Hašek: S chybami nemůžeme pomýšlet na vítězství

Na pozápasové tiskové konferenci se představili trenéři Jaroslav Šilhavý a Martin Hašek.

Hašek: S chybami nemůžeme pomýšlet na vítězství

Jako první předstoupil kouč SK Slavia Praha Jaroslav Šilhavý.

"Jsem rád, že jsme to zvládli a využili šanci, kterou nám Plzeň nabídla díky Jablonci," západočeský celek totiž ztratil body v boji o titul po remíze na hřišti Jablonce: "Určitě jsme byli pod tlakem a myslím, že v motivační složce bylo to, že jsme věděli výsledek z Jablonce. Dalším vítězstvím, teď tady na Bohemce, bychom se přehoupli a byli zase blíž k tomu kýženému cíli. Jsem rád, že jsme to zvládli, jednoduché to nebylo."

"I když jsme se dostali do vedení, tak v podstatě z protiútoku, kdy jsme nepohlídali autové vhazování, jsme inkasovali po hloupém faulu. Nicméně si myslím, že ve druhém poločase jsme už hru kontrolovali a nabídnuté šance proměnili. Ta výhra je zasloužená."

Po stručném úvodu ze strany hostů přišel na řadu i mnohem sdílnější trenér Bohemians Praha 1905 Martin Hašek.

"Protože jsme se nevyvarovali chyb, tak jsme v zápase nemohli ani na okamžik reálně uvažovat nad vítězstvím. Situace za stavu 1:1 pro nás byla příznivá a my jsme s trochou štěstí přežili první poločas."

"Cítili jsme, že Slavia je nebezpečná. Změnili jsme tedy do druhé půle rozestavení na tři středové obránce. Říkal jsem si, že bychom výsledek 1:1 mohli udržet delší dobu, pak by se mohlo stát, že Slavia by se tam musela tlačit, protože potřebovala za každou cenu vyhrát, a pro nás se to mohlo otevřít. Jenomže jsme dostali gól, kdy přišel míč z jedničky za obranu a nezareagovali středoví hráči. Útočníci Slavie jim zaběhli za záda a proměnili."

"V ten moment jsme neměli patrony, abychom mohli s tím utkáním něco dělat vzhledem k tomu, jaké jsme měli útočníky na lavičce. Myslím si ale, že ti hráči, se kterými jsme dnes hráli, podali výkon na hranici svých možností. My jsme měli na lavičce v podstatě jediného útočníka, a to ještě bych neřekl, že je to útočník, my ho z něj teď udělali, Davida Bartka. Ten teprve včera začal trénovat s týmem po svalovém zranění ze zápasu se Zlínem. Pak už jsme žádného útočníka neměli, ani žádného rychlého hráče, kterým bychom si mohli pomoci záběhy za obranu."

Po rekapitulaci zápasu z pohledu trenéra přišly i jeho odpovědi na otázky novinářů. Jako první byl na pořadu dotaz na poločasové střídání: "Markovič si přivodil svalové zranění. Zahrál penaltu, načež ho píchlo ve svalu. Navíc moc neudržel míče, ani se nedostával do úniků. S tím souvisí i ta změna rozestavení, kterou jsem zmiňoval již dřív, že jsme to chtěli zahustit vzadu."

Následně byl vznesen dotaz na situaci, kdy došlo k roztržce mezi Bergerem a Markovičem při zahrávání pokutového kopu: "Byli určeni hráči na penaltu, ale Markovič mezi nimi nebyl. Ale on prostě chňapnul balón, extrémně si věřil, a těm exekutorům ho nechtěl dát. Tohle byla situace, kterou jsem znal jenom z televize, třeba od jihoamerických týmů. Na dálku jsem zvažoval, jestli do toho mám vstupovat, ještě jsme se i s kolegy stihli poradit, nakonec jsme se rozhodli do toho nevstupovat. Naštěstí to proměnil, určitě to ale budeme ještě nějak kázeňsky řešit. Protože když jsou dané instrukce a vy je nedodržíte, tak to byste si mohli na hřišti dělat cokoliv."

Na přetřes přišla i absence Kabajeva a jeho kalvárie ohledně vyřizování pracovních dokumentů v Rusku: "Získání víza je obecně věc na přibližně sto dní. Já nejsem úplně odborník na tuhle problematiku, ale vím, že uspíšit ten proces je velice těžké. Teď už ale Kabajev má potvrzení, že si pro to lejstro může přijít. Nicméně další problém zase je, že v pondělí i v úterý je v Rusku státní svátek. Doufám tedy, že on si vše ve středu ráno vyzvedne a ve čtvrtek už sedne do letadla. Otázka ale zase je, v jakém bude stavu, když netrénoval s týmem."

Poslední diskutovanou věcí byla náhlá změna v sestavě, kdy z ní oproti předpokladům zmizel Milan Havel: "Onemocněl nám Havel na dopoledním tréninku. Měl problémy se žaludkem a po obědě přišel, že hrát nemůže. Zvažovali jsme tedy, že dáme Vrzala na levého beka, ale Vrzal je zase dlouho bez herní praxe. Tudíž jsme to řešili Haškem na levém obránci, pak nám ale zase chyběl v záloze."