizovali, nebo o branku prohráli. Pro mě je ale z tohoto pohledu podstatnější skóre, které máme po osmnácti odehraných kolech o tři branky kladné, což naznačuje, že do této soutěže kvalitou jednoznačně patříme.

Který zápas byl nejlepší?
Začnu opačně. Z dosavadních osmnácti kol jsme herně nezvládli tři. Doma s Plzní, v Budějovicích a na Meteoru. A to na Meteoru ani ne tak herně, jako výsledkově. Ostatních patnáct zápasů jsme odehráli na úrovni. Paradoxně nejlépe kluci zahráli v Hradci, kde ovšem v závěru inkasovali pět branek. Se silově nejlépe vybaveným týmem soutěže hráli nebojácně a pokud by proměnili polovinu šancí, které si vypracovali, vedli by v poločase tři nula a bylo by po utkání. Já tvrdím, že utkání samozřejmě rozhodují individuality, ale také větší počet slabších hráčů v daném utkání na té které straně. A nám se právě v tomto utkání, nebo spíše v jeho dvou třetinách, sešly výkony všech hráčů v nadprůměru. Z toho jsme, my trenéři, měli i přes konečný výsledek obrovskou radost.

Se silnými soupeři jsme zvládli remizovat.
Jak jsem naznačil v minulé otázce, herně jsme schopni hrát v podstatě s každým, proto nevidím ve dvou remízách se Slavií nic převratného, i když si jich samozřejmě ceníme.

Může se tým porvat o vyšší příčky?
V soutěži jsou tři o kousek kvalitnější týmy. Je to Hradec, Sparta a Slavia. Následuje silný střed kam patříme i my a na spodku jsou potom Meteor, Příbram a Most, kteří zatím výkonnostně zaostávají. V rámci toho středu jsme jistě schopni se tabulkou posunout výše.

Koho bys z hráčů vyzdvihnul v ročníku?
Vybral bych tři hráče, kteří tvoří duši týmu, Hodouše, Müllera a Vaňka. Třeba právě Vaněk je příklad hráče, kterému přechod na velké hřiště
dělal zpočátku velké potíže, ale v posledním měsíci a půl udělal obrovský progres a zařadil se mezi opory.

Je složité mít v týmu svého syna?
Otázka na tělo (smích). Složité to pro mě a myslím, že především pro něj, bylo na začátku, v prvních dvou letech, kdy jsem se na něj nepřetržitě soustředil a vytýkal mu každý špatný dotyk, či pohyb. Nicméně pokud bych se měl dnes znovu rozhodovat, neudělal bych to, navzdory všem metodickým pokynům a příručkám, jinak. Mohl jsem a stále s ním mohu díky fotbalu trávit spoustu času, kteří jiní otcové musejí věnovat něčemu jinému. A to mi už nikdy nikdo nevezme. Ale možná, až se na to někdy zeptáš jeho, ti řekne něco jiného (smích).

Na co kladeš v týmu největší důraz?
Obecně je naším cílem vychovat hráče pro první tým. Přiznám se, že můj osobní cíl je trošku výš. Rád bych pomáhal vychovávat hráče, kteří by měli parametry prosadit se v zahraničí. Proto kladu velký důraz na charakter každého z nich. Ti kluci musí pochopit, že pokud nebudou nároční sami na sebe a uspokojí je nějaký dílčí mládežnický úspěch, po kterém na sobě přestanou pracovat, tak je to cesta do pekla. A nepomůže jim ani to, že mají od boha skvělou střelu, perfektní přihrávku, nebo bezchybnou kličku. Takže jednoznačně náročnost, náročnost, náročnost.

Jaký si dáváte cíl pro jarní část sezony?
Cíle jsou dané a souvisí s předchozím. Pokračovat v procesu přechodu na velké hřiště, snažit se vytáhnout i ty hráče, kteří se s tím perou víc. Připravit tým na kategorii U15, ve které již v uvozovkách o něco jde a v neposlední řadě posouvat každého hráče jako individualitu a napomáhat jeho hernímu a lidskému růstu.

VÝSLEDKY PODZIMNÍ ČÁSTI SOUTĚŽE
2. FK Pardubice - Bohemians Praha 1905 1:0 (0:0)
17. Bohemians Praha 1905 - FK Meteor Praha VIII 2:0 (2:0)
3. Bohemians Praha 1905 - SK Slavia Praha 0:0 (0:0), pen. 1:3
1. Bohemians Praha 1905 - 1. FK Příbram 3:1 (2:0)
4. FK Teplice - Bohemians Praha 1905 1:0 (1:0)
5. Bohemians Praha 1905 - FK Baník Most 4:1 (1:0)
6. FK Meteor Praha VIII - Bohemians Praha 1905 1:0 (1:0)
7. Bohemians Praha 1905 - FK Mladá Boleslav 0:2 (0:2)
18. FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha 1905 3:2 (2:0)
8. Bohemians Praha 1905 - AC Sparta Praha 1:2 (0:2)
9. FC Hradec Králové - Bohemians Praha 1905 5:0 (1:0)
10. Bohemians Praha 1905 - FC Viktoria Plzeň 1:2 (0:0)
11. SK Dynamo České Budějovice - Bohemians Praha 1905 2:1 (1:1)
29.10.2016 11:45 12. 1. FK Příbram - Bohemians Praha 1905 0:3 (0:2) detaily
6.11.2016 16:45 13. Bohemians Praha 1905 - FK Pardubice 1:1 (0:0), pen. 7:8 detaily
12.11.2016 12:00 14. SK Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 2:2 (2:1), pen. 4:3 detaily
20.11.2016 11:45 15. Bohemians Praha 1905 - FK Teplice 2:0 (2:0) detaily
27.11.2016 12:00 16. FK Baník Most - Bohemians Praha 1905 0:5 (0:2) detaily