Možnost úpravy Virtuálního Ďolíčku je tu

Zdrojové kódy designových šablon VĎ jsou nyní k dispozici jako open source.

Možnost úpravy Virtuálního Ďolíčku je tu

Virtuální Ďolíček je od svého vzniku v roce 1997 zářným příkladem komunitního webu, který vytváří fanoušci bez nároku na honorář či jiné ocenění. Tato filozofie stále platí i v roce 2017. Nová verze webu, která odstartovala v polovině února, představovala stovky hodin práce, které klub dostává ve formě nového webu zdarma.

Protože se v posledních letech standardizovalo prostředí, ve kterém mohou vývojáři a nadšenci spolupracovat na vývoji nového softwaru, bez ohledu na jejich používaný operační systém či editor, rozhodli jsme se tohoto trendu využít a zdrojové kódy designových šablon otevřít všem klokaním počítačovým nadšencům formou open sourcování na platformě Github. Designové šablony jsou nyní volně přístupné na adrese github.com/senseicz/virtualni-dolicek-design.

Co je to Github
Github je služba umožňující bezplatné sdílení a spolupráci na vývoji softwaru. Pokud se zájemce chce podílet na úpravách konkrétního projektu, vytvoří si lokální kopii zdrojových kódů, se kterou následně pracuje. V okamžiku, kdy je vývojář spokojen se svojí změnou, vytvoří tzv. "pull request", čímž dá vědět správci projektu, že má připravené změny. Správce projektu pak rozhodne, zda dané změny do projektu zavede, či nikoliv.

Pokud se chcete pouze na zdrojové kódy podívat, včetně možnosti jejich stáhnutí na svůj počítač, není potřeba mít na Githubu svůj účet. Pokud budete chtít poslat vaše navrhované změny, budete si muset vytvořit na Githubu svůj účet (pokud ho již nemáte).

Co je projekt designových šablon Virtuálního Ďolíčku
Jedná se o sadu zdrojových kódů, zejména css a html, které jsme aplikovali na prezentační vrstvu Virtuálního Ďolíčku. Nejde tedy přímo o zdrojové kódy Virtuálního Ďolíčku, ale o vzory, templaty, podle kterých se Virtuální Ďolíček zobrazuje. Projekt designových šablon je zcela nezávislý na zvoleném operačním systému, zájemce o spolupráci může pracovat na Windows, Linuxu nebo Macu. Projekt není závislý na konkrétním editoru - je jedno, zda je váš oblíbený editor Sublime, Brackets, či Visual Studio Code, projekt bude fungovat všude. Jedinou závislostí je multiplatformní systém Node.js a balíčkový manažer npm - tyto jsou dostupné zdarma pro všechny operační systémy.

Kaskádové styly (css) jsou v projektu vytváření pomocí technologie Sass, která dovoluje vytvářet jednotlivé moduly a globální proměnné. Díky tomu je pak velmi jednoduché si hrát například s barvami, stačí jen měnit obsah v souboru github.com/senseicz/virtualni-dolicek-design/blob/master/src/css/utilities/_colors.scss.

I html prvky jsou modularizované, naleznete je ve složce github.com/senseicz/virtualni-dolicek-design/tree/master/src/mock . Výsledkem pak je 8 základních šablon, které zobrazují různé stavy stránek Virtuálního Ďolíčku.

Požadavky na práci s projektem designových šablon
Jak je již zmíněno výše, jediné co potřebujete je Node.js a npm. Projekt jsme zdárně testovali s Node.js od verze 6.0 a vyšší, u npm je ideální mít vždy nejnovější verzi. Naše testy s verzí 3.10.8 nevykazovaly žádné chyby.

Jak pracovat s projektem
Po naklonování repozitáře stačí spusit z příkazové řádky tyto dva příkazy:

npm install
npm start

Po spuštění npm start se spustí lokální web server na portu 3000 a základní rozcestník k šablonám se otevře v prohlížeči. Pokud následně provedete jakoukoliv změnu v sass nebo html souborech v rámci projektu, změna se okamžitě projeví ve vašem prohlížeči.

Pokud budete se svojí změnou spokojeni, vytvořte pull request a změnu nahrajte na Github. Správce projektu změnu posoudí a pokud se bude jednat o posun k lepšímu, změna bude přidána do projektu. Je nutné si uvědomit, že toto automaticky neznamená, že se vaše změna okamžitě objeví na Virtuálním Ďolíčku - zpracování změn nějakou dobu trvá.

Zveřejněním zdrojových kódů designových šablon Virtuálního Ďolíčku se vracíme k dlouholetému mottu "Od fandů pro fandy", a otvíráme tak cestu k tomu, aby jakýkoliv fanoušek, který se v problematice tvorby webu alespoň okrajově orientuje, měl zcela konkrétní a přímou cestu k ovlivnění vzhledu oficiálního webu Bohemians Praha 1905. Těšíme se na konkrétní návrhy přímo od fanoušků, jak by mohl nový Virtuální Ďolíček vypadat. Ty nejzdařilejší z nich budeme průběžně zveřejňovat k další veřejné diskusi mezi Bohemáky.