Hašek: Tým ukázal charakter

Utkání hodnotí trenéři Václav Jílek a Martin Hašek.

Hašek: Tým ukázal charakter

Nejdříve se do místnosti pro novináře dostavil hostující trenér Václav Jílek.

"Myslím, že si z Ďolíčku odvážíme bod, který má pro nás cenu zlata. Soupeř byl jednoznačně lepší v průběhu zápasu, ale ničím nás zároveň nepřekvapil. Bohemka hrála dle našeho očekávání, v tempu, hodně běhavý, poctivý, agresivní způsob hry. Byli dominantnější, nás to nezastihlo v úplně dobrém rozpoložení. Soupeř do toho dává možná trochu více energie oproti nám, což je jedna věc. Poté ale přichází na řadu řešení fotbalových situací, z tohoto pohledu to bylo asi od nás jedno z nejslabších utkání. Obrovské množství nepřesností, pomalé řešení, všechno dávalo Bohemce křídla a využívala toho," přiznal, že Bohemka předčila Sigmu v podstatě ve všech aspektech.

Na zápase našel ale i pozitiva u svého týmu: "Nadruhou stranu jsme do druhého poločasu vstoupili už jako mužstvo, které už začíná z části kontrolovat hru. Museli jsme ještě před pauzou ovšem přečkat pokutový kop soupeře v nastavení první půle. Gól dostaneme z takové šance, nešance. Přišlo mi to hodně laciné. Ve zbytku utkání už byl soupeř jasně lepší a mohl se dostat do vedení, ale naštěstí se mu to nepodařilo."

"Hrát v Ďolíčku v momentě, kdy domácí vstřelí branku a jde za vítězstvím je pro hráče díky zdejšímu prostředí ohromně motivující. Cítili šanci, že dokážou zápas otočit. Podle mě ji ucítili oprávněně. pokud tam nevznikne pasáž, ve které bychom měli sílu na míči, čímž by se dal rozbít tlak domácích. Nedělo se to, proto střetnutí vypadalo, jak všichni viděli. Soupeř má tlak, opticky to vypadá, že vás nepustí za polovinu hřiště. Hlavní příčinou byla naše technická nekvalita v řešení situací, díky nimž bychom podrželi míč a zaměstnali soupeřovu defenzivu. Takto jsme se neprezentovali, ale nebylo to problémy s fyzickou kondicí," viděl důvody narůstajícího tlaku Klokanů.

Olomouc se ale stále drží v popředí tabulky: "Musel bych kalkulovat, kdybych si říkal, že hrajeme o poháry. Sice tam dnes jsme, ale chtěl bych, aby byly naše cíle racionální. Všichni ví, jak je soutěž vyrovnaná. Ukázalo se to dnes, trochu nás to i odhalilo prakticky do nahoty. Máme stále na čem pracovat. Z pohledu mužstva, které by chtělo s výše postavenými týmy soutěžit by asi remízové výsledky z nedělních zápasů byly ideální. Těším se také na dobrý fotbal, výsledek takhle dopředu neřeším. Nepřemýšlím tak, že bych to přál určitému mužstvu."

Po něm přišel na delší povídání tradičně i domácí trenér Martin Hašek, jehož při hodnocení pozoroval i syn a střelec vyrovnávací branky.

"Olomouc jsme považovali za špičkový český tým. Šli jsme do toho s taktikou, že budeme honit tygra a chtěli jsme se prezentovat vysunutým presinkem. Po ztrátě míče okamžitě napadat soupeře ve všech prostorách hřiště po celý zápas. Proto nastoupil Nečas místo Kabajeva, což mohlo možná někoho překvapit. Byli jsme limitováni zdravotním stavem směrem do možností střídání z hlediska ofenzivy. Doufali jsme v naše vedení, abychom mohli dostřídávat jen k udržení vítězství. Na krajního záložníka byl k dispozici jen Bartek, který trénuje po dvouměsíčním zranění teprve týden. Lutsovi rodí manželka v Estonsku, včera navíc onemocněl Jirásek. Stejně tak i Kuchta. Tetteh byl na lavičce, ovšem s mužstvem absolvoval první trénink až v pátek. Do té doby trénoval jen s kondičním trenérem, což platí i pro Bartka," přiblížil taktické plány i problémy s nimiž se musel realizační tým Bohemky sžít a vypořádat.

Bohemians - Olomouc 1:1 (0:1)
Bohemians - Olomouc 1:1 (0:1)
Klokanům se taktický záměr dařil a lodivod Bohemians byl uhranut vystoupením svých svěřenců ve druhé půli: "Prvních dvacet až pětadvacet minut jsme hráli přesně, co jsme chtěli. Získávali jsme míče ve středu pole, rychlý přechod do útoku, ale u toho nám chyběla kvalita. I přesto jsme si dvě šance vypracovali. Při jednom z rychlých protiútoků jsme ztratili míč na polovině soupeře. Do brejku vyrazil soupeř a zakončil ho, což byla asi jediná vážnější situace před naší brankou v prvním poločase. Ještě jsme neproměnili penaltu, to byla taková dorážka pro nás. Prohrávali jsme, měli hráče na jiných pozicích, možnosti střídání směrem dopředu jsme v podstatě měly vyčerpané. Nebyly to dobré vyhlídky, ale výkon všech kluků ve druhém poločase byl skvělý. Takto jsem to zpoza lajny viděl já, našli v sobě tolik sil, charakteru, vůle utkání otočit."

"Byla v tom spousta kvality, diváky jsme měly v zádech. Skvělá atmosféra doprovázela celé střetnutí. Nejdříve jsme nastřelili tyč, další šance, gól, znovu jsme si vytvořili příležitosti. Měli jsme zápas otočit do vítězného konce. Se hrou spokojeni jsme, ale i s charakterem týmu. Cítíme, že jsme mohli získat i tři body, takže s výsledkem plane jen částečná spokojenost. Neříkám že jsme nespokojení, protože nechci být nepokorný," ukázal charakter i sám kouč Klokanů.

"Dostávali jsme je zdvojením, ba i ztrojením do nekomfortních situací. Myslím, že hosté pocítili naší touhu po vítězství. Dokázali jsme si vynutit asi nejsouvislejší tlak ze všech dosavadních zápasů. Chybělo tomu jen konečné razítko. Poslali jsme tam Tetteha, ač nám bylo známo, že nemá natrénováno. Těch posledních deset minut se hraje na falešnou formu. Když má hráč velkou chuť, ale není natrénovaný, tak má falešnou formu.Při jeho individuální akci, kdy si to hodil po lajně a nakonec mu nevyšla klička. Kdyby mu to vyšlo, asi bychom dávali gól do prázdné branky. Byla by to ta pravá euforie, které jsme se ale bohužel nedočkali," přiblížil fotbalové veřejnosti netradiční fotbalový termín.

Řeč přišla i na problematiku jménem penalta: "Kabajev patří mezi hrstku hráčů, kteří penalty proměňují. Šel sice z lavičky, ale byl tam dost dlouho. Desítku neproměnil, co k tomu víc říci? My nedali penaltu Kuchtou v Brně, který se s Kabajevem o míč v podstatě přetahoval. Když jsme se na jaře zachraňovali, tak hned v mém druhém zápase na lavičce Bohemky zase v Mladé Boleslavi nedal penaltu Jindřišek. Vypadli jsme s Vlašimí z MOL Cupu po penaltovém rozstřelu. Není to naše silná stránka. Když je penalta, tak není třeba se radovat. Máme jich zatím více neproměněných, což je rarita. Nemáme ani zatím jasného exekutora, ale na tréninku je proměňuje nejlépe Martin Hašek. Najednou přišel MOL Cup a on ji také nedal."