Martin Hašek ml.: Je to úleva

Příjemné pocity z utkání popisuje šťastný Martin Hašek.

Martin Hašek ml.: Je to úleva

Martin Hašek se po zranění objevil poprvé v ligovém utkání na domácím stadionu v základní sestavě a svým výkonem pomohl k první jarní výhře, kterou zažil při své premiéře na lavičce Bohemky jeho táta, nový hlavní trenér A týmu Bohemians. Příprava na samotné utkání, změna rozestavení a další odpovědi mladého záložníka v rozhovoru.

V samotném úvodu jsi nás mohl okamžitě poslat do vedení.
Co k tomu říct? Asi jsem měl zachovat více klidu a zakončit to z druhého doteku. Byl jsem v pohybu a nechal jsem se lehce unést tím, že jsem to chtěl trefit halfvolejem, volejem, uklidit placírkou. Myslím si, že jsem tam byl natolik sám, abych si míč přebral.

Po delší době jsme zvítězili, vítězství může být klíčové pro záchranu.
Nebudeme si lhát do kapsy, lehká nervozita tam byla. Bylo potřeba vyhrát a jsme strašně rádi, že jsme to uhráli. Nechali jsme na hřišti všechno. Domnívám se, že i fanoušky, kteří nebyli úplně v posledních zápasech spokojeni, to dneska bavilo. Věděli jsme, že případnou výhrou Jihlavu odřízneme. Potřebovali jsme to i pro naše sebevědomí.

Dostávali jste jiné pokyny před zápasem oproti předešlým zápasům?
Nový kouč přišel tři dny před zápasem, zároveň i den po sto dvaceti minutovém utkání s Boleslaví. Nějaké změny taktiky, to uvidíme, jestli přijde. Hlavně po nás chtěl, abychom si vyčistili hlavy a hráli v klidu, nebýt pod tlakem, shodit to ze sebe. Když vám nervozita svazuje nohy, tak nepodáte takový výkon, jaký byste mohli. Dával důraz spíše na psychiku, než na taktickou stránku.

Jakým způsobem se čistí hlava?
Každý na to má asi jiný recept (smích). My jsme si dali do konce sezóny nějaké cíle, zapomenout na současnou tabulku a udělali jsme si novou na posledních osm kol a tam chceme být co nejvýše. Takhle jsme na to šli my!

Bohemians Praha 1905 - FC Vysočina Jihlava 1:0 (1:0)
Bohemians Praha 1905 - FC Vysočina Jihlava 1:0 (1:0)
S Jihlavou jsme ještě neprohráli. Byli jste rádi, že přijede zrovna tento soupeř?
Musím mluvit za sebe. Mně bylo jedno, s kým se střetneme. Do hlav ostatním hráčům nevidím. Samozřejmě, že je asi jednodušší, když přijede mužstvo ze spodku tabulky, než kdyby proti nám stála třeba Sparta. Konkrétně jsme to neřešili, že přijede Jihlava, jestli je to dobré nebo špatné.

Co vedlo ke změně rozestavení?
Už pod vedením trenéra Koubka jsme v pohárovém klání s Boleslaví hráli na čtyři obránce. Asi to bylo těmi výsledky. Co se týče nového kouče, tak jak ho znám, tak ten hrál na čtyři defenzivní hráče vždy. Takže jsem to i čekal, že takhle nastoupíme.

Tento anglický týden byl přeci jen úspěšnější. Kde byl hlavní rozdíl oproti tomu předešlému?
Asi to, že jsme dneska nedostali žádný gól a jeden dali. Každý zápas je jiný. S Duklou jsme měli výborný začátek, pak přišla hloupá branka, znervóznili jsme. S Jihlavou se nám to podařilo urvat.

Bohemians Praha 1905 - FC Vysočina Jihlava 1:0 (1:0)
Bohemians Praha 1905 - FC Vysočina Jihlava 1:0 (1:0)
Přišla na řadu i nějaká speciální motivace, co by mělo uvolnění pomoci?
Motivací byly tři body, které jsme chtěli získat a odpoutat se od dolních pater tabulky. Že bychom měli před zápasem slíbené nějaké občerstvení, tak to ne.

Co je třeba ještě do dalších utkání zlepšit a jaká máme pozitiva?
Dokázali jsme si, že můžeme i vyhrávat. Jsme dobrý tým, táhneme za jeden provaz, což jsme si také ukázali, to je hodně důležité. Je tam i spousta věcí na zlepšování, máme na to hrát více po zemi, být ještě klidnější. Výsledek dnešního střetnutí nám trochu pomůže. V příštím klání se nám bude lépe dýchat a zase to může vypadat jinak. Přeci jen ty existenční zápasy jsou takové, že to nevypadá jako když hraje Barcelona.