Před 90 lety AFK Vršovice opustil evropský kontinent

10. dubna 1927 se naše legendy nalodily v Neapoli na parník Orsova.

Před 90 lety AFK Vršovice opustil evropský kontinent

V rekapitulací dění pro Bohemku přelomového roku 1927 se dnes přenesme na chvíli opět do dob, kdy republice vládl president T.G. Masaryk, vládu vedl ze svého hostivařského statku pevnou rukou Antonín Švehla a Československo bylo přední světovou silou v mnoha odvětvích včetně kopané.

Fotbalisté Vršovic se před třemi dny vydali z Prahu na cestu po železnici, aby 9. dubna v pozdním odpoledni dorazili na konečnou své pozemní trasy, do italské Neapole, kde se měli rozžehnat s evropskou pevninou. Nic však nebylo tak jednoduché, jak by se dnes mohlo zdát. Na lodi trávili v uzavřené společnosti cestující několik týdnů a tak musel každý projít důkladnou zdravotní kontrolou a očkováním, aby se během plavby nerozvinula mezi posádkou nějaká nebezpečná infekce. K tomu všemu události okořenilo svérázné prostředí fašistického italského režimu.

V almanachu z roku 1935 vzpomíná účastník výpravy, útočník Jarolav Hybš: „Sotva jsme vylezli z vlaku, okamžitě nás dost nešetrně obklíčili černokošiláči, nařídili nám seřadit se na nástupišti a hned nás chtěli odvézt na několik dnů do karantény. Mysleli to hrozně vážně. Naši vedoucí hned intervenovali na zastupitelství, ovšem velvyslanec byl někde na rybách a až asi po čtyřech hodinách přešlapování na peróně nás z téhle situace vysekal konzul.“

První den tedy dopadl happyendem, ten druhý však vedoucím výpravy přidělal vrásky hned od rána. Hráči Krejčí a Wimmer byli nezvěstní. Jak se později ukázalo, odskočili si potají na prohlídku Neapole, nevědouce, že všechny bude v poledne čekat důkladná kontrolní prohlídka. Jejich obětaví spoluhráči Knížek a Šejbl tak museli díky nezbednosti svých kolegů absolvovat dvakrát jak lékařské vyšetření, tak fotografování na zdravotní průkazy a dokonce i očkování.

Díky dodnes proslulé liknavosti italských úředníků tak vše proběhlo v pořádku a výprava Bohemians se mohla 10. dubna nalodit na parník SS Orsova společnosti Orient Line, na němž měla strávit příštích dvanáct dnů, než spočine nohou zase na pevné zemi - během zastávky na Ceylonu neboli Srí Lance. Tam Vršovice čeká i první fotbalové utkání na jejich dlouhé cestě. Evropskou pevninu opustili vršovičtí 10.4. 1927 ve 14 hodin, aby se na ni vrátili až za tři a půl měsíce.

Ve fotogalerii k článku si můžete prohlédnout další porci dosud nikdy veřejně nepublikovaných fotografií, jejichž autorem je tehdejší útočník Bohemians František Špic.