Martin Hašek: Posily mají zrychlit hru Bohemky

Hlavní trenér v rozhovoru hodnotí dosavadní hráčské příchody.

Martin Hašek: Posily mají zrychlit hru Bohemky

Do přípravy se s námi zapojili hráči, jejichž jména fanouškům nic moc neříkají, a proto moc nevědí, co si o nich mají myslet. To vnímá i trenér Bohemky Martin Hašek a proto jsme se společně s ním sešli k rozhovoru, abychom poodhalili klokaní obci důvody výběru posil a směr, kterým se má Bohemka pod jeho trenérskou taktovkou ubírat.

V Bohemce se zatím objevilo pět nových tváří. U dvou z nich už je jisté, že tu zůstanou pro příští sezónu, ostatní jsou na testech. Čím jste se spolu s kolegy ze sportovního vedení při výběru posil řídili?

Když jsme přemýšleli, jak posílit naše mužstvo, tak jsme sledovali, jaký fotbal hraje, a bavili se o tom, jaký bychom naopak chtěli, aby hrálo. Z toho nám vyšlo, že Bohemka nehraje rychle směrem dopředu. Nemá v podstatě ani jednoho hráče, který by byl opravdu velmi rychlý. Logicky jsme se tedy chtěli dívat na trhu po hráčích, kteří výrazně rychlostně vynikají. Ale druhá věc je, kde je vzít? Český trh je přebraný.

Do Bohemky jste přišel z Vlašimi a proto je logické, že tamní hráče důvěrně znáte. Ve výběru se objevili hned tři. Zdá se, že největší důvěru si získal Rudolf Reiter?

Ano, byl jsem ve Vlašimi a tamní hráče znám velmi dobře. To mužstvo jsme spolu s kolegou Mílou Brožkem celé dávali dohromady. A skládali jsme ho, aby bylo velmi rychlé. Proto taky Vlašim nastřílela ve druhé lize nejvíc gólů, víc než postupující Baník a Sigma. Protože měla rychlé hráče. Z logiky věci se nabízelo, abychom po některých těch rychlých hráčích sáhli v Bohemce. Jsou to hráči ze špičky druhé ligy, kteří svou výkonnost v minulé sezóně prokázali. Reiter bude jistě patřit mezi nejrychlejší hráče i v lize první. Je to hráč, který nahrál ve druhé lize na 16 nebo 17 gólů. To je bilance, kterou nemá žádný hráč v první a druhé lize. Jsem proto rád, že jsme ho získali, i když jen na dvouleté hostování. Chtěli jsme ho koupit, ale Sparta jej nechtěla prodat. Samozřejmě víme, že nemá zkušenosti z první ligy, ale druhou ligu výrazně převyšoval. Je to mimořádně rychlý tahový hráč, hráč typu, který jsme potřebovali na kraji zálohy mít. Čekám od něho spoustu rychlých náběhů za obranu.

Reiter je ve 22 letech ze všech příchozích nejzkušenější. Ještě o tři roky mladší je obránce Tomáš Wiesner. Proč jste si vybral právě jeho?

Wiesner je mládežnický reprezentant ve všech kategoriích. Je to hráč s mimořádnou fyzickou připraveností, která je nadstandardní i v rámci první ligy. Rychlý, obratný a šikovný na míči. Ještě není úplně vyhraný, občas pod tlakem trochu zmatkuje, ale potenciál do budoucna u něho vidím veliký. Je schopný směrem dopředu, zatáhne míč, podpoří útok. Dokáže na sebe navázat vícero hráčů a otevřít tím blok soupeře pro své spoluhráče. Dokáže se z pozice beka propracovat až k finální přihrávce, či sám zakončit, a díky své mimořádné fyzické kondici se i včas vrátí dozadu. Pro mě je to velmi zajímavý hráč, který dokáže hrát jak krajního obránce, tak v podstatě i všechny pozice v záloze. V mládežnickém věku byl střední záložník, později krajní, a teprve až ve Vlašimi se přeškolil na beka.

Zbývá nám poslední do „vlašimské“ party. Před rokem Bohemka objevila pro dospělý fotbal vašeho syna Martina Haška a nyní by jej mohl následovat bratr Filip. Spolu s Wiesnerem je v Bohemce na třítýdenních testech a o jejich angažmá se tedy rozhodne před soustředěním v Německu. Jak to vypadá s ním?

Filip od dorostu hrál jako podhrot, i když ve Vlašimi odehrál většinu zápasů na pozici středního záložníka v systému 4-4-2. Můžeme ho tedy využít na obou pozicích. Je kondičně velmi dobře připravený a má vynikající zrychlení. Má hrozně rychlou změnu směru, výbornou práci s míčem. A je to koncový hráč, během 19 startů vstřelil pět gólů. Přitom teprve na podzim přišel z dorostu adaptovat se na dospělý fotbal. Abych to shrnul, tak jsem přesvědčen, že tito tři mají všichni aktuální výkonnost takovou, aby už nyní dokázali týmu pomoct, a do budoucna se mohou jen zlepšovat.

Co pokud uspějí po třech týdnech testů? Máte už signály, jak by mohla vypadat forma jejich angažmá?

Vždycky bychom chtěli přestup. Je nám jasné, že hostování mladých hráčů mohou fanoušci vnímat tak, že pro Bohemku není výhodné. Jenže ti hráči jsou schopni nám sportovně pomoct, a pokud se jednání nepodaří dovést až k přestupu, byla by strašná škoda je nevyužít alespoň na hostování.

Druhým hráčem, který Bohemku už najisto posílí, je stoper Lukáš Hůlka. Ten do ligy nakoukl velmi brzy, již v osmnácti letech. Byl to tehdy velký talent. Věříte mu tedy, že se mu podaří v našem dresu trochu restartovat kariéru?

Hůlka, ačkoliv je ročník 95, tak už má přes třicet zápasů v lize, není to žádný začátečník. Je to velmi inteligentní a vnímavý hráč. Pod trenérem Jarolímem byl v Boleslavi v základní sestavě a kdyby nepřišlo opakované zranění křížových vazů, tak mohl být dnes v Boleslavi stoper číslo jedna. Je velmi flexibilní, poctivý a zodpovědný, má zajímavou rozehrávku. Z mého pohledu je to opět velmi zajímavé posílení, jak díky aktuální sportovní výkonností, tak velkým potenciálem se zlepšovat.

České mladíky znáte velmi dobře. Poslední nováček, slovinský bek Milan Kocič, je trochu jiný případ. Navíc se musíte o jeho možném budoucím angažmá rozhodnout během týdne. Už jste jej stihl za ty dva dny trochu poznat?

Je to tak, skutečně jsem ho dnes (čtvrtek dopoledne, pozn. red.) viděl naživo poprvé ve hře. I tak vím, že má velmi dobrou krátkou i dlouhou přihrávku, jistou a šikovnou levačku. Na tréninku se zatím vyrovnává s tvrdostí, která je tu o něco vyšší, než na co je ze Slovinska zvyklý. Na včerejších kondičních testech však dopadl slušně. Po dvou dnech tréninku jej nechci hodnotit, po sobotních zápasech si sedneme a řekneme, co dál. Vybrali jsme si ho proto, že by to měl být hráč, který zlepší naši rozehrávku. Skoro celou kariéru byl levé křídlo a doplňovat útok je mu vlastní. Některé zápasy se slabšími soupeři nemusí být ve Slovinsku relevantní, ale viděl jsem třeba jeho květnový zápas s Mariborem a jeho výkon byl velmi dobrý. V českých podmínkách si bude muset zvyknout na vyšší tempo a důraz. Ale to je otázka adaptace. Kabajev přišel z ještě horší soutěže, a nakonec nám výrazně pomohl. Kocič je tu na týdenní zkoušce, a pokud se rozhodneme kladně, můžeme ho hned podepsat, protože mu ve Slovinsku skončila smlouva. Už jsem měl tu možnost ho trochu poznat osobně, včera jsem ho pozval k sobě domů na grilování a na fotbal. Zdá se mi, že charakterově je to velmi dobrý kluk. A to platí pro všechny příchozí a pro nás je to naprosto stěžejní, chceme mít v Bohemce dobrou partu, která potáhne za jeden provaz a společně posune klub výše.

Co mohou fanoušci čekat do budoucna? Objeví se v Bohemce ještě nějaká velká jména?

Lidem se může zdát, že nyní přišli bezejmenní hráči, ale to neznamená, že to nejsou vhodné typy na adekvátní doplnění kádru. Podstatné je, aby přesvědčili fanoušky o svých kvalitách v zápasech. Samozřejmě ale potřebujeme doplnit dalšími hráči ještě na tři pozice, a to už musí být hráči, kteří mají více zkušeností, než tihle. Další jednání jsou v běhu a já věřím, že se povede je zdárně dotáhnout.