Opustil nás Vladimír Kos

Člen Síně slávy Bohemians zesnul ve věku 81 let.

Opustil nás Vladimír Kos

Do Ďolíčku dorazila smutná zpráva. Dne 17. září nás navždy opustil Vladimír Kos, skvělý útočník, člen klubové síně slávy s číslem 41. Kos byl i v kádru československé reprezentace na mistrovství světa v roce 1962 v Chile, odkud si přivezl stříbrné medaile. Klub Bohemians Praha 1905 vyjadřuje upřímnou soustrast jeho pozůstalým.

Kos přišel do Bohemky v pouhých 18 letech před jarní částí sezóny 1955 z nuselského Slavoje. Bohemka tehdy hrála pod názvem Spartak Praha Stalingrad II. ligu a Kos se hned v prvním soutěžním utkání proti pardubickému Semtínu zapsal jako střelec. Nakonec si v první své sezóně v Bohemce připsal na konto 16 vstřelených branek a v pouhých 19 letech se tak zrodil nový miláček vršovických fanoušků. V následující sezóně musel mladý útočník rukovat na vojnu, a o svou hvězdu tak Klokani dočasně přišli. Obrany soupeřů drtil od podzimu 1956 v dresu vojenského klubu Tankista, který se později přestěhoval i s Kosem do Pardubic, a k Botiči se vrátil až na jaře 1958, aby ještě stihl přispět pěti brankami k vítězství Bohemians ve druhé lize a postupu zpět mezi ligovou elitu.

Vladimír Kos byl jednou z hlavních postav mužstva Spartak Praha Stalingrad z přelomu 50. a 60. let. Kreativní a technicky vybavený útočník dokázal přilákat fanoušky zpět do ochozů vršovického Ďolíčku, když se po bídných letech opět přehouply návštěvy přes deset tisíc diváků. Většina z nich se těšila právě na skvělé kousky Kose, který se s postupem času objevoval stále častěji i jako strůjce hry záložní řady a branky pro své spoluhráče spíše připravoval.

Ač stále v pětadvaceti letech nejmladší člen základní sestavy, stal se postupně Vladimír Kos dirigentem vršovických a v roce 1962 dotáhl Klokany již pod novým názvem ČKD Praha k nejlepšímu ligovému umístění této éry, ke čtvrtému místu. Kos působil v Ďolíčku až do podzimní části sezóny 1963, kdy si dlouhodobě nejlepšího hráče zelenobílých vyhlédla konkurenční Sparta. S jeho odchodem v Ďolíčku dobré časy na nějakou dobu zase skončily, Kos však hned v první sezóně v dresu Sparty přispěl velkou měrou k zisku mistrovského titulu, k němuž později přidal ještě druhý.

Přestože byl v době svého působení v Bohemce jednou z největších hvězd ligové soutěže, říkalo se o něm, že je král smolařů. Proč? Protože jeho post v národním mužstvu okupovali Josef Masopust se Svatoplukem Pluskalem, a Vladimír Kos, i když byl i členem kádru vicemistrů světa, do reprezentačního soutěžního utkání nikdy nenastoupil. V dresu Bohemians však rozdal fanouškům zelenobílých spoustu radosti svými fotbalovými finesami, pozvedl po dobu svého působení hru Bohemky o několik stupňů výše a dokázal dát celkem 47 branek v mistrovských utkáních našeho klubu. Věnujme tedy v tento den tichou vzpomínku jedné z našich nejvýraznějších klubových legend.