Dnes uplyne 90 let od výpravy Vršovic do Austrálie

Přinášíme vám unikátní galerii dosud nepublikovaných fotografií z turné.

Dnes uplyne 90 let od výpravy Vršovic do Austrálie

Sobota 7. dubna 1927, 22 hodin a 40 minut. V ten okamžik se začala psát historie jména Bohemians, který později poznal celý fotbalový svět. V tu chvíli vyrazil z Wilsonova nádraží v Praze rychlík do Neapole, v jehož vagónech se vydalo na nejdelší cestu svých životů osmnáct statečných vyslanců AFK Vršovice.

Brankáři Antonín Kulda a Josef Šejbl, obránci František Krejčí, Antonín Kašpar a Jaroslav Kučera, záložníci Jaroslav Průšek, Václav Pinc, František Hochmann a Jan Eisner a útočníci Jan Wimmer, Jan Knížek, Antonín Mašat, Oldřich Havlín, Václav Rubeš, Jaroslav Hybš a František Špic, mezinárodní sekretář Zdeněk Kalina a manager výpravy Zdík Prager. Tihle všichni trávili přesně před devadesáti lety poslední chvíle se svými blízkými, aby se večer vydali na opačný konec zeměkoule, na cestu, z níž se měli vrátit až v polovině léta.

Češi byli po Angličanech a Číňanech teprve třetím národem, který navštívil australskou půdu za účelem sehrání fotbalových utkání. Australané toužili po mužstvu reprezentačním, československém. To však bylo v té době tvořeno zejména hráči Sparty a Slavie a tyto dva kluby se na vidinu, že by se jejich hvězdy měly plahočit někam na druhý konec světa do neznáma, netvářily nijak nadšeně. Myšlenka však uhranula mezinárodního sekretáře AFK Vršovice, Zdeňka Kalinu, a dokázal si na svazu prosadit, aby byl do Austrálie vyslán tým AFK Vršovice.

Našemu klubu byl pro tento účel propůjčen reprezentační status. Čs. fotbalovou asociaci, která měla pod palcem oficiální reprezentaci ČSR, tehdy tvořilo několik národních svazů: fotbalový svaz československý, německý, polský, maďarský a židovský. A právě Československý fotbalový svaz uznal AFK Vršovice hoden za reprezentaci svých barev, tedy reprezentaci fotbalistů české a slovenské národnosti. Proto byl našim předchůdcům na turné udělen název Bohemians - Češi. To ještě nikdo netušil, že ten název si nechá náš klub po zbytek fotbalových věků.

Připomeňme si proto dnešní den jako ten, kdy se začala psát přelomová kapitola nejen vršovických, ale i československých a australských fotbalových dějin. V souvislosti s dalšími významnými daty si budeme události staré 90 let dále popisovat.

Přenesme se tedy do roku 1927, protože ve 22:40 zafouká píšťala lokomotivy, a footballisté z Vršovic se v několika kupé vydají psát historii. Tehdy byl čtvrtek. Z oken vlaku uvidí světla svých usínajících Vršovic, Strašnic, Hostivaře, do půlnoci stihnou ještě Benešov, v pátek ráno přejedou hranice své vlasti v Horním Dvořišti a v sobotu večer dorazí do Neapole, kde na ně bude čekat karanténa a parník Orsova, na němž stráví několik týdnů.

Vy se však můžete vydat s nimi už teď. Prohlédněte si na facebooku galerii dosud nikdy nepublikovaných fotografií, které se v loňském roce do klubového archivu dostaly díky laskavosti potomků Františka Špice, účastníka výpravy. Do elektronické podoby bylo i díky aktivitě fanouška Bohemky a zapáleného amatérského historika Tomáše Skácela převedeno celé australské album z pozůstalosti našeho útočníka, které čítá přes 300 obrázků! Průřez těmito unikátními snímky s popisky si i ti, kteří nemají účet na facebooku, mohou prohlédnout na tomto odkazu.