Lilling: Letošní sezona byla přípravou na tu příští

Trenér Martin Lilling v rozhovoru pro Virtuální Ďolíček hodnotí jarní část sezony.

Lilling: Letošní sezona byla přípravou na tu příští

Virtuální Ďolíček přináší rozhovory s mládežnickými trenéry. Další fotbalový ročník je za námi a nás zajímá především jarní část sezony. Vyzpovídali jsme proto všechny mládežnické trenéry od starších žáků až po nejstarší dorosteneckou kategorii, u které jsme zaznamenali důležitý úspěch v podobě postupu zpět mezi dorosteneckou elitu. Jak viděl právě skončené jaro trenér žákovské kategorie U14 Martin Lilling?

Jak probíhala jarní část sezony?
Zimní přípravné období jsme odtrénovali na umělé trávě na Kačerově, proložené halou a bazénem na Jarově, plus tréninky na beach volejbalových kurtech ve Vršovicích. A také jsme absolvovali tradiční herní soustředění ve Zlíně. Mistrovská soutěž se na jaře rozdělila na dvě poloviny dle umístění a kluci po té odehráli dvoukolově utkání s týmy na 7. - 12. místě.

S čím jsi byl na jaře spokojený?
S přístupem hráčů jak k tréninkům, tak k přípravným, či mistrovským utkáním. Je z nich cítit zaujetí pro hru a snaha se herně posunout dopředu. To by sice mělo být v ligovém klubu samozřejmostí, nicméně v dnešní době všemožné zábavy to tak všude myslím není.

Co bys do budoucna rád zlepšil?
To, co mohu ovlivnit... Zlepšit své hráče.

Jaký byl nejlepší zápas na jaře?
Upřímně, nemám žádného favorita. V každém utkání jsme měli dobré fáze a i ty horší.

A kdybys porovnal podzimní a jarní část sezony?
Na jaře jsme v podstatě hráli jinou soutěž, takže porovnání je trošičku složitější. Ale zcela jistě jsme ve většině utkání měli mnohem vyšší držení míče než na podzim.

Sezonu jste nakonec zakončili v horší polovině tabulky. Odpovídá to mužstvu nebo jste si věřili na lepší místo?
Letošní sezona byla v podstatě přípravou na tu příští. Umístění jsme letos více upozadili a podstatnější pro nás byl herní projev. Od podzimu se ale budeme snažit, aby i to naše místo v tabulce bylo o nějaké ty příčky výše.

Rozdělení do skupiny o 7. - 12. místo proběhlo podle umístění týmů starší kategorie U15. Mělo některé mužstvo v nadstavbě tedy výrazně silnější tým?
Mužstvo Českých Budějovic bylo určitě nejlepším týmem v naší části soutěže. I Plzeň dokázala sehrát velmi dobré zápasy. Souvisí to ale také s tím, jakou sestavu pro jaký zápas zvolíš. Přeci jen se trenéři těchto dvou týmů snažili dávat šanci celému kádru 20 hráčů a tudíž výsledek v některých utkáních úplně neodpovídal realitě. To se zcela jistě týkalo i nás.

Jaká je komplikace, že se týmy rozdělí právě podle starší kategorie?
Tak to prostě bylo nastavené a nemá smysl se tím zabývat. Od další sezóny už se tímto způsobem hrát nebude a myslím, že to bude ku prospěchu věci.

Kdo z kluků podával na jaře nadprůměrné výkony?
Není sporu o tom, že naším nejlepším hráčem v celé sezóně byl Hodouš. Nicméně nadprůměrné výkony ani on nepodával každý zápas. Máme určitou kostru pěti, šesti hráčů, o které se naše výkony opírají a on byl jedním z nich.

Jak dlouhé budou mít nyní kluci volno?
Končili jsme 17. června, ale několik našich hráčů je v nominacích na Olympijské hry mládeže, které končí až 29. června, což je určitá komplikace. Proto jsme rádi, že začínáme tréninkem až 24. července, čili měsíc si odpočinou všichni, což považuji za dostačující.