Klokany čeká v generálce na ligu FK Oleksandrija

S Ukrajinci se Bohemka utká v pátek po obědě.

Klokany čeká v generálce na ligu FK Oleksandrija

V pátek nastoupí Bohemians k poslednímu přípravnému zápasu na turecké půdě. Den na to už budou sedět v letadle zpět do Prahy a páteční utkání je bráno jako generálka před prestižním derby na Letné, které bude následovat příští neděli.

Soupeřem Bohemky bude ukrajinský klub FK Oleksandrija, který přezimuje na čtvrtém místě ukrajinské ligy a dá se tak čekat podobná herní úroveň jako v případě dánského Randers. Tým pátečního soupeře se připravuje v Turecku už podruhé během této zimy. V místě sehrál několik přátelských utkání. Na prvním soustředění před třemi týdny nejprve poměru 1:0 porazil Slavii Sofia i rumunský Gaz Metan Medias, první turecký pobyt zakončil výhrou 2:0 nad moldavskou Zarií Balti. V tomto týdnu v Antalyi nejprve uhrál remízu 1:1 se slovinským Mariborem a následně další plichtu s kazašským mistrem FK Astana, tentokrát v poměru 2:2.

Tým soupeře je složený výhradně z hráčů ukrajinské národnosti. Během zimní přestávky nedoznal vážnějších změn. Ukrajinskou hegemonii v sestavě by mohl narušit gruzínský forvard Čanturišvili, který na podzim nakoukl i do reprezentace své země. Za Oleksandriji v Turecku nastupuje v přípravných zápasech a klub řeší jeho příchod z Dinama Tbilisi. Mezi nejnebezpečnější členy týmu patří útočné duo Roman Jaremčuk - Vitalij Ponomar, mající za podzim na kontě deset ligových zářezů. Ve středu pole vyniká tvořivý odchovanec klubu Evgen Banada, ve skvělé formě hrál na podzim i pravý obránce Stanislav Mikicej, který společně s kolegou na druhé straně hřiště Andrijem Curikovem patří mezi základní kameny atraktivního dynamického herního stylu Oleksandrije, jenž produkuje v rámci ukrajinské ligy výrazně nadprůměrné množství vsítěných, ale i obdržených gólů.

Klub FK Oleksandrija byl založen v roce 1948 a po celou dobu své existence se pohyboval mimo nejvyšší patra ligového fotbalu. Do ukrajinské nejvyšší soutěže nakoukl poprvé až v roce 2001, avšak Oleni, jak se hráčům i fanouškům na Ukrajině přezdívá, se dočkali po druhé ligové sezóně ekonomického krachu klubu. Rok Oleksandrija vůbec nepůsobila ve fotbale a od sezóny 2004/05 začínala znovu ve třetí lize. Současnost je tak nejúspěšnějším obdobím v celé dosavadní historii klubu. V loňské sezóně se dostal do semifinále poháru a jako nováček skončil na šestém místě ukrajinské ligy, které mu přineslo postup do předkola Evropské ligy UEFA. Tam však dostal při své evropské premiéře dvě velké lekce od Hajduku Split. Fotbalisty z Oleksandrije to však nijak nedemotivovalo a i v letošní sezóně bojují o pohárové příčky.